Jelenlegi hely

Padlófektetés padlófűtés fölé

Padlófektetés padlófűtés fölé

A jó padlófűtés (elektromos vagy melegvizes) az ideális fűtéstípusok tartozik és fapadlóval egyesítve a legkényelmesebb otthoni környezetet nyújtja. A padlóburkolatok lerakásával kapcsolatos általános utasítások érvényesek a padlófűtésre történő lerakásnál is. Az alábbi utasítások összefoglalják a fapadlók padlófűtésre való fektetésével kapcsolatos külön tudnivalókat.

KÜLÖNLEGES KÖVETELMÉNYEK

A padló szerkezetében olyan hővezető rétegnek kell lennie, amely biztosítja a hőmérséklet egyenletes elosztását a padló egész felületén, hogy így elkerüljük a helyileg túlságosan felmelegedett részeket.
A padló egész felületét fűteni kell. Ez alól kivételt a fő fűtőrendszert kiegészítő helyi fűtőrendszerek képeznek, mivel ezek hőmérséklete jócskán alacsonyabb a megengedett legnagyobb 27 C hőmérsékletnél.
A padlóburkolat jó hővezető kell, hogy legyen. Lehetőségnek kell lennie a felület hőmérsékletének nagy pontossággal történő szabályozására és behatotárolására.
A kész padló felületi hőmérséklete sehol sem lépheti túl a 27 C értéket. Ennek érvényesnek kell lennie a szőnyegek, bútorok, stb. alatt is. Ha feltételezzük, hogy a szőnyegek nem túl vastagok, vagy nem takarnak nagy felületet, a szabad padlófelületek megfeleő hőmérséklete 23 C, ami 21 C szobahőmérsékletet eredményez. Ennek feltétele természetesen az, hogy a helyiség fűtéskövetelményei szokványosak legyenek, és a helyiség szellőzése, a hőszigetelés, az ablakok, felülete, stb. ne térjen el a szabványostól.
A padló szerkezetébe párazáró réteget  kell építeni, a fapadlóhoz annyira közel, amennyire az lehetséges. Ha az aljzatszerkezet tartóelemei vastagok vagy nehezek, különösen fontos hogy a párazáró réteg a fapadló közvetlen közelében legyen.
A párazáró réteget sohasem szabad a tartóelemek szerkezete alatt elhelyezni. Ügyeljen arra, hogy a fapadló és az alatta lévő felület között ne legyenek légrések, mivel ezek a fa kiszáradását okozhatják.

A FAPADLÓ KIVÁLASZTÁSA

Ideális választás a  Kahrs 15 mm-es rétegelt parkettapadlója vagy a 7 mm-es Kahrs Linnea fapadló. Woodloc illesztéssel. Igy kisebb a hézagosodás veszélye. A Kahrs parketták lerakhatók padlófűtésre is. A padló felületi hőmérséklete sohasem lépheti túl a 27 C-ot. Ez érvényes a fűtőtestek közelében, a szőnyegek alatt, stb. található felületekre is. A bükk- és kemény juharfából készült több rétegű parketták nagyobb mértékben tágulnak ki és zsugorodnak össze mint más fafajták. A padlófűtés a fa nagyobb mértékű kiszáradását okozza, ami növeli a zsugorodást. Hideg és száraz éghajlat alatt (pl. Svédországban) sávok közötti repedésekre és a deszkák enyhe homorodására lehet számítani.

LERAKÁS

A padló lerakása közben a környezeti hőmérsékletnek legalább 18 C-nak kell lennie. Ez érvényes a  parkettákra, az alapra és a levegő hőmérsékletére. A levegő relatív páratartalmának (RH), a padló lerakása előtt, alatt és után 40 és 60% között kell lennie. Köztes rétegként elsősorban papírt kell választani, mivel a habosított polietilénnek nagyobb a hőátadási ellenállása.
Sem a Kahrs rétegelt parkettáit sem  pedig a Kahrs rétegelt pakettáit sem pedig a Kahrs Woodloc illesztéses Linnea parkettáit nem szabad ragasztani.

Információval szolgált:
Hidi Top (Max Parketta)
Hidi József

További cikkek hasonló témában

Gyógyító élményfürdőzés otthon

Napjainkra a felgyorsult technikai fejlődés nyújtotta lehetőségek...

A tardosi vörösmárvány, hazánk kiemelkedő természeti kincse

A mai kor építészetében a természetes kövek ismét reneszánszukat...

Mindössze napi két órát töltenek együtt a magyar családok

Manapság a krónikus időhiány sajnos nem ismeretlen fogalom. Nem...

Hozzászólások