Jelenlegi hely

Régiből újat, korszerűbbet, avagy a felújítás „Művész”-ete

Régiből újat, korszerűbbet, avagy a felújítás „Művész”-ete

Csökkeni látszik a fővárosból az agglomerációba kitelepedők száma, egyúttal kezd felértékelődni a belvárosi lakások, üzletek értéke. Ugyan a régi, gyakran múlt században épült lakóépületek ritkán felelnek meg a mai modernkor technológia követelményének, de újragondolt átalakítással a technika új vívmányai is elérhetővé válhatnak.

Körültekintő tervezéssel a régi, magas belmagasságú nagypolgári lakások ugyanannyira átalakíthatóak a XXI. századi elvárásoknak megfelelően, mint a harminc-negyven éve épített nem túl praktikusnak mondható tömblakások, és ez igaz a régi üzlet-, és vendéglátóhelységekre is.

Jó példa erre a nemrégiben teljes egészében átalakított és felújított Művész Étterem és Kávézó. A Vígszínház mögötti étterem több mint egy évszázada működik a vendéglátásban, olyannyira, hogy már eredetileg is vendéglőnek lett kialakítva a helyiség. A kicsi kiszolgáló térrel és konyhával működő étterem alig negyven vendég befogadására volt korábban alkalmas. A hozzá tartozó csaknem 63 négyzetméteres pincei raktárba a vendégtérből vezetett le egy falépcső. Az átalakítással azonban az étterem vendég befogadása is megduplázódott. A felújítás legfőbb oka mégsem a kapacitás növelése, hanem a különféle minősítési előírásoknak, illetve a korszerű magas színvonalú vendéglátásnak való megfelelés volt. Ennek egyik alapvető feltétele a korszerű szellőztető-rendszer alkalmazása. A probléma viszont nem csak azért merült fel, mert a technika elavult az évek során, hanem mert annak működési feltételeiben is változás történt. A tulajdonos elképzelés szerint elég lett volna a légtechnikát egy újra kicserélni. A Művész Étterem egy lakóépület földszintjét foglalja el, ami mellett közvetlenül egy parkolónak használt foghíj telek állt, csakhogy a telket beépítették: az új szomszéd egy hotel lett. És így a korábbi átalakítási elképzelések új mederbe terelődtek.A szellőztetés új útja a lakóépületen belüli 26 méter magas fényudvaron vezet fel a ház tetejére, ahol levegő cserélődik. Az új légtechnikai - rendszer kétszer 2600 köbméter levegőt képes átcserélni óránként, külön szellőztetve a konyhát, a vendégteret és a mellékhelyiségeket.A tervezés alatt merült fel a tulajdonos és a kivitelező cég gondolatában, hogy a bérleményhez tartozó régóta nem használt pincerészt is beépítik. Még a lakók birtokában lévő nem használt tároló rekeszeket is megvásárolta a tulajdonos, az alagsori terület növelésére. Így lett a használaton kívüli pincéből az eredetihez képest négyszer akkora konyha, tároló és egyéb járulékos terület a pinceszinten. Ugyanakkor az utcafrontos vendéglátó terület növelésére kibontották a födém egy részét, és az összes választófalat lebontották. Így került a régi konyha helyére, a belső udvarra néző külön terem, a régi hátsóteremből és a kis iroda szobájából bárpult, és közlekedő. A csaknem hat méteres belső magasságnak köszönhetően a bárpult felett egy felső szintet is kialakítottak, így oldva meg az előírásoknak megfelelő külön dohányzó termet. A galériának elnevezett terem alvázát vasgerendákra kiváltott, monolit vasbeton adja. Egy látványos kovácsoltvas korlát választja el a földszinti vendégtér légterétől. Nagy tervezői és kivitelezői kihívás volt a szűk területi adottságok mellett elhelyezni az előírások szerinti mellékhelyiségeket: a férfiaknak szánt mosdó ezen a szinten, a hölgyeknek kialakított illemhely a lépcső mellett a földszinten található, nagy tükörfelületekkel és kétszínű, minőségi csempével növelve a nem túl tágas tereket. A felújítás másik nagy feladata a pincei és az emeleti szintekhez vezető út kialakítása volt. A kivitelező megfelelő lépésmagasságú húzott monolit vasbeton lépcső mellett döntött. A bontás és építés az első lépéstől az utolsóig folyamatos statikai ellenőrzést igényelt, hiszen az étterem felett még több emelet lakószint van. A teljes átalakítás során a kivitelező az összes régi falról tégláig verte le a vakolatot. A munkálatok menete közben derült ki, hogy az épület több helyről is folyamatosan beázik. A legnagyobb vizesedés az utcafronton volt, mert a múlt századi építőipari gondolkodás még nem tartotta fontosnak a szigetelést pince szinten is. Az utcafrontot a bejárat áthelyezése mellett teljes egészében meg is erősítették: mind kívülről, mind belülről újra szigetelték és vakolták.

A bejárati portálokkal egyetemben az összes nyílászárót is kicserélték. Az új ablakok más mérete külön fejtörést okozott a kivitelezőnek, mert az utcai homlokzat lábazati díszítő elemeit is át kellett alakítani. Az ablakokhoz mért széltében rövidebb méretet végül is egy mutatós márvány betéttel toldották meg. Az épületgépészeti átalakítás során a teljes villanyszerelési, víz, csatorna és fűtési technikát is teljesen újjá kellett építeni. Ennek során a lakóház teljes víz és csatorna rendszere kicserélték, két szennyvízátemelő berendezést építettek be, a konyha új víz és csatornarendszert kapott. Az étterem fűtés és melegvíz ellátást két darab, új 43 KW-os Viessmann turbó kazánt biztosítja.

A megújult Művész Étterem egyszerre csaknem 80 vendég fogadására lett így alkalmas. Az új konyha 93 négyzetméterén 200 fő részére lehet egyszerre főzni. Az utcafrontos vendégtér 57 négyzetméter, a kisterem 25 négyzetméter, a galéria 24 négyzetméter lett. A generálkivitelező Alkotás Építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft az átalakítás teljes folyamatában, a beruházó elképzeléseit, igényeit maximálisan figyelembe véve működött együtt, mind a felmérés, koncepció tervek, építési engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, bontás, építés és mind szakipari munkák során. A hathónapos kivitelezést az Alkotás Kft. professzionális szinten oldotta meg. Az újjá varázsolt étterem minden szükséges ÁNTSZ, építésügyi, tűzrendészeti követelménynek, és HCCP minősítési eljárásnak megfelel, ennek köszönhetően a használatba vételi engedély kiadásának sem volt semmi akadálya.Hasonlóan magas színvonalon újította fel a kivitelező cég Budapest, egyik szecessziós házának 70 négyzetméteres lakását a Vércse utcában. Itt a megrendelő magas igényei szerint, a teljes átalakítást és felújítást generál kivitelezésben végezte az Alkotás Kft.
Információval szolgált: Alkotás Építő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
www.alkotas.kft.hu

További cikkek hasonló témában

"Nem a méret a lényeg!"

Ugye mindenkinek ismerős a szólássá vált mondat, s ha meghalljuk,...

Az AITA Stúdió különlegessége

Az AITA Stúdió méltán népszerű, különleges Melange Luxury...

Frissitő italok
Az ásványianyag-, nyomelem- és vitaminhiány...

Hozzászólások