Jelenlegi hely

Penész, tél - mit tehetünk ellene?

Penész, tél -  mit tehetünk ellene?
Közeleg a tél, és vele együtt megjelennek az első penészfoltok is otthonainkban. Bár sok háztartás különböző vegyszerekkel veszi fel a harcot a penész ellen, azonban ez nem orvosolja a valódi problémát. A penész végleges száműzéséről csak a kiváltó okok megszüntetésével gondoskodhatunk.
A penész, gomba lévén, spóraként terjed. Ha a spóra egy számára megfelelő táplálékforrásra kerül, ahol egyebek mellett a kellő hőmérséklet és nedvességtartalom is jelen van, akkor lehetetlen megállítani a fejlődését. A penésztől véglegesen megszabadulni csak a kiváltó okok megszüntetésével lehet.

Mivel egy lakáson belül, a penész számára a megfelelő hőmérséklet és a táplálékforrás ellen nem sokat tehetünk, így a penésztelep kialakulása ellen leghatékonyabban a nedvesség megszüntetésével léphetünk fel. Nem könnyű feladat ez, hiszen az emberek természetes életvitelüknél fogva folyamatosan párát termelnek

A felszabadult pára a legkönnyebben azokon a falfelületeken tud lecsapódni, amelyek felületi hőmérséklete alacsony. Régebben a hagyományos, vastag falszerkezetek jó hőháztartással rendelkező anyagokból készültek, mint például a tégla, a kő, vagy a vályog. Az elmúlt évtizedekben a falak vastagsága folyamatosan csökkent, de az újabb és újabb technológiai újítások nem mindig jártak együtt a hőszigetelő képesség javulásával. Éppen ezért került napirendre napjainkban az ilyen falszerkezetek utólagos hőszigetelése, illetve a nyílászárók cseréje. Az energiahatékonysági szempontokból is oly fontosnak tartott eljárással, azonban a penész kialakulásának csak az egyik kiváltó okát lehet megszüntetni.

Bár a szigeteléssel elháríthatjuk az egyik fő problémát, mivel a pára nem tud lecsapódni a hideg fal-, üvegfelületeken, azonban ezzel egyidejűleg egy újabb gondot okoztunk, ami szintén megkönnyíti a penész elterjedését. A falszerkezetek szigetelésével, és főként a nyílászárók cseréjével ugyanis az otthonok tökéletes légzárású, a külvilágtól hermetikusan elzárt akváriummá vál(hat)nak. Ennek következtében a keletkezett páramennyiség már nem tud eltávozni a lakótérből, mivel elvettük az épület páragazdálkodási képességét.

A falak szigetelésével és leginkább a nyílászárók cseréjével tehát az egyik probléma orvoslása mellett egy újat teremtettünk. Mégpedig azt, hogy a páratartalom, amennyiben nem teszünk ezért, saját magától nem képes távozni a környezetbe. Ezt egyféleképpen tudjuk befolyásolni: szellőztetéssel.

A legtöbben a rendszeres szellőztetés mindent megoldó hatására esküsznek. Ebből annyi igaz, hogy a levegő páratartalmát csökkenti a szellőztetés, de legtöbbször nem vagyunk képesek a megfelelő időközönként, elegendő mértékben, minden helységet kiszellőztetni. Tegyük csak fel a kérdést magunknak, ki az, aki egy hideg téli napon szívesen magára és szeretteire, vagy éppen kisgyermekeire nyitná az ablakot hosszabb rövidebb időre?

A folyamatos friss levegő utánpótlásra jelenthet megoldást például a nyílászárókba, falakba elhelyezett légbeeresztők beépítése. Ma már lehet találni szép számmal a piacon kifejezetten olyan ajtókat, ablakokat, amik el vannak látva ilyen légbeeresztő résekkel. Manapság ez többnyire alapfelszereltség, azonban az olcsóbb árkategóriájú nyílászáróknál ezt kiegészítőként kell kérni.

Azonban a friss levegő beengedése nem elegendő a lakás szellőztetésére, mindenképpen gondoskodni kell az elhasznált levegő elvezetéséről is. Mivel a legtöbb esetben ez gravitációs úton nem megoldható, így ajánlatos a különböző páraelszívó, illetve szellőzőgépek beszerelése és ezek tudatos használata. Itt fontos megemlíteni, hogy a klímaberendezések ugyan bizonyos mértékig a páramentesítést is megoldják, azonban ezeknek a gépeknek elsősorban nem ez a feladatuk.

A lakás, ablakkal nem rendelkező, belső helyiségeiben mindenképpen érdemes gépi elszívó berendezéseket alkalmazni. Ilyeneket akár pár ezer forintért beszerezhetünk a legtöbb nagyáruházban. Ezeket a fali elszívó ventillátorokat mindenféleképpen szellőző kürtőbe kell kötni és érdemes ezeket időzített vezérléssel ellátni.

Új építésű ingatlanok esetén, a professzionális szellőztető berendezések elhelyezése is könnyen megoldható, azonban a teljesen automatikus, minden igényt kielégítő rendszerek kiépítése akár a több százezer forintot is elérheti, például egy családi ház esetében. Fontos kiemelni, hogy ezen rendszerek üzemeltetése és karbantartása bár plusz költséggel jár, azonban jól megtervezett rendszer esetében az üzemeltetés költségeit kordában tarthatjuk akár megújuló energiák tudatos felhasználásával is.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek hasonló témában

A szaunáról...

...annak, akinek még nincs, és annak, aki már kényezteti magát. A...

"Önökre szabott megoldás" - egyedi lépcsők, csigalépcsők, kézfogók, korlátok

Nagyon örvendetes eredmény, hogy egyre több család belevág...

Sport Beach & Camping
Egy igazi  zöld vízparti nyaralásra vágysz?
Akkor...

Hozzászólások