Jelenlegi hely

Mit tud a jó borhűtő?

Mit tud a jó borhűtő?
Néhány hasznos tanács a jó borhűtő  kiválasztásához:
A borhűtőkben a palackok természetesen fektetve helyezhetőek el. Néhány esetben szükség lehet arra, hogy egy-egy palack állítva, vagy döntött állapotban kerüljön bemutatásra. A tartós tárolás azonban csak a fektetett állapotban javasolt.  Azon típusok, amelyekben csak állítva helyezhetőek el a palackok, nem megfelelőek.

A jó borhűtő illeszkedik a környezetébe. A megfelelő kialakítású és tematikájú borhűtő az ízléses tárolást teszi lehetővé. A kisebb borhűtők esetén a gyártók standard méretű és kialakítású modelljeiből választhatunk. Ha a méret lehetővé teszi, akkor célszerű egyedi kialakítású borhűtőt gyártatni.

Ekkor tudunk választani famintás, rozsdamentes, vagy egyéb speciális kivitelű készülékek közül. Megfelelően rugalmas gyártó esetén a polcok és azok kialakítása, valamint a belső berendezés is tetszőlegesen változtatható.

Elhelyezés:
A különálló borhűtők elhelyezése olyan helyre történjen, amely a direkt napfénytől, illetve a túl magas és túl alacsony hőmérséklettől védett. Ezzel nem csak a palackok minőségét óvjuk, de biztosítjuk a lehető legoptimálisabb energia fogyasztást is. Fokozottan igaz ez az üvegajtós borhűtők esetén, ahol a nem megfelelő elhelyezés következtében a direkt napfény ronthatja a tárolt borok minőségét, valamint az energia fogyasztás is megemelkedik.

Oldalfalak merevsége:
Számos standard borhűtőnél előfordul az a gyakori hiba, hogy a polcokon elhelyezett nagy mennyiségű palack a súly következtében az oldalfalakat kifelé feszíti. Ez az ún. hordósodás jelensége. Mivel nem hordót, hanem borhűtőt szeretnénk, így vásárláskor bizonyosodjunk meg az egyes polcok terhelhetősége mellett a borhűtő összes polcának teljes terhelhetőségéről.

Jellemzően érintett készülékek a vékony lemezből és műanyag belsővel rendelkező típusok. Könnyen észrevehető a nem megfelelő lemezanyag használata, hiszen a borhűtő oldalfala kézi erővel könnyedén mozgatható. Másik árulkodó tényező lehet, a hullámosodó lemezanyag az oldalfalakon. Az ilyen hűtő polcaitól ne várjunk el nagy teherbírást.

Javaslom az olyan borhűtő beszerzését, amely kívül-belül acéllemezből készült. E polcainak a teherbírása is nagyobb lesz, bátrabban terhelhetjük anélkül, hogy az oldalfalak hordósodnának vagy leszakadnának a polcok.

         

Nagyobb méretű terem borhűtők:
Mindenképpen a megfelelő szigeteléssel készítsük elő a terem borhűtők falazatát. A nagy szigeteletlen felületen ugyanis rengeteg hőveszteség jelentkezik, ezáltal a hűtőberendezés folyamatos üzeme miatt a villanyszámlánk is megugrik. Javaslom a 40 vagy 60 mm vastagságú PUR panelekkel történő szigetelést.

A terem borhűtők berendezései általában már önálló párásítási funkcióval rendelkeznek, amely a parafa dugók részére biztosítja a száradás mentes – pincékhez nagyon hasonló – páratartalmat. Ezen berendezések aggregát egységei többnyire különtelepíthetőek, de létezik oldalfali blokk kivitel is. A belső berendezés rugalmasan kialakítható, hiszen itt már egy belsőépítésznek is elég tere van az elképzelések megvalósításához.

Javasolt a rusztikus anyagok használata, kezdve a régi égetett téglától az ódon fa regálokig bezárólag. Egy ízléses gyűjtemény bemutatása így mindig örömmel vegyes csodálattal tölti el a szemlélőket.

Regisztrálás:
Egy profi borgyűjtő mindig a megfelelő regisztert használja a tárolt palackok azonosítására. Bármilyen hűtőt választunk, a borregiszter mindig álljon rendelkezésre, hogy áttekinthetően és mindig a megfelelő helyen tároljuk palackjainkat.

Tárolási hőmérséklet:
Néhány borfajta optimális tárolási hőmérséklete:

Bordói 17°- 18°C
Burgundi 15°- 16°C
Könnyű vörösbor 10°- 14°C
Pezsgő és testes fehér 10°- 12°C
Rozé és száraz fehér 8°- 10°C
Édes fehér 7°- 9°

Forrás: hutoepito.hu

További cikkek hasonló témában

Gerendaházak és a hosszú élettartam titka

Szeretnénk egy téves nézetet eloszlatni. A faházak is lehetnek...

Miért válasszunk tömörfa bútorokat?

Az egyedi, meleg hangulatot sugárzó tömör fából készült bútorok...

Hozzászólások