Jelenlegi hely

"Nem a méret a lényeg!"

"Nem a méret a lényeg!"

Ugye mindenkinek ismerős a szólássá vált mondat, s ha meghalljuk, hajlamosak vagyunk feltenni magunkban a kérdést, hogy akkor mi?! Abban szeretnék most egy kicsit segíteni, ha csempevásárláskor merülne fel ez a kérdés.


Gyakran jönnek hozzánk úgy a vásárlóink, hogy kicsi a fürdőszoba, kicsi a konyha, kicsi az előszoba, vagy éppenséggel nagyon hosszú vagy nagyon széles valamely helységük, és nem tudják, hogy melyik méret vagy szín lenne a megfelelő a hidegburkolat kiválasztásában. A színvilág kialakításában általában van mihez igazodnunk, mert legtöbbször adottak a bútorok, falak. Viszont a csempe méretének kiválasztásakor sokan gondolják azt, hogy kicsi helyiségekbe kisebb csempét, járólapot érdemes rakni. Ez a szemlélet nem mindig helyes akkor, amikor a 2x2-es csempétől, a 60x60-as járólapig már minden megtalálható a magyar piacon. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy egy 2 nm-es helyiségbe, tegyünk a földre 60x60-as lapot, vagy a falra 30x60-as csempét, de ma rengeteg variáció közül választhatunk. Míg régen a méretválaszték leszűkült a 15x15-ös és a 20x20-as méretkombinációkra, és csak 3-4 féle szín közül választhattunk, addig manapság óriási méret és színválaszték áll rendelkezésünkre.

Magyarországon az emberek többsége panelházakban lakik, melyeknek ismerjük az 1,65x1,65-ös fürdőszoba "feeling-jét", és a hozzá tartozó burkolatok méret- és színvilágát.  Miért kellene folytatni ezeket a rossz beidegződéseket akkor, amikor méret, szín, s persze az árkategóriák rengeteg variációt engednek?

Először is azt kell eldöntenünk, hogy milyen az a színárnyalat, ami megy a lakás hangulatához, melyik az a szín, amelyikkel azonosulni tudunk, ami illik meglévő bútorainkhoz, kiegészítőinkhez. Ezek után gondolkozzunk el milyen stílust képvisel leginkább otthonunk, vagy milyet szeretnénk kialakítani. Lehet modern-sokszínű, vagy mediterrán-forró hangulatú, esetleg visszafogott eleganciájú, és még sorolhatnám, de arra nagyon figyelnünk kell, hogy ne keverjünk olyan stílusokat, amelyek ütik egymást. Persze egy modern bútorokkal ellátott helyiséget megbolondíthatunk egy kis latin életérzésű burkolattal, vagy fordítva, viszont itt már nem szabad helyiségen belül a hidegburkolatok stílusjegyeit keverni. Az a lényeg, hogy minket tükrözzön a lakásunk, hogy mikor szétnézünk otthonunkban, jó érzéssel töltsön el. Tehát, ha nekünk a nagy burkolat tetszik, nyugodtan merjük használni kisebb helyiségekben is, vagy ne rettenjünk el nagy helyiségeket apróval leburkolni. Higgyék el rengeteg ház, lakás hidegburkolatát láttam már, s ha merjük vállalni önmagunkat és ízlésünket, a siker nem marad el.

Tágas tereknél különböző méretű burkolólapok is használhatók

Nemrég az egyik vásárlónk az újonnan épült háza teljes hidegburkolatát 20x20-as matt fehér burkolólapból rakta, pedig szép nagy volt minden helység, s mégis a maga egyszerűségével valami más volt, valami különleges. Egy másik megrendelőnknél a ltp. szűk kis előszobájába, konyhájába raktunk 50x50-es márványmintás, fényes lapokat és meglepően fényűző hatást keltett. Tehát csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat gátat.

Ami még befolyásolhatja a terek viszonyát a hidegburkolatokhoz, hogy milyen formában rakatjuk: diagonál, hagyományos háló, vagy valamilyen mobil típusú burkolási technikával. Ezt a kérdést az döntheti el, hogy mekkora és mennyire tagolt terünk van a lakásban.

Mostanában egyre elterjedtebb a "mobil rakás". Ez azt jelenti, hogy egy járólapcsaládon belül több méretet is felhasználunk a hidegburkolat elkészítésénél. A 30x30-as, a 30x60-as, a 15x15-ös lapok egymás mellett egy ismétlődő mintát követve teszik különlegessé aljzatunkat. Azt azért hozzáteszem, hogy ez inkább a tágas tereknél tud érvényesülni, mert ahhoz, hogy a mintázat szépen kialakuljon nem elég csak pár darab lapot egymás mellé rakni egy kis térben, hisz akkor elvész a forma.

Fali csempéinket feldobhatjuk különböző bordűrökkel, amelyeket nem feltétlenül vízszintesen kell elhelyeznünk, hanem rakhatjuk függőlegesen is, egy keretet képezve esetleg a tükör vagy a mosdó köré. Vagy elszórtan használhatunk különböző dekorcsempéket is, amelyek mint egy kép díszíthetik fürdőszobánkat, konyhánkat. Esetleg többféle színből válogathatjuk a lapokat, melyek magukban is dekoratívak.

Szóval nyugodtan eresszük szabadjára fantáziánkat, és próbáljuk meg kitalálni a megfelelő kombinációt a hidegburkolatokban, mert a jó csempe és padlólap kiválasztása több évig is örömet okozhat nekünk, és otthonunk meghatározó része lehet.

Információval szolgált:
Türner Krisztián, GÜEL Bt.

További cikkek hasonló témában

Inarchi
A Palmetta Design és Textilművészeti Galéria...
Egyediség és praktikum a konyhában

Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik...

Biztonságos fűtőrendszerrel a szén-monoxid-mérgezés ellen

Bár a hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én elkezdődött,...

Hozzászólások