Jelenlegi hely

Mitől lesz kristálytiszta a vizünk?

Mitől lesz kristálytiszta a vizünk?

Úszómedencénk, akár házon belül, akár a kertben, szabad ég alatt van, törődést igényel. A tisztaság és csillogás a medence legfőbb vonzereje. Ennek érdekében két tennivalónk van. Egyik a medence és medencevíz mechanikus tisztítása, másik a medencevíz "vegy-szerezése", amely fertőtlenítést és kémhatásának ideális szinten való tartását jelenti.

Először kiporszívózzuk a medencét, alaposan lekefélve az oldalfalakról is az algásodást és az aljzatra leülepedett szennyeződést. Ez a sok elszívott piszok a homokszűrő tetején rakódik le. A homokszűrő visszamosatásával ezek a szennyeződések a csatornába kerülnek kiöblítésre. A hiányzó vizet friss pótvízzel töltjük fel, hogy a vízszint az eredeti állapotú legyen.Sokat segít a víz tisztántartásában a takaró fólia. Beltéri medencéknél meggátolja a medencetérben, főleg a sarkokban és a nyílászárókon, ablakokon keletkező páralecsapódásokat, amelyek penészedéshez vezetnek. Kerti medencéknél véd a szél által vízbe hordott portól, piszoktól, falevelektől, és a párolgás megakadályozásával rendkívül hatékonyan csökkenti a víz hőveszteségét. Ez különösen fontos azoknak, akik elő- és utószezonban is élvezni kívánják medencéjüket vagy a melegebb vizet kedvelik.Ezután kell "vegyszerezni" a vizet. Ez azt jelenti, hogy medencénkben az ivóvízhez hasonló minőséget kell előállítani.Első lépésként állítsuk be a pH értéket. A víznek közel semleges kémhatásúnak (pH: 7) kell lennie, nem lehet sem túlságosan savas (pH: 7-4), sem lúgos (pH: 7-14) mert a fertőtlenítőszer csak így tudja megfelelően kifejteni hatását.Megmérjük a pH értéket, amely általában lúgos irányba szokott eltolódni. Az ideális érték enyhén lúgos (pH: 7,2- 7,4), amelyet savtartalmú uszodavegyszer adagolásával lehet elérni. Az adagolás történhet a keringető rendszerbe kapcsolt mérőműszerrel vezérelt automatikus vegyszeradagoló pumpával, vagy a vegyszer (folyadék vagy granulátum) közvetlenül a medencébe való kézi adagolásával.A fertőtlenítés lehet klór alapú vagy klórmentes. Az adagolás történhet mérőműszerrel vezérelt automatikus vegyszeradagoló pumpával, vagy akár lassan oldódó nagy méretű tablettával. Ez utóbbi megoldás nyilván több odafigyelést igényel.
A megfelelő fertőtlenítéssel csillogó, tiszta vizet nyerhetünk, hiszen a klór megöli a baktériumokat, az algaspórákat, és bár lassabban, de a vírusokat is. Ha mérjük a szabad klór értékét, annak 0,3-0,6 mg/l között kell lennie.Az apró lebegő szennyeződések, amelyek átjutnak a homokszűrőn és amiktől medencénk vize opálossá válik (pl. bőrhám darabkák stb.), csak pelyhesítőszer segítségével szűrhetők ki. Ezt vegyszeradagoló pumpával közvetlenül a szűrő előtt, vagy a keringető szivattyú ún. hajfogó szűrőkosarába helyezett lassan oldódó vegyszerezett "párnával" juttathatjuk a medencevízbe. Ettől megszűnik a víz opálossága, amely főleg a víz alatti fényszóróknál látható.Azokon a helyeken, ahol sok algaspóra jut a vízbe és erős napsütés éri a medencét, indokolt algagátlót adagolni. Ez a gépházban elhelyezett és folyamatosan működő adagolópumpával juttatható a vízbe, vagy szükség esetén beönthető a medence vizébe is.Ha a fentieket megpróbáljuk betartani, biztos sok örömünk lesz medencénk használatában. Arra azonban mindig vigyázzunk, hogy a vegyszereket ne adagoljuk túl, mert az kellemetlenül csípi a szemünket, és nem éri el a kívánt hatást.Információval szolgált:

Tuss Kft.

További cikkek hasonló témában

A természetes választás I.

A MARTY parkettákat Franciaország legnagyobb parkettagyártó...

Toto Cutugno

2016. október 15. - Tüskecsarnok
Ki ne ismerné a dalt,...

Képzési központot nyitott a Panasonic
Budapesten is elindította PRO Akadémia...

Hozzászólások