Jelenlegi hely

Veszélyesek a szén-monoxid-riasztók?

Veszélyesek a szén-monoxid-riasztók?

Egy-két évtizeddel ezelőtt, a nyílt égésterű gázkészülékek hőskorában a lakások, házak nyílászárói általában beengedtek annyi levegőt, amire a kazánnak szüksége volt.

Ma, a légmentesen lezárt lakóterekben még mindig üzemelnek, mégpedig igen nagy számban nyílt égésterű készülékek, ám többszörösére nőtt CO visszaáramlás-veszéllyel – erre különösképpen rávilágított a 2012/2013-as tél CO-mérgezéses balesetsorozata. Tehát amíg ez a helyzet fennáll, a CO-riasztók jelentik az utolsó védvonalat.

De valójában nem inkább veszélyeztetnek-e minket az általuk nyújtott hamis biztonságérzettel, de nem nyújtott szolgáltatással? Ennek próbált utánajárni a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap.

Fontos a minőség? Ha egy csaptelepről van szó, ami csöpög egy kicsit, hát majd megszokjuk. Emberi életek múlhatnak viszont azon, hogy egy szén-monoxid-vészjelző riaszt-e vagy sem. Ezeket a készülékeket azért vesszük, mert biztonságban szeretnénk tudni családunk és a magunk életét.

A Stieber Levegőtisztaság-védelmi Bt. akkreditált laborjában a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából szakszerű és alapos tesztelésnek vetettek alá a piacon fellelhető 10 „népszerű”, nagy darabszámban eladott típusból 3-3 darabot (mert természetesen 1 alapján nem lehet korrekt véleményt mondani).

Az eredményeket a Közlekedési Múzeum Épületgépészet – Múlt, Jelen, Jövő című kiállításában, olyan egykori berendezések között ismertették, amelyek ma már csak múzeumban biztonságosak.

Az eredmények:

Volt olyan gyártmány, amelyiknél a három közül egy semmilyen CO-koncentrációra nem reagált. Ez 33%-os selejtarányt jelent a boltok polcain, azaz minden 3 vásárlóból egynek nincs szerencséje.

Némelyik készülék alacsony koncentrációnál legalább megszólalt, nagyobb koncentrációra viszont nem reagált, vagy csak hébe-hóba.

Találtunk a vizsgálat alatt olyan készüléket, amelynek a dobozán szerepelt, hogy megfelel a szabvány előírásainak, pedig nem teljesítette azokat. Úgy látszik, épp azt a 3 gyártási hibás terméket fogtuk ki, amelyik véletlenül éppen nem felelt meg az előírásoknak…

A CO mérgezés hatása

Alacsony CO-koncentráció csak hosszú idejű kitettség esetén okoz enyhe tüneteket. A magasabb CO-koncentráció azonban halált okoz!

CO koncentráció a levegőben
ppm = 0,0001 tf%, pl.: egy m3 levegőben egy cm3 CO gáz van
Kiváltott tünetek, hatások
150 ppm (0,015 térfogatszázalék) Enyhe fejfájás felléphet másfél óra eltelte után
200 ppm (0,020 tf%) Enyhe fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger, 2-3 óra alatt alakul ki
400 ppm (0,040 tf%) Homloktáji fejfájás alakul ki 1-2 órán belül, 3 óra elteltével életveszélyes helyzet alakul ki
800 ppm (0,080 tf%) 2 óra elteltével hányinger, szédülés, eszméletvesztés, 2-3 órán belül halál
1600 ppm (0,16 tf%) 20 percen belül fejfájás, szédülés, hányinger, 1 órán belül halál
3200 ppm (0,32 tf%) 5-10 percen belül fejfájás, szédülés, hányinger, 15-20 percen belül halál
6400 ppm (0,64 tf%) 1-2 percen belül fejfájás, szédülés, hányinger, a halál 10-15 percen belül bekövetkezik
12800 ppm (1,28 tf%) Halál 1-3 percen belül

Az EN50291:2001 szabvány riasztási időre vonatkozó előírása (Fogaz.hu):

CO Koncentráció A készülék nem riaszthat A készüléknek riasztania kell 
30 ppm 120 percnél korábban                      -
50 ppm 60 percnél korábban 90 percen belül
100 ppm 10 percnél korábban 40 percen belül
300 ppm                  - 3 percen belül

Az alacsony koncentrációnál a szabványban előírtnál korábban bekövetkező riasztást téves riasztásnak nevezzük, amely feleslegesen megrémíti a felhasználót. Ha sokszor megismétlődik az eset, már nem is veszik komolyan a jelzést, netán ki is kapcsolja vagy dobja a berendezést. Ha egy készülék korábban riaszt az előírtnál, az NEM FELEL MEG! Ilyenre is volt példa a vizsgálatban.

Következtetésünk: a ma kapható CO-riasztók 20%-a használható és biztonságos!

Több mint egy évtizede figyeljük a piacot. Évről-évre tűnnek el gyártók, típusok, és jelennek meg más márkanévvel, kicsit más burkolattal ugyanazok a termékek. Az egyik barkásáruház-lánc közlése szerint ötször annyit adnak el az olcsó termékből, mint a megbízható, de drágább típusból.

Ma 10 családból 8 hamis biztonságérzetben él és alszik. És ők azok, akik voltak annyira tudatosak, hogy legalább beszereztek egy vészjelzőt! A veszélyeztetett háztartások kb. 85%-ában azonban még vészjelző sincs!

A CO-riasztók az utolsó védvonalat jelentik – azaz általában nem jelentik, mint ahogy a tesztből kiderült.

Az alapprobléma az, hogy lakótereink levegőellátása gyakorlatilag megszűnt a tömeges nyílászárócserékkel és épületszigeteléssel. Ez a fő oka az évi 30-50 CO-mérgezéses halálesetnek, az 500-1000 nem halálos kimenetelű mérgezésnek, és a százezres, milliós nagyságrendű, folyamatos egészségkárosodásnak, amiről senki sem beszél.

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap nem hatóság, ezért vizsgálatunk eredményét eljuttatjuk a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletnek. Az üggyel való foglalkozás nem tűr halasztást, mert a fogyasztók tájékozatlanok, és nincs is honnan információt merítsenek, hiszen egy CO-érzékelő dobozára bármit odaírhatnak. Hisszük, hogy ez a téma is megér annyi figyelmet, mint a lenyelhető gyerekjátékoké.

http://vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/szeptember/mennyire-hasznalhatok-a-co-riasztok

További cikkek hasonló témában

Kültéri nagytáblás faburkolatok - természetes elegancia és harmónia

A természetes építőanyagok folyamatosan nagyobb hangsúlyt kapnak...

A vezető mosogatógép-gyártók ajánlásával...

...de mit tegyen az, akinek sem helye, sem kedve, sem egyéb...

Csak egy gombnyomás...

A technikai haladásról és az életünket megkönnyítő vívmányokról...

Hozzászólások