Jelenlegi hely

Üdvözlöm Osváthné vagyok eléggé kezdő vagyok a kertészkedésben és azt szeretném tudni mivel ill. hogyan lehet megelőzni hogy a növényeim nekapjanak gombás fertőzést kösznettel várom válaszát

Kérdés hoszabban: 
Válasz: 
Kedves Osváthné!

Ha a növények minden tápanyagot megkapnak, amire szükségük van, akkor életőserősek lesznek. Jól fejlődnek, tele lesznek fiatal friss hajtással, mely a kártevők kedvence. Általánosságban elmondható, hogy megelőzni nem nagyon lehet a gombás megbetegedéseket, de a terjedésüket igen. Kerülni célszerű a növények lombjának állandó nedvesen tartását. Reggel és kora este locsoljunk, hogy még éjszaka előtt megszáradjanak a levelek, ekkor kevésbé kapják el a gombabetegségeket.
A betegségek és kártevők legkisebb jeleinél kezdjük meg a védekezést, hogy ne szaporodhasson el a kártevő, kórokozó. Mindig a gombabetegségnek megfelelő szereket használjuk, mert így lesz hatékony a védekezés.
Viszont nem csak az életerős növények friss hajtásai a fogékonyak, hanem a legyengült dísznövények is.
Rendes tartás mellett kevés lehetőséget adunk a kártevőknek, kórokozóknak.

Tipp:
Nem szabad túllocsolni a növényeket. Egyes növények akár havi egyszeri öntözéssel is tökéletesen megélnek, és nem is igényelnek többet (pozsgások, Zamioculcas...). A kaspókban ne álljon sosem víz, mert az is táptalaja a betegségeknek.
Évente, kétévente ültessük át a szobanövényeket, hogy friss, tápanyagban gazdag talajt kapjanak.

Üdvözlettel:
Topor Erika