Jelenlegi hely

Mediterrán hangulat - Mediterrán kövekkel

Mediterrán hangulat - Mediterrán kövekkel

Az emberiség történetének egy fontos jellemzője volt a kő mint építőanyaghoz való viszonyunk. Őseink igazán időtálló épületeket a környékükön található kőfejtők anyagából tudtak készíteni.

Az épületeink falazó anyaga ma már jellemzően nem a terméskő, de a kőhöz, mint természetes anyaghoz való vonzódásunk továbbra is megmaradt.
Vannak persze praktikus okai annak, hogy bizonyos célra például egy lábazat burkolására díszítőkövet alkalmazunk. A csapóeső, vagy a hólé okozta időjárási viszontagságok ellen ugyanis egy megfelelően kiválasztott kőburkolat hosszú évtizedekig kellő védelmet tud biztosítani.
Jellemzően azért napjainkban kőburkolatot annak díszítő funkciójáért, esztétikai értékéért és nem utolsó sorban természetes anyag mivoltáért szeretünk felhasználni. Egy nappaliba épített természetes kő falburkolat esetén védő funkcióról természetesen nem beszélhetünk. Ebben az esetben a kőanyag kiválasztásában döntő szerepet kap az esztétika és nem utolsó sorban a divat.
Napjainkra, jellemzően a családi házak építésénél kialakult a mediterrán építészet anyagai és megoldásai iránti vonzalom. Egyre több olyan házat látni, mely stílusában valamely tengerparti városkában is megállná a helyét. Mivel a tengerpartokon szinte mindenütt helyben van a kőanyag, ezen épületek falazatában, burkolatában a természetes kő jelentős, sokszor kizárólagos szerepet kap.
Az ürömi bánya vezette be korábban a hazai piacra az úgynevezett „mediterrán” márkanevet, melyet azóta a többi gyártó és kereskedő is a tört felületével kifelé rakott kőburkolatra használ. Ez a fajta – nagyjából - egyenlő vastagságú kövekből összerakott burkolat őse volt a korábbi építészetben használt rendszertelen – rendezetlen struktúrában rakott úgynevezett „cigányciklop”. Napjainkban inkább az egységesebb vastagságú kövekből egyenesebb (szabályos mediterrán) vagy egyenetlenebb sorvezetésű (vad mediterrán) burkolatokat készítenek.
A nyerskő feldolgozása roppantással, vagy kézi faragással történik. Ha az eredeti nyersanyag lapkő volt (Horvát mészkő, Karmacskő, vagy Keszthelyi kő), akkor a késztermék jellemző sortávolságát a lapkő eredeti vastagsága határozza meg. Ha a mediterrán követ tömbösebb anyagból készítik, mint például a budakeszi kvarcos homokkőből, akkor a burkoló kövek egyedi nagyságának és formájának csak a megrendelő fantáziája és a kőfaragó ügyessége szabhat határt. Ezen termékek is a gyártónál illetve néhány kereskedőnél a bruttó 5-6 ezer forintos négyzetméter ártól elérhetőek.
 
Az ilyen kőburkolat készítése azonban kőfaragói tapasztalatot és ügyességet kíván. Egy 6-8 cm vastag burkolat felhelyezése, rögzítése komoly szerkezeti és kivitelezési követelményeket támaszt.
Kisebb felületek házilagos kivitelezéséről azért nem kell minden esetben lemondanunk. Ha a gyártó, kereskedő rendelkezik olyan termékkel, melynek a falra ragasztandó felülete fűrészelt (felezett mediterrán), akkor egyszerű ragasztóval a mediterrán kőburkolat házilagos kivitelezéssel is elkészíthető. Ott pedig ahol fontos, hogy a burkolatunk 6-8 cm helyett csak 2-3-at vegyen el a hasznos térből kifejezetten ajánlott a tovább feldolgozott fűrészelt hátlapu kőanyag kiválasztása. A kissé magasabb beszerzési árat pedig kompenzálja az, hogy a kivitelezés egyszerűbbé válik.
Rusztikus, néha porózus felületű burkolatnál, mint amilyen a díszítőkövek nagy része figyelemmel kell lennünk a tisztíthatóságra. A pornak és pókhálónak megfelelő „ellensége” a pórszívó és a portörlő, de ahol beltérben a kőburkolat rendszeresen fokozott szennyeződésnek van kitéve, mint például a konyhapult közelében ott fokozottan ügyeljünk a burkolóanyagok helyes kiválasztására. Inkább kezdődjön a burkolat egy méterrel hátrébb, mint hogy állandóan küzdeni kelljen a tisztítgatásával. Kültérben természetesen ez a veszély nem fenyeget bennünket, hiszen ott a kosz ellen a slagg és a nagynyomású mosó is „harcba vethető”.    
Nagyon fontos megjegyezni azonban, hogy ma Magyarországon építőanyagot forgalomba hozni a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM  együttes rendelet szerint csak megfelelőségi igazolással lehet. Az érvényes építőipari műszaki engedélyek, melyek a megfelelőségi nyilatkozat alapjául szolgálnak, az ÉMI Kht. honlapján megtekinthetők.
A Kőburkolatok értékét – a természetes felületük és esztétikai értékük mellett – időtállóságuk jelenti. Ha már egyszer rászánja valaki magát arra, hogy a számára megfelelő követ kiválassza, megfelelő szakemberrel beépíttesse, akkor erre a célra csak bevizsgált, minősített és tanúsított termékeket használjon. 
Szántó András
Flóraaqua Kft.
www.karmacsko.hu

További cikkek hasonló témában

Terméspala - a tetőfedés királya

A terméspala egy nem mindennapi, maradandó és nemes anyag. Ez az...

Amit a homokkövekről tudni érdemes

Napjainkban egyre növekszik az igény a természetes kőburkolatok...

Hozzászólások