Jelenlegi hely

Támogatott lakáshitelekről

Támogatott lakáshitelekről
Leállította az államilag támogatott kamatozású lakáshitelek új igényléseinek befogadását, valamint megszüntette a szociálpolitikai támogatást. Ez most némileg változott.

Egyik nagyobb érvágás volt, mint a másik azoknak a fiataloknak, akik ebben az időszakban tervezték a családalapítást, egy önálló otthonban. A támogatott hitelek szüneteltetésével csak piaci alapon kamatozó hitelekhez lehetett hozzáférni, melyek kamata értelemszerűen magasabb volt, mint az állam támogatta lakáscélú hitelek kamata. A "szocpol" pedig vissza nem térítendő, több százezer, akár 1 millió forint feletti összeg volt, ami már szintén nem hozzáférhető.

Az óvatosság egyre fontosabb!

Október elejétől a támogatott lakáshitelek újraindulnak, ám jóstehetség legyen a talpán, aki most meg tudja mondani, hogy mivel jár jól az ember. A könnyelmű hitelezési gyakorlatból indult ki a válság, és emiatt jártak nagyon sokan, nagyon rosszul. Sokan mindenféle hiteleket felvettek, amelyeknél a futamidő hossza és a törlesztő részlet nagysága csak valamelyest volt összhangban a hiteligénylő keresetével. A dolog szépséghibája, hogy egy hosszabb időtáv (mondjuk 20 évre felvett lakáshitel) futamideje alatt nem láthatjuk előre, hogy anyagi helyzetünk nem változik-e meg negatívan. Munkahelyek szűnnek meg tömegével, csökken a fogyasztás, ilyen körülmények között nem egyszerű a korábban megszokott életszínvonalat tartani, úgy hogy még hitelt, hiteleket is törleszt az ember.

A nem forint alapon felvett devizahiteleknél még az árfolyam ingadozásával is számolni kell, ami irányától függően néha kedvező, máskor kedvezőtlen az adós szempontjából, a korábbi évek árfolyamaihoz viszonyítva azonban mindenképpen egyértelműen kedvezőtlenebb. Szóval nem elég, hogy a kamatokat és egyéb költségeket törleszteni kell, még a magyar gazdaság teljesítményétől, és nemzetközi megítélésétől is függ a törlesztő részlet nagysága, hiszen e tényezőktől függ a forint árfolyama, és a devizahitel törlesztését is forintban kell befizetni.

Belevágni, vagy várakozni?

Ha van más megoldás, akkor érdemes lehet kivárni. Jövő évben választások lesznek, ami változást hozhat a lakáspolitikában is. Jelenleg szünetel a szociálpolitikai támogatás, így aki most vesz lakást, házat az ebből kimarad. Később, ha visszaállítják, akkor a gyerekek számától függően valószínűleg felvehetik majd, de az ilyen összeget lehet, hogy szerencsésebb a ház árába beépíteni, mint később felújításra elkölteni.
Akiknek nincs más lehetősége, azaz egy-két évet nem tud valahol szülőknél vagy egyéb, közel ingyenes helyen lakni, azoknak, valószínűleg érdemes élni az újrainduló forint alapú, támogatott lakáshitelek adta lehetőséggel. A kamatok alacsonyabbak, és amit a banknak fizetünk törlesztő részletet, az mégis csak közelebb visz a majdan saját tulajdonú lakáshoz, mint ha bérelt lakásban lakva a főbérlőnek fizetnénk.

 

Mi változott?

Az újraindult támogatott lakáshitelnek a korábbinál alacsonyabb lehet a törlesztő részlete, ami hosszabb futamidőt eredményezhet. Sajtóértesülések szerint azonban még a bankok sem tudják, valódi segítség lesz-e a családoknak az államilag segített kölcsön a lakásvásárláshoz. Hiszen a fizetések stagnálása, sok helyen csökkenése, valamint a létszámleépítések és a bizonytalan munkahelyek miatt a hitel lehetősége kevés, ha nem adott hozzá egy kiszámítható gazdasági környezet, amiben az emberek törleszteni is tudjanak. Az új hitellel a kormány a fiatalok és a nagycsaládosok lakáshoz jutását igyekszik segíteni.

A kölcsön a fővárosban és a nagyvárosokban maximum 25 millió forint értékű ingatlanra vehető fel. Vidéken ez az összeghatár 5 millió forinttal kevesebb ennél.

Előnyös újítás a hiteligénylő mérlegelési lehetősége szempontjából, hogy eltörölték a méltányolható lakáshitel feltételét. Ez korábban a gyermekes családok számára határozta meg, hány szobás lakást vehetnek. A nagyobb lakáshoz korábban emiatt tetemes összegű önerő is kellett, ami sokakat kizárt a kedvezményből. Egyben szűrte is az igénylőket, hogy csak az vehessen a méltányolhatónál nagyobb lakást, akinek van hozzá elég pénze. Az új hitelnél ezt, a szakértők szerint ésszerűtlen feltételt törölték el, ám egyúttal majdnem duplájára növelték az önerő nagyságát, miközben már korábban megszüntették a "szocpol" támogatást.

Mindezzel összességében tehát nagyobb önerőre lesz majd szükség az új kölcsön felvételéhez, amibe nem lehet beletenni a szociálpolitikai támogatást sem. Banki szakértők szerint ez lehet majd a fő oka annak, ha ez az új konstrukció nem hoz nagy áttörést.

Az új hitel 5 millió forintos értékhatárral kérhető felújításra is. A jóslatok szerint ennek lesz inkább keletje az elkövetkező hónapokban.

Hozzászólások