Jelenlegi hely

Megvalósuló vágy

Megvalósuló vágy

Úgy látszik egyre többen kívánkoznak a természetbe, ehhez nyújtanak segítséget a régi hagyományokkal rendelkező természetes építőanyagok, ezen belül is a fa. A fa nem csak természetes, hanem egészséges is, és bármely építési technológiával kombinálható. Többek között ezért döntött egy Pest megyei szép területen építendő gerendaház mellett a megbízó.

Az igények figyelembevételével, többszöri egyeztetés után a tervező és a kivitelező között megszületett a terv. Az igény egy többgenerációs tetőtér-beépítéses gerendaház volt, melyben elfér a nagyszülő, a szülők és a gyerekek. Mindezek mellett fontos kritérium volt a tágas, egy légterű nappali.

Elkezdődhetett egy kis tereprendezés után az alapozás, mely a telek adottságai miatt az átlagnál nagyobb figyelmet igényelt. Ezt követően jöhetett a szerkezet, mely jelen esetben mint külső fal egy duplanútféderes rönkjellegű gerendából, keretszerkezetből (benne hőszigeteléssel párazáró fóliával) és a belső lambériából ill. gipszkartonból áll. A külső nyílászárók kazettás rendszerűek hőszigetelt üvegezéssel és a jelleghez illő zsalugáterrel. A belső válaszfalak szintén keretszerkezetűek közötte hőszigetelés, fólia, és kétoldali lambéria ill. gipszkarton.  A belső nyílászárók szintén kazettás ill. üveges tömörfa ajtók. A keretszerkezetekben kerültek kialakításra az elektromos elvezetések és a vizes szerelvények kiállásai, valamint a fűtési elemek. Természetesen a fafödémen alul látszanak a gerendák, a födém lambéria burkolatára szereltük a párnafákat, közötte hang és hőszigeteléssel. Különös figyelmet érdemelt a párnafák alá kerülő plusz hangszigetelés, melynek a kopogó hang elnyelése a feladata. A födémbe kerültek elvezetésre a felső szint víz és fűtés vezetékei is. Ezekre a párnafákra került a hajópadló burkolat. A vizesblokkokban és az egyik loggiában még ezt kiegészítettük impregnált OSB lappal is a járólap miatt. A másik két loggiának a padlóburkolata a meghosszabbított közbülső födémgerendákon fekszik.

A tetőszerkezet kialakítása nem volt egyszerű mivel egy légterű a nappali, és a megrendelő kívánsága az volt, hogy a felső fogópárig látható legyen minden szerkezet.  A kéménynél történt egy váltás (mely a lépcső egyik oldalrésze is) és itt már a középső fogópár szintje a tetőlambéria. A megfelelő kiváltásokkal és élek kialakításával sikerült nagy légtér látszatát keltenünk a lépcsőérkező fogadójának a nappalival. Ez azért is fontos volt mert a fogadórésznél is egy loggia lett kialakítva. A tető bitumenes lemezfedést kapott.

A "faházaknál" fontos kérdés a tűz a gomba, rovar, kártevők ill. a nedvesség és az időjárás viszontagságai elleni védelem. A nem látható oldalakat keretszerkezeteket, födémszerkezeteket égéskésleltető szerrel kezeltük kiegészítve gomba és rovar elleni faanyagvédőkkel. A külső falak vannak legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak. Ezen belül az egyik legfontosabb feladat az UV sugárzás kivédése. Ezt a kereskedelemben kapható lazúrral kellőképpen lehetett kezelni, természetesen a technológia szigorú betartásával. Ez vonatkozott a belső terek festésére is.

Ezen kis műszaki kitérő után térjünk át az elhelyezésre és a helyiségekre. A földszint központi egysége a nappali télikerttel és a családi fészek melegét jelképező kandallóval. A nappaliból nyílik tolóajtón keresztül a nagy család minden igényét kielégítő konyha. Ekkora háztartásnál szükség van kamrákra is, melyek a konyha mellett kaptak helyet. A nappaliból nyílik még a dolgozószoba, szintén tolóajtóval. A földszinten kaptak helyet a nagyszülők és a szülők, természetesen külön-külön fürdőszobákkal. Minden szobából ki lehet menni a teraszra. Ez a lehetőség biztosított a konyhából is. A két erdő és tavacska felé tájolt teraszt a télikert (mely a nappaliból nyílik) választja ketté. Az épületbe egy szélfogón keresztül jutunk, mely után a közlekedők irányítanak a helyes irányba. A földszinten kapott helyet még egy külön WC, a kazánház és a garázs is. Az adottságokat igyekeztünk bőven kihasználni beépített szekrényekkel.

A nappaliból indulhatunk szép falépcsőn keresztül a felső birodalomba. Felérkezésünkkor máris egy loggiába botolhatunk. A tetőtérben van a külön nemű gyerekek szobája, az épület külön oldalán szintén saját fürdőszobákkal. Itt kapott helyet egy háztartási helyiség és egy vendégszoba is. Külön kiemelnénk az egyik fürdőszobát, melynek falburkolata is fából készült. Az egészséges életmódhoz és a kikapcsolódáshoz elengedhetetlen kombi szauna (infrával) ezen a szinten egy külön helyiségben van az egyik gyermek fürdőszobája mellett.

Nagyjából így fest elhelyezkedés szempontjából egy többgenerációs családi ház a hagyományos építőanyagokkal készültek esetében is. A mi estünkben ez FÁBÓL készült illeszkedve a táj jellegéhez. Kihasználtuk a természet adta építőanyagot, de megfelelően feldolgozva, felhasználva vissza is építettük azt helyére, bízva abban hogy ezt sikerült ízlésesen megoldani.

Információval szolgált:
RÁ-SA Kft.

További cikkek hasonló témában

2015. év KONYHÁJA pályázat

Az Otthonok és Kertek magazin jogtulajdonosa, a JSC Média Kft....

Egészséges fűtés - "láthatatlan" fűtőtest

A többhónapos fűtési időszakban szükséges a lakások és családi...

Sufnituning a házépítésben

Egy építkezés elején a laikus építtetők 52%-a úgy érzi képben van...

Hozzászólások