Jelenlegi hely

Terméspala - a tetőfedés királya

Terméspala - a tetőfedés királya

A terméspala egy nem mindennapi, maradandó és nemes anyag. Ez az építőanyag rendkívüli eleganciát és szépséget kölcsönöz tetőre és homlokzatra egyaránt. Az évszázadok során kialakult formák és nagyságok sokfélesége nagy mozgásteret biztosít a fedéshez, melynek csak a képzelet szab határt.

Manapság az építkezéseknél a természetes és biológiailag értékes építőanyagot részesítik előnyben. A terméspala időtlen idők óta ezen építőanyagok közé tartozik, a földtörténet egy bizonyítéka. Építészek és tetőfedők generációi kifejezésre juttatnak ezzel a módszerrel építészeti stílusokat, művészeti értékeket, hagyományokat és kultúrákat.Európában a terméspala felhasználása több mint hatszáz éves hagyománnyal rendelkezik. Magyarországon is beszélhetünk hagyományokról. A háború előtti évtizedekben előszeretettel használták a terméspalát kastélyok, kúriák fedésére, ennek legszebb hazai példái a keszthelyi Festetics Kastély, a parádsasvári Károlyi Kastély és még sorolhatnánk. Eredetileg a Parlamentet is terméspalafedés díszítette.Hazánkban nem található jó minőségű tetőfedésre illetve homlokzat burkolására alkalmas palát, ezért Nyugat-Európából kell importálni.

Ez okozta, hogy a háború után a rendszerváltásig szinte tejesen elfelejtették ezt a nemes anyagot.Mi is a pala, hogyan keletkezett?A pala üledékes kőzet. Az üledékképződés 400 millió évvel ezelőtt, különböző körülmények között történt meg. Csak ott, ahol kevés szennyezőanyag mosódott bele és optimális nyomás- és hőmérsékleti viszonyok uralkodtak, alakult ki jó minőségű pala, ami tetőfedésre és falburkolatok készítésre megfelel. A palát általában felszíni fejtéssel termelik ki, a kifejtett tömböket különböző méretekre feldarabolják, majd kézi munkával hasítják vékony lemezekké. A jó minőségű pala igen hosszú élettartalmú (200-300 év) megőrzi eredeti színét, jó a savállósága, fagyállósága, vízzárása kiváló, melynek köszönhetően szinte nem mohásodik.A palafedés aljzata általában teljes felületű deszkázat. A fedett tető m2-kénti súlya fedési módtól függően változó (kb. 32 kg). Hazánkban a legismertebb fedési módok a Bogen (ívmetszetű fedés), melynek formája harmonikus összképet ad, a kedvező ára miatt a legkedveltebb fedési mód.

A Schuppen (pikkelyfedés) ez a fedési rendszer a pala méretválasztékának köszönhetően az alkotási lehetőség sokféleségét nyitja meg. A Rechteck (kettős fedés) palára jellemző az egyenes vonalvezetés és a szabályos struktúrák, melyek kiválóan alkalmasak műemlék jellegű fedések készítésére.Pala és pala nem egyforma, hogy ez miért van így megmagyarázza a palára és a pala keletkezésére vetett pillantás. Ezért fontos, hogy a rendeléskor mindig kitérjen a kívánt lelőhelyre, győződjön meg a kiválasztott szakemberek felkészültségéről, ha mind az anyag, mind a munka minőségében biztos akar lenni.Információval szolgált:

Horn Rolf, Tető-Horn Kft.

További cikkek hasonló témában

Vissza a fához

Manapság, mikor egyes műanyagablak-gyártók agresszív és torzított...

"Nem a méret a lényeg!"

Ugye mindenkinek ismerős a szólássá vált mondat, s ha meghalljuk,...

Rollstar
Egyre hűvösebbek a napok, lassan feléljük a nyár...
A fűtés alternatívái – A kandallók térhódítása napjainkban

Pár éve  ismét teret hódít a kandalló, mely nem csak esztétikailag...

Hozzászólások