Jelenlegi hely

Néhány fontosnak tartott gondolat a falépcsőkről

Néhány fontosnak tartott gondolat a falépcsőkről

A falépcső építésben eltöltött több mint tíz éves tapasztalatom alapján állíthatom, hogy hasznos tanácsok lesznek az alábbiak.

A legfontosabb a lépcsők helyigénye, és én feltétlen javaslom szakember tanácsainak a kikérését, még az építkezés megkezdése előtt, mert sok plusz költséget , bosszúságot takaríthat meg ha lépcsőjének a megfelelő helyet, és nyílást biztosítva kezd az építkezéshez. Ajtók, ablakok, fűtőtestek elhelyezése is nagy elővigyázatosságot igényel a lépcső körül, fejmagasság megléte a nyílásba lépéskor nagyon fontos.
Tapasztalataink szerint ezekre a dolgokra ügyelnek a legkevésbé, még az építészek is legtöbbször csak elnagyolt terveket készítenek ami alapján a lépcső megépítése a legtöbbször csak fájdalmas kompromisszumok árán lehetséges.

Szándékosan kerülöm a fellépő magasságok és belépők szélességek számszerűsítését, mert ez mindenhol az egyedi adottságokhoz, és igényekhez kell igazítani. Ebben nagy segítséget jelentenek számunkra a különféle számítógépes programok. Lakáson belül mindenképen kerülendő a múzeumlépcsőknél szokásos 16 cm körüli fellépő, és a 21 cm-nél nagyobb fellépő még az oly mellékes műhely, vagy galéria lépcsők esetén is! Átlagos lépcsők alapterületi helyigénye legalább 4 m2.

hspace=5

A biztonság mindenek előtt !!! Tudomásul kell venni, hogy a lakásban a lépcső egy közlekedési veszélyforrás!

A gyermekek számára is biztonságos korlát semmiképp nem hiányozhat, az előírásos magassággal, és 12 cm-nél nem nagyobb nyílás mérettel, nagyon fontos a függőleges korlátkitöltés. Kerülni kell a vízszintes korlát kitöltést mert ez a gyermekek számára mászókaként funkcionál, és rendkívül veszélyes!

Az irányított természetes fény, és a jó megvilágítás véd a félrelépésből eredő megcsúszásoktól. A villanykapcsoló legyen a megfelelő helyen az indulásnál. Ez garantálja az éjszakai biztonságot. Minden lépcső konstrukciónak megvannak a maga előnyei, és hátrányai. A nyergelt lépcsők nem nyikorognak szellősek modern megjelenésűek. Ebből építjuk napjainkban a legtöbbet.

A bevésett pofafás lépcsők a klasszikus lépcsőépítési hagyományok alapján készülnek, konzervatív megjelenésűek. Tudni kell róla hogy a zárt kiviteli szerkezetéből adódóan dobozhangja lehet, és nyikorgása is hajlamos, minden szakmai trükk ellenére.

A csigalépcsők inkább nagy magasságok áthidalására alkalmasak. Olyan terekben illesztve ahol ívek is találhatók, design lépcsőként is megállják a helyüket. Sajnos sokszor öncélúan szögletes térben, nem is igazán illeszkedve készülnek.

A függesztett falépcsők könnyed, légies megjelenését a gerincek hiánya biztosítja, a falhoz fémcsapokkal kapcsolódik, a belső íven a karfán, mint teherhordó szerkezeten van függesztve. Korlátozott karszélességgel építhetők.

hspace=5

És végül ha a helynek nagyon híján vagyunk, csak a szamba lépcső jöhet szóba, ami váltott lépcső lapjainak kiképzésének köszönhetően, létra helyettesítő megoldás lehet.

Néhány gondolat az ápolásról. Lakkozott falépcsők ápolására száraz, puha rongyot használjunk, és semmiképpen ne vizezzük, és ne súroljuk. A speciálisan lépcsőre kifejlesztett nagy keménységű lakkok nem igényelnek semmiféle fényező vagy bútorápoló készítményt, sőt kifejezetten ártanak, csúszóssá teszik azt!

Viaszolt bio felületet a megadott márkájú viasszal, legalább havonta puha ronggyal leheletvékonyan dörzsöljük át.
Fontos tudni, hogy a tömörfa lépcsők érzékenyen reagálnak a magas, vagy erősen változó páratartalomra (ideális az 55-65%), valamint a rosszul, pl. lépcső alá telepített fűtő elemekre.

A feladat összetett és speciális volta miatt bízza falépcsőjét a megfelelő szakemberre, aki erre specializálódott, és megfelelő referenciákkal rendelkezik.

Kaldenekker István
Masszív Falépcsők

További cikkek hasonló témában

Designpadló betonból a gyakorlatban

Hogyan válasszunk kivitelezőt?
Többféle padlócsiszolási...

Ohne Kalkstein típusú vízkőmentesítő készülék ismertetése

Az ország szinte minden pontján gondot okoz a víz keménysége (...

Musical Fesztivál

2014. november 8. ,  20:00 h Papp László  Budapest Sport Aréna...

Tavaszi nagytakarítás a láthatatlan helyeken is

Végre eljött a tavasz, amit mi sem bizonyít jobban, mint a nyitott...

Hozzászólások