Jelenlegi hely

Űrtechnológiával készült...

Űrtechnológiával készült színes üveghomlokzat hazánkban

A közép-európai régióban egyedülálló megjelenésű és technológiájú homlokzat valósult meg a Tópark ingatlanfejlesztés területén.

Az üvegművész, Balogh Eleonóra, munkája egy innovatív és különleges elemet épít be egy nem megszokott környezetbe.

Hatalmas zöldterület, tóparti sétány és építészeti jellegzetességek várják a lakókat és az irodabérlőket a közel 200 000 m² alapterületen nyugvó ingatlanfejlesztés területén. A közel 90 darab különleges üveglamella megannyi színben díszíti az ingatlankomplexum C épületét. Az elkészítés, a tervezéssel és kivitelezéssel együtt, közel egy évig tartott. Egyediségük nem csak megjelenésükben, hanem hatásukban is rejlik.

A színes, falból kiemelkedő üveglapok a fény hatására mutatják meg igazi szépségüket, amikor is a napsugarak megfestik az épület előtti teret. Ezt a jellegzetes látványt az üveglapok felületéről részben visszaverődő és részben áteresztett fénytörések okozzák. A természetben hasonló jelenséget bizonyos féldrágakövek produkálnak, mint például a labradorit vagy a nemesopál.

Nem csak a természetben előforduló folyamatok jelennek meg az alkotásban, hanem a tudomány hozománya, az űrtechnológia is.  A művészi látvány sokszínű komplexitását - az üveg alaptulajdonságain túl - egy nanotechnológiával kialakított felület üvegben történő alkalmazásával érte el az üvegművész tervező. Így készült el a C épület innovatív homlokzata, a régióban eddig egyedülálló megjelenéssel.

„Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy a Tópark ingatlanfejlesztés látványvilágába valami új és egészen meghatározó színfoltot vigyek. Különösen kedves számomra, hogy az üvegművészetet ilyen módon is közelebb vittük a mindennapokhoz, hiszen a lakóhelyünkön, munkahelyünkön, ért vizuális élmények meghatározzák a hangulatunkat. Ez a klasszikus gondolkodásmód a tulajdonos és a komplexum igényességét tükrözik vissza.” – mondta Balogh Eleonóra, Ferenczy Noémi díjas üvegművész.


Az épület fantáziadús külleme összhangban van a létesítmény rendeltetésével is, hiszen az alsó szinten egy önkormányzati fenntartású óvoda és egy magánóvoda került kialakításra, az emeleti szinteken lakások találhatók. A magánóvoda, mint szolgáltatás, nagyon kedvező lehet azoknak a szülőknek, akik a Tópark területén fognak dolgozni, hiszen a park mintegy 55 000 m²-en irodahelyiségeket is biztosít.

A komplexum építészeti kincsei nem merülnek ki a nagy és szembetűnő épületek formatervezésében. Megannyi apró részlet teszi teljessé a képet, hiszen az üvegművész munkái a lakóépületek bejárati ajtajain is megjelennek.

További cikkek hasonló témában

Egyre tudatosabban választunk édesítőszert

Az emberek egyre tudatosabbak, és egyre jobban figyelnek arra,...

Egy milliméteres keretben az LG új 3D tévéi
Az LG Electronics CINEMA SCREEN elnevezéssel...
PLY kiállítás a Palmettában

Kerékgyártó András (Ply Design), Albert Virág és Pongrácz Farkas (...

Az épületgépészet részegységei, szerkezeti elemei

Elérkezett talán az ideje annak, hogy mindenki számára...

Hozzászólások