Jelenlegi hely

Polar klíma család, új termék a piacon

Polar klíma család, új termék a piacon

A Polar klíma berendezéseket modern, korszerű technológiával gyártják, így az egyik legjobban és leghatékonyabban működő klíma a piacon.
A G10 inverternek köszönhetően nem csak halk, de alacsony fogyasztású is működés közben.
A Polar termékpalettája igen széles, így a lakossági felhasználás legnépszerűbb termékétől, az oldalfali split klímától a hőszivattyús, vagy akár a fan-coil rendszerekig mind megtalálhatjuk.

Polar oldalfali split klíma

A Polar oldalfali split rendszerei a leg elterjedtebb klíma típusok a lakossági végfelhasználásban. Az oldalfali split klíma egy beltéri egységből és egy kültéri egységből áll. Ilyenkor a beltéri és a kültéri egység névleges teljesítménye azonos, tehát egy átlagos 3,5 kW  teljesítményű oldalfali split klíma beltéri egysége és kültéri egysége is ilyen teljesítményű.
Két féle oldalfali split klímát különböztethetünk meg a Polar termékkínálatában, a Polar A és a Polar X klímát.
A Polar A típusjelű klíma egy olcsóbb, de egyáltalán nem rosszabb minőségű berendezés, mely kényelmi funkciói nagyban hozzájárulnak felhasználója komfortjához. Ilyenek például az automatikus üzemmód, mely annyit tesz, hogy nekünk, üzemeltetőknek nem kell külön hűtési, illetve fűtési üzemmódban használni az eszközt, elég csak beállítanunk a kívánt hőfokot, majd a berendezés saját maga kiválasztja a működési üzemmódot.
Kényelmi funkció még a gyerekzár, a 24 órás időzítő, a TURBO üzemmód, a páramentesítő funkció, vagy akár a csendes üzem.
A Polar A típusú klímákhoz, kiegészítőként egy távoli WIFI-s vezérlésre alkalmas modult is lehet vásárolni, mely tovább fokozza a kényelmi faktort.
A Polar oldalfali klímák por, illetve elektrosztatikus baktérium szűrővel is fel vannak szerelve, ennek köszönhetően működés közben nem csak a port, de a káros élő mikróbákat is közömbösíti. Természetesen, mint  minden szűrő, a por és baktérium szűrő is telítődhet, így ajánlott az évenkénti egy, a fűtésre optimalizált klíma berendezéseknél évi kettő szakember által elvégzett tisztítás, illetve karbantartás.

A Polar oldalfali split klímák másik típusa a Polar X, mely egy fűtésre optimalizált, magas hatásfokú klíma készülék típus.
A Polar X típusú klímákban megtalálhatóak ugyan azok a kényelmi funkciók, melyek a Polar A szériában, de ennél a fajtánál további, a kényelmünket szolgáló tulajdonságokat kapott a berendezés.  Extra funkció például a kompresszor karterfűtés, mely előmelegíti a kompresszort, ezzel javítva a rendszer élettartamát és hatékonyságát fűtési üzem közben. Ha már fűtés, akkor itt fontos szerepet játszik az intelligens előfűtés, mely azt a célt szolgálja, hogy fűtési üzem bekapcsolásakor a beltéri egység lamelláit először felmelegíti a rendszer és majd csak azután kezd el a helyiségben levegőt temperálni, ezzel elkerülve a hűvös légáramot. A Polar X klíma a előbb említett ’’A’’ sorozattal ellentétben elelve tartalmazza a WIFI modult, tehát nem opcionális funkció, ezzel lehetővé téve a távoli vezérlést.
Korábban már volt arról szó, hogy a Polar oldalfali klímák alapból tartalmaznak por és baktériumszűrőket, azonban a Polar X sorozat egy úgynevezett aktív karbon szűrő segítségével kiszűri a levegőben szálló szennyeződéseket, valamint semlegesíti a szagokat is.
 Mivel a Polar X egy fűtésre optimalizált klíma, ezért működési tartománya nagyobb, mint az olcsóbb Polar A típusnak. Míg a Polar A sorozat fűtési üzemben -15°C - 24°C között képes működni, addig a Polar X típus működési tartománya -22°C - 24°C között mozog.


