Jelenlegi hely

Térelválasztó trend - A lakberendező válaszol

Térelválasztó trend - A lakberendező válaszol
Térelválasztó lehet egy egyszerű függöny vagy paraván, aminek helyét tetszés szerint módosíthatjuk. A szabadon álló polcok praktikus funkciót is betöltenek, míg a penge fal optikailag tagol. Szakértőink segítségével annak jártunk utána, mit is válasszunk otthonunkba.
Milyen funkciót töltenek be a különböző típusú térelválasztók?

Istók Zsuzsa: A térelválasztók elsődleges feladata a lakásokban a tér funkcionális felosztása, kijelölése, bizonyos területek vizuális takarása, úgy hogy a fényt véglegesen ne zárja le az eltakart területről, és a területet se szabdalja fel pici használhatatlan részekre. Vannak fix és mobil térelválasztók, valamint anyaguk szerint számtalan lehetőségű térelválasztót ismerünk. (fa, műanyag, üveg, fém, textil, papír, stb. és ezek variációi) Míg a Fix térelválasztók végleges térszervezést jelentenek, addig a mobil, vagy részlegesen mozgathatóak esetén a tér a későbbiekben is módosítható, variálható.

Jónás Dorka: Egy térelválasztó két (vagy több) funkciót különít el egymástól az adott helyiségben úgy, hogy az szellősebb, látványosabb és átláthatóbb hatást biztosítson. Csak képzeletünk szabhat határt - a falakat helyettesítő - a zónákat elkülönítő egységek megszerkesztéséhez: fontos tároló szerepet is kaphat, és nagyon sokféle anyagból készülhet. Sokszor egy térelválasztó biztosítja a természetes fény hiányában lévő helyiség fényellátást is.

Nikoletti Petra: Egyes fajtáik csak jelzés értékűen határolják el egymástól a tereket, mint például a szabadon álló könyvespolcok, paravánok, mások ténylegesen, vizuálisan szeparálnak, mint például a függöny. Vannak olyanok, amelyek enyhén hangszigetelnek is, mint például az üvegfalak, tolóajtók.

Melyek a manapság legfelkapottabbak?

IZS: A térleválasztó stílusát a lakás stílusa határozza meg. Míg egy modern lakásban a műanyagból, üvegből, papírból készült térelválasztó rendkívül divatos, egy mediterrán házban, inkább a fát és a kovácsoltvas térelválasztót részesítik előnyben. Népszerűségük inkább a szerkezetük szerint határozható meg.  Nagyon népszerűek a részlegesen mozgatható térelválasztók, amelyekkel könnyen és gyorsan átalakítható a tér.

JD: Rengeteg kreatív ötletet használhatunk, mint például nyitott térelválasztó polcrendszereket, vagy különleges díszítésű francia/japán mobil paravánt, vagy a mennyezetre függesztett átlátszó (ám léte miatt, mégis elhatárolást biztosító) anyagokat, mint pl. üvegből, kristályokból vagy egy könnyű textil fényáteresztőből készült függönyt, de akár egy növény kompozíció is alkothat térleválasztást.

NP: Manapság egyre többen szavaznak nagy légterű otthonokra, miközben a négyzetméterszám jellemzően nem nő. Ebből következik, hogy ahelyett, hogy a funkciókat kis helyiségekbe szeparálnák, inkább nagyobb terekben vonják össze azokat, majd falak helyett térelválasztókkal teremtenek némi intimitást. Ma már például ritkán építenek külön konyhát, az emberek szeretik, ha a nappali, konyha és étkező közös helyiségben található. Így azt hiszem kijelenthetem, hogy napjaink legnépszerűbb optikai térelválasztója az épített pult, amely a konyhát szeparálja az étkező-nappali funkciótól. A technológiák fejlődése kedveltté tették a különböző, nagy felületű tolóajtók alkalmazását, és népszerűvé váltak a térben álló könyvespolcok is.

Mire kell ügyelni térelválasztó tervezésekor/építésénél?

IZS: Legfontosabb, hogy használható legyen. El lehessen férni mellette, stabilan álljon, ha mozgatható, akkor könnyen és gyorsan át tudjam alakítani a teret. Valamint a berendezés szerves részét képezze.

JD: Ügyeljünk arra, hogy elég stabilak legyenek, hiszen bármikor nekiütközhetünk, és nehogy ránk dőljön! Azt is érdemes átgondolnunk, hogy kényelmesen elférjünk mellette, és ahelyett hogy teret spórolnánk vele, ne keltse zsúfoltság érzetét a szobában!

NP: Mint minden bútor, vagy beépített eszköz esetében, úgy a térelválasztóknál is logikusan és önmagunkkal kritikusan át kell gondolnunk, mire van szükségünk és miért. Vajon, csak azért rakom-e oda a parapetfalat, mert trendi vagy azért mert szükség van rá. Áteressze-e a fényt, ha igen, akkor blokkolja-e a látványt (pl. opál üveggel), kell-e valamelyest hangszigetelni, egyáltalán nem volna-e praktikusabb a létező legtökéletesebb térelválasztó, nevén nevezve egy fal építése? Ha mindent jól átgondolunk beleértve biztonságtechnikai, esztétikai és egyéb praktikus szempontokat, és nem egyszerűen múló divathóbortot kergetünk, akkor a térelválasztók hozzásegítenek minket ahhoz, hogy hosszú távra - mindig az adott időszak igényeihez alakítható terekkel - teremthessünk tökéletes otthont.

Istók Zsuzsa
lakberendező
Tel.: (06 20) 987 8178
E-mail: istok.zsuzsa@upcmail.hu
istokzsuzsa.hu

Jónás Dorka
belsőépítész
Tel.: (06 30) 906 6223
E-mail: info@dorkajonas.com
dorkajonas.com
 
Nikoletti Petra
lakberendező
Tel.: (06 30) 580 6329
E-mail: petra@terkultura.com
terkultura.com
nikolettipetra.com

További cikkek hasonló témában

Bécs zölden készül az ünnepekre

A karácsonyi nagybevásárlás időszaka is telhet a fenntarthatóság...

Egy szerszám ezermestereknek

A Dremel bemutatja az új 8100-as multifunkcionális szerszámot.

Hozzászólások