Jelenlegi hely

Rendszerváltás a kőpiacon!

Rendszerváltás a kőpiacon!

Legkésőbb a rendszerváltás óta fokozott felelőséggel tartozunk szűkebb és tágabb építészeti és természeti környezetünkért. Élhetünk is azzal a szabadsággal, amelyet a rendszerváltás rótt ránk, de menekülhetünk is előle az épített környezetünk formálása során felmerülő döntések áthárításával, a felmerülő tartalmilag fontos kérdések mérlegelésének elmulasztásával. Ez a dilemma húzódik meg azon kettősség mögött, amely hazánk köztereit, középületeit, s otthonainkat, kertjeinket, útjainkat jellemzi.

Egyrészt némi késéssel, de kies tájainkon is megjelentek a nyugat-európai természetes kő reneszánsz tendenciái, ami egyértelműen a szép környezet felé való elmozdulás lehetőségeit hordozza. Másrészt a változások hordaléka az is, hogy a  festett  beton térkövek, műkő elemek, csempék, műanyag kerti bútorok stb. gyakran fékevesztett alkalmazása bevágni látszik az építészeti és természeti környezetbe harmonikusan beépülő - egységes anyag- és látványvilágot teremtő - kőkultúra kiépülésének útjait.Amit cégünk ebben a helyzetben tehet az az, hogy mérlegeli, melyik oldal mellett dönt: a rövid távú, gyors anyagi haszon mellett, mely hosszú ideig tartó károkat okoz környezetünkben; avagy egy olyan építészeti irány, tradíció mellett, mely a természetes anyagokra alapozza, hosszú távon is élhető, lakható, s ugyanakkor esztétikailag is igényes város és utcaképet, házakat és kerteket eredményez. Ehhez azonban a természetes anyagok új generációjára lenne szükség - rendszerváltásra a kőkínálatban.Cégünk az árukínálatában ennek megfelelően rendkívül széles választékban vannak jelen az új, kül- és beltérben egyaránt felhasználható természetes kövek. Egyre bővülő kínálatunkban az előző évekhez, évtizedekhez képest ismeretlen, de lényegesen jobb minőségű, nagyobb színválasztékú, különböző formájú, anyagú és felhasználhatóságú kőzetek jelennek meg. Ilyenek például a rendkívül keresett brazil kvarcitok, melyeknek rendkívül szép és exkluzív színei (fehér, sárga, zöld, piros), fagyállósága, könnyű tisztíthatósága magas használati értékkel párosul. Használhatjuk kültéren és beltéren egyaránt, mivel kínálunk belőlük szabálytalan

és vágott lapokat, kockaköveket, falazóköveket, antikolt fürdőszobai járólapokat, uszodaszegélyeket és lépcsőelemeket is.Régóta ismert és szinte magyar kőnek tekinthető a solnhofeni mészkő, melyet a brazil, indiai, olasz palákhoz hasonlóan inkább beltéri felhasználásra ajánlunk. Az elsősorban kültéri kövek kínálatát gyarapítja az olasz porphyr, amely mivel igen fagyálló, kellően sima, kellemes színű (pirosas-lila) széles körben használható (szabálytalan és vágott lap, falazókő, kockakő, lépcső, szegélyek stb.).Hasonlók mondhatók el a szintén olasz Luserna kvarcitokról (zöld, kékes szürke, arany), és a szerpentinről (zöld) melyeket a széles termékválaszték, fagyállóság, szép szín tesz igen keresett termékké. Igen népszerű az Adriai Mediterranum nevű horvát hasított mészkő is, amely esetén azonban a fagyállóság kérdése igen komoly körültekintést igényel.Újdonság a norvég kvarcit, amely az Északi-sarkkörön túlról érkezve mély zöld színével, vitathatatlan fagyállóságával, rendkívüli kopásállóságával a legbiztosabb választás lehet. Hasonlóan csak a legfelsőbb regiszterekben lehet megszólalni a komor szépségű svéd tájakról érkező Pillarguri kvarcitról is.A világ melegebb és szerencsésebb tájairól, Görögországból érkezik a zöldes-barnás-kékes görög kvarcit, illetve a szürkés kavalai kvarcit, melyek az előzőekhez hasonlóan szintén fagyállóak, simák, kopásállóak.

Svájc havas lankás tájairól érkezik a Calanca gneiss, amely, szemben számtalan bolgár gneissel, valóban fagyálló és lépésálló, így nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen is használható, legyen szó akár garázsfeljáróról, teraszról, járdáról, akár lábazatról vagy bármilyen kerítésről.Helyhiány okán befejezve kőzeteink ismertetését-felsorolását, hisz nem említettük sem az andezitet sem a bazalt, gránit és tufa termékeket, áttérünk egy más szempontú ismertetésre.A kőkultúra hazai reneszánsza örvendetes módon oda vezetett, hogy miközben egyre újabb kőfajták váltak elérhetővé, aközben újabb területeket hódít meg a természetes kövek alkalmazása. Ilyen nevezetesen az utcai és kerti bútorok, a tetőpalák, a beltéri burkolatok területe, ill. a kertek, tavak díszeként az egyedi sziklák, görgetegek és zúzalékok terjedése.Mindezek az új természetes kőzetek remélhetőleg kovászai lesznek a mind jobb minőség és esztétikai kultúra térhódításának, mind a tradícióteremtés generációk környezeti kultúráját meghatározó, égetően sürgős feladatának.Információval szolgált:

Farkas András

Teli-Ház Kft.

További cikkek hasonló témában

Amit a homokkövekről tudni érdemes

Napjainkban egyre növekszik az igény a természetes kőburkolatok...

2015. év KONYHÁJA pályázat

Az Otthonok és Kertek magazin jogtulajdonosa, a JSC Média Kft....

Kortörténet II. - Wc historia

A lakberendezés jegyében zajló kortörténeti kitekintéseink második...

Képkeretezés mesterfokon

Egy megfelelően kiválasztott képkeret a lakás dísze lehet...

Hozzászólások