Jelenlegi hely

Medence jövőre is!

Medence jövőre is!

Bár  vége már a hosszúra nyúlt meleg nyárnak,  s lassan a strandok után az otthoni kültéri medencék is bezárnak, téliesítésre kerülnek.

De a medence építési láz nem lankad, legfeljebb  csak téli álomra hajtja fejét, hogy aztán tavasszal újult lendülettel folytatódjon megint.

Ilyenkor ősszel, télen  utána lehet járni a különböző elképzeléseknek ,ismerősöktől hallott , náluk látott ötleteknek , hogy aztán elkészülhessen álmaink medencéjének a terve .

  Ma már egyre több újépítésű ház készül medencével , szaunával, masszázskáddal, gőzkabinnal. A medence  már nem egyszerűen az úszás, pancsolás helyszíne, hanem a ház , a kert ékessége. Lehet   betonos csempével vagy üvegmozaikkal  burkolva, PP  vagy poliészter,  zsaluköves  fóliázott, netán rozsdamentes,  vagy akár  fürdőtó is különböző alakban , formában , állandó ,vagy változó vízmélységgel, létrával vagy lépcsővel, akár  ülőpaddal is.

  És akkor még nem beszéltünk a  különböző látvány- ,  és élményelemekről:

-világítás,  ma  már egyre inkább LED-es     színváltós kivitelben,

- medenceperem világítás üvegszál segítségével

-szölőkút

-vízköpők ,nyakzuhanyok,vízágyúk

-masszázságy, masszázsszék,masszázsbefúvók

-ellenáramoltatók a helybenúszáshoz

-levegőpezsgető

-sodrófolyosó

-csúszda

  A medencét körülvevő térburkolat milyensége nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem csúszásveszély elkerülése miatt is. A hagyományos viacolor, csempézett, kővel burkolt felületek mellett, egyre inkább terjednek a különböző fa , és helyben öntött gumibevonatok.

Ez utóbbi bevonat  leginkább a sportpályák rekortán burkolatához hasonlít , több színben készülhet gumiörleményből , rugalmas,nem csúszik.

 

  A gépház lehet föld felett, föld alatt ,  már nem csak egy szűrőberendezést , esetleg  fűtést segítő berendezést ( hőcserélő, elektromos fűtőpatron ) tartalmaz , hanem ellenáramoltató szivattyút, automata vegyszeradagolót, netán sóbontós klórozót, masszázsszivattyút , levegő befúvót stb.

  Egy  jól  felszerelt medence energiaigénye jelentős, ezért itt is megjelentek a medenceépítésben is a különböző alternatív megoldások  mint a napkollektor és hőszivattyú.

    A napkollektorok lehet  síkkollektor, vákuumcsöves , gumiburkolatba rejtett járható felületű, amelyek elősegítik a medence vizének gyorsabb felmelegítését, hőntartását  az egyre drágább gáz, vagy villanyfűtés egy jelentős részének kiváltásával.

Csakúgy , mint a hőszivattyúk , amelyek a befektetett energia 3-4-szeresét tudja fűtésre  visszanyerni. Azonban  hőszivattyúk használatának elterjedése  ma még nem annyira gyors a jelentős beruházási költségek, és a hosszú megtérülési idő miatt. De az energiaárak folyamatos drágulása lehet ,hogy ezt megváltoztatja.

Hozzászólások