Jelenlegi hely

Trópusi fából fapadlót - egy új generáció elvárásainak

Trópusi fából fapadlót - egy új generáció elvárásainak

A gumifát az előnyös tulajdonságai, mint alacsony sűrűség, esztétikus megjelenés, könnyű megmunkálhatóság teszik alkalmassá többoldalú felhasználhatóságra. Megjelenésében hasonlít a fenyőre, könnyű de vitathatatlanul keményebb fa.

A frissen vágott fa színe világossárga, mely szín idővel hamvas árnyalatúvá válik. Mesterségesen kiszárítják a gyorsabb és hatékonyabb kiszáradás érdekében. A magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom kombinációja hatásos módszer, hogy megelőzze a gombásodást és a kártevők elszaporodását ugyanúgy, mint a vetemedést. Mielőtt a fa eléri a feldolgozási stádiumot hidraulikus túlnyomással konzerválószert préselnek belé, hosszantartó védelmet nyújtva ezzel a kártevők ellen.A faanyag kiválóan ragasztható, könnyen vágható, csiszolható gyalulható, fúrható, a kapott felület meglehetősen sima, jól lakkozható, pácolható bármilyen színre.Az eukaliptusz gyorsabban nő bármelyik másik fánál, nem korhad, levelei illóolaj tartalmúak. A fája kitűnő minőségű, tömör, súlyos és erősebb a tölgyénél, illetve a dióénál. Jó tulajdonságaiból eredendően előszeretettel használják hajóépítésre. Megjelenését tekintve a világosabb vöröstől a vörösesbarnán át egészen a vérvörös színig megtalálható (előfordulnak egyes fajok más árnyalatban is).Különböző felületkezelési technológiák kiválóan alkalmazhatók, A felhasználás szempontjából külön figyelmet érdemelnek az I. tartóssági osztályba tartozó nagy gomba-, rovar- és időjárás-állóságú eukaliptuszfajok, mivel kémiai védőkezelés nélkül is beépíthetők.Gondos szárítással kiváló minőségű nehéz és kemény eukaliptusz parketta alapanyagok állíthatók elő, jelentőségüket fokozza, hogy "bio-felületkezelés" esetén kiválóan érvényesül az európai fafajokat meghaladó kopásállóságuk.

Mechanikai megmunkálásuk különösebb nehézséget nem jelent egyes fajok megmunkálása azonban szerszámigényesek.Lerakási módVégeztesse mindig szakemberrel! Általában vakpadlóra szegezve, vagy kétkomponensű ragasztóval ragasztva, illetve párnafákra. Az aljzat nedvességtartalma nem lehet magasabb, mint 2 százalék. Úsztatott technológiával nem rakható.Tisztítás ápolásA fapadló rendszeres tisztítást, ápolást igényel, bútorok lábaira filcalátét ajánlott a padló felületének megóvására. Tisztításhoz partfis, majd enyhén nedves, puha kendő a megfelelő. Javasolt a különböző gyártók által forgalmazott ápoló szerek használata, melyek meghosszabbítják és megőrzik a padló élettartamát.Információval szolgált:

Tóth Ildikó, Buda Parkett Kft.

Gyarmati Zoltán, Rapid Car Kft.

További cikkek hasonló témában

Beltéri lépcsők

Az igényesen elkészített lépcső lakásunk bútoraként jelenik meg....

Az „Év Lakberendezője Pályázat”

A Lakberendezők Országos Szövetsége által odaítélt, az “Év...

Hozzászólások