Jelenlegi hely

Vetésforgó, talajvédelem, komposztálás

Vetésforgó, talajvédelem, komposztálás

Megjelent a Magyar Biokultúra Szövetség „Ökoporták kialakítása” című szakmai kiadványa. A kötet gyakorlati segítségnyújtásként szolgál azoknak a falusi szállásadóknak, akik veteményes kerttel rendelkeznek. A szakmailag elismert kiadvány átfogó képet ad a falusi turizmus vidéki életben betöltött szerepéről, miközben megismerteti a kezdő kertművelőket az ökológiai gazdálkodás alapelveivel, valamint hasznos tanácsokkal látja el őket a biozöldségek és gyógynövények termesztésével kapcsolatban. A projekt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretén belül valósult meg.

Napjainkban egyre nagyobb a kereslet az egészséges, megbízható forrásból származó élelmiszerek iránt, melyek megtermeléséhez a vidéki települések kiváló terepet biztosítanak. Az „Ökoporták kialakítása” című kiadvány elsősorban a zöldség- és gyógynövénytermesztéshez kínál széleskörű szakmai ismereteket, melyeket a falusi szállásadók maradéktalanul hasznosítani tudnak vállalkozásukban. Mindezek mellett az igényesen kialakított biokert nagyszerű program- és tapasztalati lehetőséget kínál a vendégek számára.

A jó falusi turizmus elengedhetetlen részét képezi a megfelelő szolgáltatások nyújtása, melybe egyaránt beletartozik a szálláshely biztosítása, ami szorosan összekapcsolódik a falusi vendégasztal fogalmával. A gasztronómiai hagyományok tanyasi környezetben való bemutatása és a helyben készült, házias jellegű ételek kínálása igazi vonzerőként szolgálhat a turisták számára.

„A szálláshelyeken létesített biokertek fenntartásához fontos, hogy az ökológiai gazdálkodásnak megfelelően, az előírásokat betartva járjunk el. A természetes egyensúly megőrzésével, a termőtalaj szakszerű művelésével, a komposztálásával és a megfelelő tápanyag utánpótlásával kedvező körülményeket biztosíthatunk növényeink fejlődéséhez.” – mondta Szabadkai Andrea, a Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezető igazgatója.

Ugyanilyen fontos a leginkább alkalmas fajták kiválasztása, majd pedig a vetésidő meghatározása és a szükség esetén növényvédő szerek alkalmazása.

„A sikeres termeléshez már a vetést, ültetést megelőzően készítsünk vetéstervet, így pontosan tudjuk, hogy mikor és mit vessünk el. Háztáji biogazdaságunkban a termesztésre legalkalmasabb zöldségek között szerepel a burgonya, paprika, paradicsom, répa, de a tökfélék, úgy, mint a cukkini, uborka és a spárgatök is megfelelő alapanyagok” - folytatta Szabadkai Andrea, a Magyar Biokultúra Szövetség ügyvezető igazgatója. 

A kiadványban emellett számos hasznos tanácsot és praktikát találunk a gyógy- és fűszernövények termesztésére vonatkozóan, melyek a megfelelő termőhely kialakításával biokertünk különlegességei lehetnek. A levendula, zsálya és a cipruska segítségünkre lehet a zöldségfélék védelmét illetően, a körömvirág és citromfű pedig teaként fogyasztható.

A szakmai kiadvány, mint támogatott projektötlet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.

Hozzászólások