Jelenlegi hely

Veszélyes LED reflektor az internetről!

Veszélyes LED reflektor az internetről!

Nem újdonság, hogy az interneten bármi megvásárolható, azonban nem mindegy, hogy mit és kitől veszünk. A Villanyszerelők Lapja egy interneten árusított LED reflektor példáján keresztül tárja fel az internetes kereskedelem útvesztőit. A szaklap vizsgálata nyomán a termék eltűnt az internetről!

„Hogyan spórolhatsz havonta sok ezer forintot egy ügyes megoldással? Fényáradat fillérekből!”- harsogja a termék honlapján a csalogató felirat. Az ajánlat egy 20 W-os LED reflektorról szól, amely 200 W fényerőt biztosít és közlik a fényforrás fényáram értékét is, amely az ígéret szerint 1650 lumen, mindezt 7490 Ft-ért. Gyorsan szögezzük le, hogy fényerő fogalom nem létezik a világítástechnikában, de a felületes, a témában járatlan szemlélőnek nem feltétlenül tűnik fel a „szakmaiatlan” megfogalmazás és a megkapó ígéret, miszerint a lámpa 24 órás üzemeltetése csak kb. 13 Ft-ba kerül és pár hónap alatt megtérül az ára, könnyen vásárlásra ösztönözhetik a látogatót.

A Villanyszerelők Lapja munkatársai megrendeltek egyet a LightMax néven reklámozott reflektorból, hogy megvizsgálják a terméket.

A reflektort rejtő dobozban sem számlát, sem műszaki leírást, sem használati utasítást, semmilyen kísérődokumentum nem érkezett, sőt LightMax helyett Luxray márkanév szerepelt a csomagoláson. Gyártóra és származási helyre utaló megjegyzés nem szintén nem szerepelt a dobozon. A reflektort kézbe véve egyből „gagyi-érzés” fogja el a szemlélőt, ugyanis a hézagos illesztések, a sorjás lemezszélek, a túlfolyt szilikon mind a silány minőségről árulkodó jelek.

A szemrevételezés után jöhetett a műszeres vizsgálat, amelyet a fényforrások tulajdonságainak mérésére legalkalmasabb műszerrel, az ún. Ulbricht-gömbbel végeztek el. Összesen két vizsgálatra került sor, először az Ulbricht-gömb segítségével mérték meg a LED reflektor valós fénytechnikai jellemzőit, majd elektromágneses kompatibilitás-vizsgálatnak vetették alá a lámpatestet. Minden elektronikus eszköz kibocsát és fogad elektromágneses hullámokat, amelyek zavarokat okozhatnak más villamos berendezésben. Ennek megakadályozására a villamos eszközöknek meg kell felelniük az EMC irányelv követelményeinek, amely a CE megfelelőség, így a forgalomba hozhatóság egyik feltétele is.

A mérések a termékkel kapcsolatban felmerült kételyeket maximálisan alátámasztották. A 20 W-os LED reflektor valójában 13,09 W-ot vett fel, amelyet viccesen még rezsicsökkentő tényezőnek is felfoghatunk. Az ajánlatban a 20 W-os teljesítményérték mellett egyedül a fényforrás fényárama került megadásra, amely az ígéret szerint 1650 lumen, a vizsgálat ezt sem támasztotta alá, a mérés 836,6 lm valós fényáramot igazolt csupán. A fényforrások szintén fontos jellemzője a fényhasznosítás, vagyis a világítás hatásfoka. A fényhasznosítás a kibocsátott fényáram és a fényforrás által felvett villamos teljesítmény hányadosa, ez a vizsgált terméknél 63,9 lm/W, amely egy kompakt fénycső fényhasznosításának megfelelő érték, a terméket ezen paraméterekhez mérten igen borsos áron kínálják. A laborvizsgálat során sor került a LED reflektor EMC vizsgálatára is, amely jelentős zavarkibocsátást igazolt, a szabványban rögzített maximális mértékét gyakorlatilag minden ponton túllépte, így a termék nem is lenne forgalomba hozható.

A mérések után kísérletet tettek a készülékházba való betekintésre, amely nem is bizonyult egyszerű feladatnak, tekintve, hogy a négy csavarral rögzített előlapi keret eltávolítása után kiderült, hogy a reflektor üvege szilikonnal van ráragasztva az öntvény házra. A rögzítő anyag körbevágása és az üveg lefeszítése után a gyenge minőségű összetevők látványán túl a legaggasztóbb a bekötés nélkül szabadon fityegő földelő vezeték volt, amely minden egyébtől függetlenül életveszélyessé teszi a reflektor használatát.

Röviden summázva az ajánlatot, megállapíthatjuk, hogy egy silány minőségű, életveszélyes LED-es fényvetőről beszélünk, amelyet még drágán is kínálnak, ráadásul semmilyen garanciális és műszaki hátteret nem kapunk.

Természetesen egy rossz minőségű LED termékről szóló cikk nem lenne teljes, ha nem adnánk némi útmutatót az olvasónak arra vonatkozóan, hogy hogyan kerülheti el, hogy kifogásolható minőségű, drága, esetenként életveszélyes árut sózzanak rá. Legfontosabb, hogy csak ellenőrzött csatornákon, lehetőleg villamossági termékekkel foglalkozó szakkereskedőkön keresztül szerezze be a kívánt világítástechnikai és villamossági termékeket. Ebből a körből nem kell kizárni az internetes áruházakat, hiszen ezen a területen is tevékenykednek korrekt vállalkozások, ám a vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy kitől is vásárolunk, esetleg telefonon vegyük fel a céggel a kapcsolatot, ha nem találunk meg minden céginformációt, elérhetőségeket, azonnal zárjuk be az adott honlapot, ne kockáztassunk!

Természetesen a vásárlás kapcsán felmerült kifogásokat (hiányzó számla, használati útmutató és garancialevél, inkorrekt műszaki adatok), valamint a termék vizsgálatakor szerzett tapasztalatokat a Villanyszerelők Lapja eljutatta a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség részére, akik vizsgálatot kezdtek az ügyben, amely kimeneteléről egyelőre nincsenek információink.

A szakemberek arra kérik a fogyasztókat, hogy csak megbízható helyről – legyen az valós vagy internetes bolt – vásároljanak elektromos termékeket. A Villanyszerelők Lapja azt ajánlja, hogy ha a termékkel szemben bármilyen kétely merül fel, ne vegyék meg a berendezést.

További cikkek hasonló témában

Hitel vagy nem hitel?

Napjainkban egyre természetesebb dolog hogy mindennapi használati...

Spóroljon az energiával!

Szeretnénk bemutatni Önnek MEGÚJULÓ ENERGIÁT hasznosító...

Hozzászólások