Jelenlegi hely

Milyen klímát vegyek – gondolná, hogy Németh Lajos is ezen töprengett?

Milyen klímát vegyek – gondolná, hogy Németh Lajos is ezen töprengett?

Németh Lajos 2006-os nyugdíjazása óta sem vonult vissza sokunk örömére, a meteorológust továbbra is rendszeresen hívják szakértőként időjárási jelenségek kapcsán.  A sokéves meteorológusi tapasztalat mellett saját élmények és megfigyelések alapján lett aktív szószóló a klímaváltozás terén és nem csak globálisan szemlélve, magánemberként is megoldást keres a klímaváltozás okozta problémákra. 

Bár még magasabb politikai és gazdasági körökben néhol vita tárgya, hogy beszélhetünk-e klímaváltozásról, és ha elismerik jelenséget, még mindig megoszlanak a vélemények, tehetünk-e bármit. Mik a szükséges lépések a klímaváltozás, szélsőséges időjárási jelenségek megelőzésére? Rendszeresen tart előadásokat klímaváltozás témakörben, iskolákban és szakmai rendezvényeken, a közönség igénye szerinti tudományos vagy ismeretterjesztő tartalommal.

Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba az egész Földet érintő éghajlatváltozás, globális felmelegedés. Így van ez nálunk Magyarországon is. Különösen a nyári időszakban, amikor sorozatban döntjük a napi meleg csúcsokat. A kellemetlen meleg, a hőség, érezhető a lakásokban is, hiszen még az éjszakai órák külső hőmérséklete sem mindig alkalmas szellőztetésre, a benti levegő frissítésére. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen módon mérsékelhetjük a globális felmelegedés ezen káros hatását. Ha természetes módon nem megy, akkor javíthatjuk, biztosíthatjuk komfort hőérzetünket a különböző klíma berendezésekkel, légkondicionálókkal.„Lassan hetvenedik életévemhez közeledve, eddig szinte mindig elfogadtam a természeti környezetem kihívásait, próbáltam természetes úton alkalmazkodni az időnként előforduló szélsőségekhez. Ezért nem volt eddig a lakásunkban pl. légkondicionáló sem, de úgy érzem, hogy az időjárási szélsőségekkel való kihívások a következő években, évtizedekben már csak »rásegítéssel« viselhetők el, így a 2020-as nyár forró periódusait a lakásunkban már Fisher klíma teszi elviselhetőbbé. A technika rohamos fejlődésével, napjainkban ezeknek a modern klímaberendezéseknek a használatával meggyőződésem, hogy segítünk szervezetünknek az éghajlati szélsőségek emberibb elviseléséhez.” – fűzi hozzá Németh Lajos.„Már csak azért is, mert visszagondolva az elmúlt nyári hónapok 30°C fok fölötti nappali hőmérsékletére, de különösen azokra az éjszakákra, amikor nem süllyedt 25°C fok alá a hőmérő higanyszála, bizony-bizony egyre elviselhetetlenebbé vált a lakásban a nagy meleg. Nagyon gyakran még az éjszakai nyitott ablakos szellőztetés sem segített frissíteni a levegőt. Egyszóval, ahogy mondani szoktuk: Nálam betelt a pohár!!! Miért legyek kiszolgáltatottja az egyre szélsőségesebb meleg napoknak, akkor, amikor van megoldás. Napjainkban már olyan korszerű klímaberendezések kerültek piacra, amelyek akár manuálisan, akár automatikus üzemmódban, olyan hőmérsékletet biztosítanak lakásunkban, amelyet mi szeretnénk. A Fisher klíma arcaként természetesen ezt a márkát szereltettük  be a cég profi szakembereivel 2020. március első hetében. Olyan készülékeket, amelyek, ha kell hűtenek, ha szükséges fűtenek és olyan halkan üzemelnek, hogy az szinte már zene füleimnek. A fejlett légszűrők alkalmazása a klímában szintén nyugtatóan hat ebben a vírusos időszakban. Ettől az évtől tehát én is használom azt a technikát, amely arra hivatott, hogy segítse, komfortosabbá tegye mindennapjainkat. Mivel a meteorológiai klíma előrejelzések azt adják, hogy az elkövetkező években Magyarországon is tovább emelkedik a középhőmérséklet, egyre több lesz a hőség és forró napok száma, úgy gondolom lassan mindenki számára nélkülözhetetlen lesz egy  klímaberendezés, pl. a Fisher klímák  használata.”

További cikkek hasonló témában

Támogatott lakáshitelekről
Leállította az államilag támogatott kamatozású...
Penész, tél -  mit tehetünk ellene?
Közeleg a tél, és vele együtt megjelennek az...
Így válasszunk matracot

11 jó tanács az IKEA-tól a szép álmokért, a nyugodalmas, jó...

Hozzászólások