Jelenlegi hely

Természetes fa-lak

Természetes fa-lak

Az ébredő természet és a gyönyörű napos idő meghozta kedvünket egy kis országjárásra, ezért eleget téve egy vidéki meghívásnak, ellátogattunk a Győrhöz közeli településre, Lipótra, ahol egy közelmúltban épített gerendaházat nézhettünk meg.

A 74 négyzetméteres hasznos alapterületű épületet pihenőkörzetben húzták fel a könnyűszerkezetes faházakra jellemző gyorsasággal, alig több mint 3 hónap alatt. A képeket nézve nem könnyű elhinni, hogy itt nagyjából negyedévvel ezelőtt még nem állt épület, mivel a ház és szépen füvesített kert természetes egyszerűséggel illeszkedik a tájba.

Maga az épület egy kétszintes, félig galériázott ház, amely magán viseli a lakók természetes anyagok iránti szeretetének minden jelét. A tulajdonos, aki egyben az építést végző cég társtulajdonosa is, meséli, hogy aki gerendaházat választ otthonául, feltétlen szeretettel kell viseltetnie a természetes anyagok iránt, mivel a faház, ha már nem is organikus szinten, de élő anyag és ez kölcsönzi neki azt a varázst, ami mással össze nem téveszthető.

Sok megrendelője állítja, hogy egy faházban még ébredni is más érzés, mint egy "közönséges" téglaépületben. A faanyag nyújtotta melegség szinte kényezteti a szemet és a tágas tereket is kellemes lakájossággal tölti meg.

Ez kiválóan érezhető is a bemutatott házon. Belépve a bejáraton egy rövidke előtérbe érünk, ami beletorkollik a balra nyíló osztott légterű nappaliba. Az egyedi készítésű bútorokat kiválóan kiegészítik a szintén kézi szövésű szőnyegek, harmonikus látványt nyújtva a kandallóval, amely hideg napokon a fűtés mellett a hangulat markáns meghatározója is.

A nappali felett a helyiség teljes hosszában tartógerendák húzódnak át, amelyek a galéria alátámasztását is hivatottak betölteni. A földszinten a galéria alatt a nappaliból nyíló konyhába jutunk, amelynek közepén egy praktikus konyhasziget áll, hasznos hellyel segítve a háziasszony teendőit.  A konyhabútorok mély tónusú zöld pácszínezete remekül illik a lucfenyő natúr színéhez, barátságos érzést árasztva az ott tevékenykedőknek. Azt mondani sem kell, hogy a konyha bútorzata, mint a legtöbb berendezési tárgy, a tulajdonos keze ügyességét dicséri.

A földszinten találjuk még a felnőttek hálóját egy igazán egyedi, kézi készítésű ággyal és mellette a szintén nem szokványos fürdőt - amelyben egy igazán remek és egyszerű ötlettel oldották meg a szennyesek tárolását - és a toilettet.

A bejárattal szemben, a galériára vezető lépcső fordulójában egy lerakó asztal felett, a családi örökségből származó, tordai hasadékot ábrázoló rézmetszet függ a falon, melynek hangulata kiválóan illik a berendezéshez. Fenn a félgalérián találjuk vendéglátónk dolgozósarkát és innen nyílnak a gyermekszobák, mellettük a kimondottan az ő számukra készített fürdővel.

Miközben házigazdánk körbevezetett minket, elmesélte, hogy vállalkozásuk nemcsak a házak építésére szakosodott, de teljesen egyedi tervezésű szaunákat is készít megrendelésre, a vevő kívánságára. Egyet meg is mutatott az alagsorban, ahol a gazdasági helyiségeket rendezték be, félszoba méretű tárolórésszel és mosókonyhával.

Itt találkozunk a már említett fürdőszobai ötlettel, ami nem más, mint egy méretes, elburkolt műanyag cső, amely felső vége a vizesblokk egy beépített szekrényében kezdődik és a mosókonyhai szennyesruha-gyűjtőben végződik, így megoldva a ruhák felesleges lecipelését.

Engem személy szerint mindig lenyűgöznek az ilyen apró ötletek, amelyek igazából nem kerülnek tetemes plusz költségbe, de sok kényelmetlenségtől kímélnek meg minket.

Mivel gyönyörű napsütésben érkeztünk meg, hosszabban elidőztünk az udvaron is, ahol a kert rendezettsége mellett a kerti bútorok, a kerítés, a kutyaház és a kerekes kút felépítménye is egységben áll a ház stílusával.

A szomszéd telken még egy szép kiállítású gyermekmászókát találtunk, ám vendéglátónk elmondta, hogy alatta már a vendégház kész alapja nyugszik várva, hogy újabb alig 4 hónap elteltével újabb szemet gyönyörködtető gerenda épülettel gazdagítsa a mesés nyugalmat sugalló tájat, ami a városi élethez szokott emberek számára is szívdobogtató látvány.

Kivitelező: Bioház Team Kft.

További cikkek hasonló témában

Okosotthon – játsszon a fénnyel

Otthonunk atmoszféráját nagyban befolyásolja az, hogy mennyi fény...

Toto Cutugno

2016. október 15. - Tüskecsarnok
Ki ne ismerné a dalt,...

Szellőztetés vezérlése laptopról, tabletről vagy akár okostelefonról!

A szellőztetés könnyű és kényelmes...

Hozzászólások