Polar kazettás split klíma

A Polar kazettás split klíma főleg boltok, benzinkutak, könyvtárak, edzőtermek kedvelt klíma típusa.
Alkalmazni és beszereltetni csak olyan helyre lehetséges, ahol álmennyezet található, hiszen a kazettás klíma, nevéből is adódóan a kazettás állmennyezetbe építve, annak részeként üzemel.
Előnye, hogy a mennyezet részeként, szinte észrevehetetlenül működtethetjük, ezzel sem rondítva a bel tér összhangját. Ráadásul a csövezést is el tudjuk vezetni a mennyezeti elemek felett, így még az sem marad szem előtt.
Miért jó? Nos, általános lakossági felhasználásra természetesen ott van az oldalfali klíma, azonban a kazettás klíma tudja azt, amit az oldalfali nem. Minden irányban fúj levegőt. A kazettás klímán négy nyílás található, mely négy különböző irányban képes a levegő keringetésére, ezzel magasabb hatékonyságot elérve nagyobb termekben, légterekben, mint oldalfali társai.

Polar oldalfali multi-split

A Polar oldalfali multi-split klíma rendszerek eltérőek a mono split rendszerektől. Míg a split klíma rendszerek egy beltéri és egy kültéri egységet tartalmaznak, addig a multi split rendszerek egy kültéri egység felhasználásával több beltéri egységet is üzemeltet.
Fontos tényező a multi-split rendszerek összeállításában, hogy a felhasznált beltéri egységek névleges összteljesítménye nem haladhatja meg a kültéri egység névleges teljesítményét. Például három darab 3,5 kW teljesítményű oldalfali beltéri egység összteljesítménye 10,5 kW, tehát nem használhatunk kisebb teljesítményű kültéri egységet, mint 10,5 kW.
Lényeges tényező még a kültéri egységen található bekötési helyek száma. Ez és a teljesítmény limit szabja meg, hogy egy kültéri egység hány darab beltéri egységet tud fogadni.

A Polar multi-split rendszerei kiemelkedően széles működési tartományban dolgoznak más multi-split rendszerekhez képest.
Míg más multi rendszerek körülbelül -15°C-ig tudnak fűteni, a Polar rendszere -20°C-ig fűtőképes marad.
De miért is jó a multi-split? Egyetlen és legnagyobb előnye a helytakarékosság. Gondoljunk bele ha négy darab oldalfali klímát szeretnénk telepíteni házunkba, lakásunkba, mondjuk emeletenként kettő, vagy szeretnénk, hogy minden szoba külön temperálható legyen, akkor nem elég négy beltéri egységet elhelyezni, de valahol helyet kell találni négy darab kültéri egységnek is. Ellentétben a multi-split rendszerek esetében egyészen nyugodtan felszereltethetünk négy darab beltéri egységet, hiszen kültéri egységből csak egynek kell helyet szorítani az épületen kívül. Ezzel nem csak helyet spórolva, de csökkentve a fogyasztást, valamint a zajt is.

Multi-split klíma rendszerek csak a Polar X sorozatban megtalálható oldalfali egységekkel kompatibilisek, így annak minden egyes kényelmi funkcióját a multi-split rendszer is tartalmazza.

Levegő-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyú hőcserélő rendszer, mely hűtő, illetve fűtőközegként levegőt és vizet használ.
Segítségével egész lakásunkat elláthatjuk 60°C-os meleg fűtővízzel, ráadásul ez a fűtőteljesítmény a hidegebb régiókban sem veszít jelentősen hatásfokából. Ennek köszönhetően egész nyugodtan használhatjuk melegvizes fűtési rendszerekhez.
A Polar hőszivattyú egy rendkívül nagy teljesítményű berendezés, olyan különleges funkciókkal, mint az időjárás függő szabályozás, a nyaralás üzemmód, a távollét üzemmód, a heti időzítő, az óra szerinti időzítő, idő és hőmérséklet előbeállítás, padlóhőmérséklet-korlátozás. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a legkülönbözőbb vevői igények kielégítését. A Polar hőszivattyú kétfokozatú kompressziót és egyedi ventillációs levegő átvezetést alkalmaz. Fűtési teljesítménye alacsony környezeti hőmérséklet mellett is figyelemre méltó. A fűtővíz kilépő hőmérséklete akár 60 °C is lehet. A rendszer egy speciális köztes vezérlési üzemmódot is alkalmaz, amely biztosítja, hogy a kompresszor mindig a legjobb hatásfokkal működjön.

