Jelenlegi hely

Természetes anyagunk a mészkő

Természetes anyagunk a mészkő

Országot, világot járva, televíziót nézve gyakran ámulatba ejt bennünket a fehér kőtömbök mérete, változatos alakja. Megcsodálhatjuk az emberi kéz csodálatos munkáját, a mészkő tömbökből elővarázsolt szobrokat, vázákat, építőelemeket, burkolatokat, járófelületeket. Értékrendünkben gyakran a gazdagság szimbólumaként emlegetjük, gondolva a görög, olasz emlékekre, építményekre. De vajon hogy keletkezett e csodálatos anyag, mennyire kíván különleges ismeretet a megfelelő, összhangba illő építőanyag kiválasztása, mennyire nem tartós a használat során? Az anyagot csodáló, vevők által is gyakran feltett kérdésekre megkíséreljük a válaszok rövid összefoglalását.

A mészkő főleg kalcium-karbonát ásványokból, kalcitból és aragonitból álló üledékes kőzet. A keletkezés körülményeitől függően szerkezet lehet tömött, likacsos vagy apró gömbös. Színe fehér, vagy idegen anyagoktól (elsősorban vasoxidtól) sárga, barna, vörös színű. Keletkezhet kémiai kiválás útján tengerekben, tavak vizében. Egyes növények, főleg az algák is választanak ki meszet. Gyakran képződik mészvázas állatok vázának felhalmozódásából is (kagylók, csigák váza). A mészkövet sokoldalúan felhasználja az építőipar, vegyipar, vasgyártás, cukorgyártás stb.

Vevők igényének megértésénél gyakori nehézség felismerni milyen célra tervezik felhasználni a vásárolni tervezett anyagot. A magyar szabvány alakjuk és méretük szerint csoportosítja a kőtermékeket. Az építőkő lehet falazókő, falazóblokk, díszítőkő, tömbkő. A falazókő alakja alapján lehet ciklopkő, hasított kő, kváderkő, soroskő és pillérkő.

Minőségi követelménynél indokolt figyelembe venni a felhasználás helyét és az anyag igénybevételét. Fontos az anyag szilárdsága, kopásállósága, fagyállósága. Járófelületeknél a csúszósságot, nagy hőfokingadozásnál a hőtágulást, hővezetést célszerű vizsgálni. Vizes környezetben az építőanyag mállottságára kell figyelmet fordítani. Esztétikai követelményeknél a színre, színek összhatására, felületi fényességmegtartó képességére indokolt tájékoztatást kérni. Mindezekre az előállítók laborvizsgálati bizonylattal rendelkeznek.

Ugyancsak célszerű vásárlás előtt eldönteni, hogy a vásárolt anyag milyen megmunkálású legyen, például durván megmunkált (szaggatott, bárdolt, durván hegyeselt, finoman hegyeselt, fogascsákányozott, bordázott, fűrészelt, rovátkolt), finoman megmunkált (finoman rovátkolt, gorombán szemcsézett, finoman szemcsézett, dörzsölt); a csiszolt felület matt, vagy finoman csiszolt legyen, avagy fényezett felületet kérjünk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a színek pszihikai hatását sem, például a sárga szín vidámságra, napfényhatásra emlékeztet, a rózsaszín meleg hatású szín. A sötét színek nehéz, robosztus hatást keltenek.

A mészkő akkor kelt tartósan színtartó, kellő fényű márványhatást, ha igénybevételtől függően gondozzuk. Kíméljük a savas kémhatású anyagoktól, s 1-2 évenként felületkezelő pasztával ápoljuk. Emeli az épület, építési terület esztétikai értékét az esztergált korlátok, vázák. Szabadságérzetet kelt a zöld gyepben elhelyezett erodált felületű szép kertdíszítő kő elhelyezése is.

Fontos tehát, hogy vásárlás előtt tisztázzuk a környezeti hatásokat, kérjük ki az eladó véleményét, s ekkor döntsünk a család egyeztetett érdekei szerint. Így szolgálja a több 10 millió éves mészkő a jelen emberét, esztétikai igényét.

Információval szolgált:
Ifj. Solymosi Zoltán
KŐ-KER Kft.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások