Jelenlegi hely

Nem csak szükséges, de otthonunk dísze is egyben!

Nem csak szükséges, de otthonunk dísze is egyben!

Ha egy új házat építünk, vagy egy régi ház felújításához kezdünk, a ház külső és belső összhangjának megteremtésében fontos szerepe van a korlátnak.

A beltéri korlátok kiválasztásánál (ha nem külön lépcsőházban helyezkedik el) figyelembe kell venni a különböző lakásfelszerelések anyagát, színét, formáját, például a lámpák, falikarok, kilincsek, karnisok stb. A nappaliból, étkezőrészből, előszobából felfelé ívelő lépcsőkorlát odavonzza a szemet és önálló bútordarabként kiveszi részét otthonunk stílusában, szépségében.Én személy szerint a csőkorlátot ajánlanám, mert azt bármilyen ívben (térben) meg lehet hajlítani és pontosan követni fogja a lépcsőszerkezet ívét, még a lépcsőfordulóban futó korlátunk is.Ha már megtörtént a korlát kiválasztása, akkor érdemes némi figyelmet szentelni az alkatrészekre is. A korlátoknak különböző “apró” de nem jelentéktelen elemeit lehet fémnyomott lemezből, ill. tömör anyagból készíteni. A fémnyomott lemezből készült alkatrészek rendkívül sérülékenyek és nem javíthatók. Gondoljunk bele, hogy már a költözködés során is nekiütődhet bármi, ezért én a tömör anyagból esztergált alkatrészeket tartom praktikusabbnak.Az acélkorlátok mázolva, vagy 180°C-on ráégetett porlakkal készülnek, amit a RAL színkártyából választhatunk ki, például a fal színéhez vagy a burkolólaphoz illően.

A kiegészítőket - oszlopgömb, távtartó, takarógyűrű, végzáró stb. - választhatjuk más színben is, vagy kombinálhatjuk a korlátot réz ill. króm kiegészítőkkel is.A rézkorlátok fényesre polírozva szintén ráégetett porlakkal készülnek, úgyhogy ha otthonunkba a réz illene leginkább, nyugodtan választhatjuk azt, nem kell különböző tisztítószerekkel súrolnunk, hogy csillogó felületünk legyen, elég egy nedves takarítókendő.A krómkorlátok alapanyaga sárgarézcső. A rákerülő krómfelület igény szerint lehet fényes vagy matt és itt is gondolhatunk arra, hogy a kiegészítőket (ha illik a környezetbe) kérhetjük rézből, hiszen manapság elég sok helyen alkalmazzuk a réz és króm kombinációját. A réz kiegészítőket aranyozni is lehet, ez anyagilag nem sok pluszköltséget jelent, de látványát tekintve rengeteget számít. A krómkorlátot egy modernebb stílusú házba betehetjük edzett üvegbetéttel is.Az antikolt korlátok alapanyaga is sárgarézcső, majd különböző felületkezelési eljárás után szintén ráégetett porlakk kerül rá, úgyhogy különleges takarítást ez sem igényel. Az antikolást kérhetjük erősebben, gyengébben, így kapunk világosabb, sötétebb (foltosabb) felületet. Az antikolt korlátokhoz talán a legszebb az aranyozott kiegészítő, természetesen szolidan, hogy ne legyen hivalkodó.A rozsdamentes acélkorlátok felületüket tekintve szálcsiszolt vagy fényesre polírozott kivitelben készülnek, anyagából adódóan ezeket kültérre, beltérre, medence mellé egyaránt rakhatjuk. Sokan idegenkednek tőle, hogy otthonukba rozsdamentes korlátot rakjanak, mondván hogy rideg, de egy fa kézfogóval, vagy díszítéssel párosítva rögtön letörtük a ridegségét és mondjuk, ha mellé a falilámpa vagy a kilincsek is rozsdamentes anyagból készültek, az összhang tökéletes. Ez az anyag hosszú élettartamú.
Egy pár szóban térjünk ki a lépcső szerkezetére is. Készítethetjük betonból, de acélszerkezetből is. Az acél lépcsőszerkezet könnyű, nem muszáj teljesen elburkolnunk, hisz nem csúnya és fa vagy kő fellépővel, az oldalához rögzített korláttal légies, könnyű lépcsőnk lesz.Kültéri korlátokban is nagy a választék - acélcső, négyzetacél, laposacél, hullámosított háló betétes, rozsda-mentes stb. Formáját tekintve rengeteg variáció lehetséges. A kültéri korlátok (kivétel a rozsdamentes) korróziógátló alapmázolással készülnek, majd a helyszínen kell a kiválasztott színre mázolni. Általában a terasz- ill. erkélykorlátok mintájához, stílusához szokták a kerítést is választani.A helyszínen gyártott korlátok előnye, hogy követhetjük a gyártás folyamatát, módunk van menet közben saját elképzelésünk szerint változtatni, hiszen egészen más dolog egy korlátot képen megnézni, vagy azt otthonunkban látni.Mivel egy korlátot nem egy-két évre csináltatunk, nagyon gondoljuk át milyet választunk, hiszen hosszabb ideig fogjuk azt nézegetni, úgyhogy annak minden tekintetben olyannak kell lennie, amilyet mi elképzeltünk.Információval szolgált:

Pintér Anikó, T-Brass Kft.

További cikkek hasonló témában

Energia megtakarítás
A különböző épületautomatizálási rendszerekből is...
4+1 Húsvéti dekorációs tipp az ünnepi hangulatért

A húsvét talán a legvidámabb tavaszi ünnep, ami ürügyet ad arra,...

Ilyen az, amikor a STIHL-esek lazulnak

Tikkasztó hőségre és nagy érdeklődésre...

Hozzászólások