Jelenlegi hely

Páramentes övezet

Páramentes övezet

Rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy otthonunk és környezetünk egy nyugodt és barátságos hely legyen. Ehhez hozzátartozik a megfelelő légkör kialakítása is. A friss levegő elengedhetetlen feltétele a megfelelő páratartalom. Amikor a páratartalom 70%, vagy annál magasabb, az atkák gyors szaporodása és a penészedés jellemző. Erre és még sok más problémára is megoldást jelent a párátlanítók használata.

A párátlanítók tulajdonképpen nem mások, mint hűtőegységek, melyek a hűtés hatására nedvességet vonnak el környezetüktől, ezáltal szárítják azt. Az elvont nedvességet a kisebb, kompakt egységek egy tartályba gyűjtik, de egyes típusoknál lehetőség van a külső elvezetésre is. Tehát használatuk minden olyan helyiségben ajánlott, ahol a levegő nedvességtartalma túl magas.Néhány javaslat arra, hol és miért érdemes használni ezen készülékeket:- Muzeális épületek: segít megóvni az épületeket a penészedéstől, korhadástól.

- Fürdőszobák, szárító helyiségek: gyorsítja a ruhák szárítását.

- Lakás, iroda, konyha: csökkenti a penész és gombásodás kialakulását, kellemesebb életkörülmények kialakítását teszi lehetővé, azáltal, hogy nem lesz dohos a lakás.

- Uszodák, jakuzzik: megakadályozzák a nagymértékű kondenzálódást.Nyáron a meleget is könnyebb elviselni, ha száraz a levegő csökkenti az izületi és reumás fájdalmakat, a hideg és nyirkos levegő kiküszöbölésével. Asztma és allergiás betegségek esetén is ajánlott. Óvja a nedvességre érzékeny értékeinket (bútorok, festmények, hangszerek, stb.)Minden párátlanító rendelkezik valamilyen légszűrővel, de nem elsődleges feladata a levegő szennyezettségének kiszűrése. Tehát beállítottuk a páratartalmat, és ezáltal csökkentettük az egyes kórokozók elszaporodását környezetünkben, de nem oldottuk meg a levegő egyéb szennyező tényezőjének kiküszöbölését, mint például: a cigaretta füst, virágpor, állati eredetű szőrszál, baktériumok, vírusok, szénpor, cementpor, olajgőz, lakkok és egyéb légköri szennyeződések.Ezek visszaszorítására hivatottak a légtisztítók, mind háztartási, mind ipari kivitelben. A légtisztítók szennyeződésmentes levegőt varázsolnak otthonunkba és munkahelyünkre. A légtisztítók nagy része felismeri a levegőben található szennyeződéseket, kiszűrik és hatástalanítják azokat. Az általuk kibocsátott levegő tiszta és kellemes közérzetet biztosít. Ezen készülékek természetesen karbantartás igényesek, bár ezen munkálatok könnyen elvégezhetőek rajtuk. Telepítési igényük minimális, hiszen általában kompakt egységekről beszélhetünk, melyek nagy része mobilizálható.Mind a légtisztítók, mind a párátlanítók esetében fontos szempont a készülékek méretezése annak függvényében, hogy a készüléket hol, és milyen körülmények között szeretnék üzemeltetni. Sajnos nem ritka példa, hogy pl.: klímaberendezések esetében (amúgy érthető módon) az alacsony ártól megszédülve a napi élelmiszerek mellé a kosárba kerül egy kisteljesítményű klímakészülék, és csak otthon derül ki, miután a készüléket felszerelték, és üzembe helyezték, hogy a vásárolt teljesítmény az adott lakásba édes kevés. Ezáltal a villanyszámla valószínűleg a vártnál magasabb, a készülék élettartama pedig kisebb lesz és még csak a várt hatást sem értük el.Információval szolgált:

Bakó Károly

Bako Klímatechnika

További cikkek hasonló témában

Falburkolatok természetes kőből

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a természetes-, illetve hasított...

Kültéri nagytáblás faburkolatok - természetes elegancia és harmónia

A természetes építőanyagok folyamatosan nagyobb hangsúlyt kapnak...

Kondigépekről, nemcsak férfiaknak

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a szabadidősportban a...

Hozzászólások