Fan-coil rendszerek

A Polar fan-coil rendszerek valahol a hőszivattyú és a multi-split rendszerek között mozognak. Nagyon hasonlítanak a hagyományos multi-split rendszerekhez, azonban R32-es hűtőközeg helyett ez a rendszer vizet használ, hasonlóan a hőszivattyús melegvízű fűtőrendszerekhez.
A fan-coil berendezéseknek három típusa van, a lég csatornázható, a parapet (padlóra ültethető ún. radiátorklíma) és a kazettás fan-coil.
Korábban a légcsatornázható és a kazettás beltéri egységekről esett szó, itt csak és kizárólag a működési elv különböző, így inkább vegyük górcső alá a parapet, padlóra ültethető beltéri egységet.
A parapet egység egy burkolattal ellátott, bel térben fal mellé, padlóra ültethető berendezés, mely nagyon hasonlít egy általános, melegvizes radiátorra.
A fan-coil parepet egység burkolata levehető, így egyedi takaró lemezt, gipszkartont is szerelhetünk elé.

De miért hatékony a fan-coil? A fan-coil rendszer egy elsősorban irodaházak és nagyobb közintézmények kedvelt típusa. Elég egy tetőre elhelyezett hőcserélő kültéri egység és mellette számos beltéri egységet tudunk használni.
Működés közben a benne keringetett víz melegíti fel, vagy hűti le (beállított hőfoktól függően) a beltéri egységben található hőcserélő lamellákat. A lamellákon keresztül áramoltatott levegő felmelegszik, vagy lehűl (szintén beállítástól függően), majd temperált légáramként az egész helyiséget bejárja.
Fan-coil rendszerekből létezik kettő, illetve négy csöves kivitel, a különbség a kettő között, hogy a kettő csöves egyszerre csak egy működési üzem kezelésére képes, tehát téli, vagy nyári üzem. Ezzel szemben a négy csöves kivitel egy automatikus rendszer, nem kell manuálisan átállítani hűtésre, vagy fűtésre, ezt a négy csöves rendszerek automatikusan teszik.

Hogyan vásároljunk Polar klímát?

Egyszerűnek tűnhet, hogy bemenjünk egy klíma berendezésekkel, vagy klímákkal is foglalkozó áruházba személyesen, kiválasztjuk a számunkra megfelelőt, majd elégedetten hazamegyünk és várjuk a szerelőt.
Sajnos ez nem ilyen egyszerű. A 2015. február 18. napján hatályba lépett a fluor tartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet alapján a vásárlónak a klíma megvételekor már rendelkeznie kell egy engedélyezett klímaszerelő vállalkozás által kiállított, egyedi vonalkóddal ellátott, úgynevezett telepítési tanúsítványra. A tanúsítvány nélkül 2015 óta az értékesítő nem adhat el klímagázzal töltött berendezéseket.

Mi a megoldás?

Klíma web áruház, nem csak értékesítéssel, de az eladott berendezések beszerelésével, beüzemelésével is, természetesen az engedélyezett telepítési tanúsítvány keretében.
Ha Polar klímát rendel oldalunkról, munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot, megbeszélnek egy önnek és a telepítést végző szakembereknek is megfelelő időpontot, majd elvégzik a beszerelést. Ráadásul webshopunk javarészt akciós, beszereléssel együtt értendő árakat mutat, ezzel is megkönnyítve költségvetésének kiszámítását.
Természetesen vannak egyedi árajánlat alapján történő értékesítések, melyeket nagyban befolyásol a beszerelési nehézség és mennyiség, de ezek inkább a komolyabb rendszerekre vonatkozik, viszont az általános lakossági végfelhasználói, split klímák és multi-split, rendszerek árai a termék árát és a beüzemelést is tartalmazzák.

További cikkek hasonló témában

A tetőtéri ablakokról általánosságban

Tetőtéri ablaknak nevezünk minden olyan ablakot, melyet...

Anyagok a bútorgyártásban
Az állandóan változó trendek a bútorok...
Világító fuga

A mozaik burkolat – anyagától függetlenül – talán a...

Hozzászólások