Jelenlegi hely

Thermotech

Thermotech

A huszonegyedik század fűtésrendszerével szemben támasztott elvárások – többek között, hogy esztétikus, energiatakarékos, egyszerű és egészségkímélő legyen – folyamatosan új megoldások megalkotására ösztönzik a tervezőket.

A legfrissebb válasz a szegélyfűtőtest, amely egyszerre kínál megoldást a fűtésrendszerekkel kapcsolatban eddig felmerült problémákra.   Úgy tűnik elkövetkezett az áldásos idő, amikor már nem kell választanunk: otthonunk fűtése kifizetődő és korszerű, szép vagy hatékony legyen, és miután megismerkedtünk a  szegélyfűtéssel, már az sem tűnik lehetetlennek, hogy a választott technológiának mindezek mellett még a praktikusságát is élvezhessük. Ez a padló és a falfelület érintkezésénél futó, bármilyen színben megrendelhető, rendkívül csekély helyigényű fűtőtest inkább hasonlít díszítőelemre, mint radiátorra, ezért akár láthatatlan fűtőtestnek is nevezhetjük. Annál hatékonyabb viszont: mivel a készülék nem a tér levegőjét, hanem a falakat melegíti fel, és ez magasabb hőérzetet nyújt, valamint sokkal nagyobb hőmegtartó képességet biztosít, mint a hagyományos fűtésrendszerek. A készülék méterenkénti 0,75 négyzetméternyi sugárzó felületével, már 2 – 3 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítja a hagyományos fűtésnél tapasztalt hőérzetet, ezáltal 15 – 25% - os energiamegtakarítást eredményezhet, s ráadásul hőmegtartó képessége is nagyobb, mint a hagyományos fűtőtesteké. A rendszer víztartalma a radiátoros fűtésnek egynegyede, a padlófűtésben kerigetett vízmennyiségnek pedig körülbelül egytizede. A dinamikus hőleadó képesség és az alacsony reakcióidő újabb 10 – 20% - os energiamegtakarítást tesz lehetővé. Az egyszerűség és a praktikusság kritériumai már a fűtésrendszer szerelhetőségében teljesülnek: nincs szükség drága, speciális szerszámokra, vagy szakemberekre: a szegélyfűtőtest bármilyen már meglévő melegvizes rendszerre egyszerűen csatlakoztatható, ezzel jelentősen leegyszerűsíti a beszerelést, s a költségeket képes a hagyományos fűtési rendszerek beszerelési költségei alá szorítani. A fűtőelemeket rögzítő burkolat felerősítése csupán néhány csavarral történik, a takarólapok pedig könnyedén a tartóelemek peremére pattinthatóak. A burkolóelemek, amik az esztétikumért felelősek bármilyen színben legyárthatóak, ami a RAL tárházában szerepel.
Elegáns,  

A szegélyfűtőtest kiegészítője a padlókonvektor, amelynek felfelé áramló meleg légfüggönye a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors áthűlését, és beépítése megakadályozza az ajtók, ablakok párásodását. Mindenki előtt ismeretes az a probléma, hogy a nagy üvegfelületek előtt nincs mód fűtőtestek elhelyezésére, annak ellenére, hogy éppen itt van a legnagyobb szükség a hőveszteségek pótlására, mivel a benti levegő a nyílászárók felületének környezetében lehűl, páratartalma pedig kicsapódik az üvegfelületre. Erre a problémára nyújt megoldást a padló szintjébe süllyesztett speciális szegélyfűtés, a padlókonvektor. Az üvegfelület előtt így ugyanolyan fűtőregiszter biztosítja a fűtést, mint a falszegély mentén, csak a nyílászáró előtt végigfutó padlócsatornába van süllyesztve. A fűtőregiszter a szegélyfűtésnél már megismert rézcsöves, alumínium lamellás, konvekciós hősugárzó.  A réz kedvező tulajdonságai miatt a fűtőcső élettartama több tíz évre tehető, míg az alumínium lamellák szintén kedvező tulajdonságaik miatt a leghatékonyabban segítik a hőátadást. Ellenállnak korróziónak, ténylegesen emberi léptékkel mérhető, egyszeri beruházást jelentő fűtőtestekről beszélhetünk. A csatornaház lefedését fából készült, feltekerhető, anyagában és színében különböző, esztétikus farács, ugyancsak feltekerhető eloxált alumínium rácsozat, vagy különböző perforációjú rozsdamentes fém fedlap biztosítja. A padlócsatorna horganyzott acéllemezből készül, melynek fényes felülete felfelé veti vissza a ráérkező hősugarakat, ezzel is fokozva a fűtés hatékonyságát.A szükséges helyeken forrasztást alkalmazunk, ami a korrózió elleni tartós védelmet biztosítja. Igény esetén speciális egyéb csatornaházakat is gyártunk rozsdamentes lemezből, amely akár úszómedencék közvetlen környezetében is korrózióvédelem nélkül telepíthető. A padlókonvektorokat egyedi hosszban, háromféle standard szélességben és egyedi mélységben gyártjuk, természetesen különböző teljesítménnyel, készre szerelve, egy vagy kétoldali bekötéssel, mechanikus légtelenítő szeleppel.  A padlókonvektor tisztítása a fedlap vagy fedrács levételével porszívóval ill. nedves ronggyal egyszerűen megoldható. Ez nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos, gondoljunk csak a porallergiásokra! Most tehát ők is fellélegezhetnek!

További cikkek hasonló témában

Lakóépületek tervezési folyamata 2.

Sokan akarnak manapság családi házat építeni, de azt sem tudják,...

Lépcső: beton, acél, vagy fa?

A napjainkban tapasztalható szédítő kínálat az építőiparban is...

Hozzászólások