Jelenlegi hely

Meddig szép a fa?

Meddig szép a fa?

Mindenki szereti a fát, mert szeretjük a természetes anyagokat és a szép, gömbölyded, ívelt vonalakat.
Faápolásról, lazúrozásról és fafestésről a Festék Bázistól.

A Festék Bázis Zrt. immár tíz éve foglalkozik festékek fejlesztésével és előállítással.

Három márkanevük, a VALMOR, FACTOR és COROR ismert már a lakosság és a festőmesterek körében.

A FACTOR termékcsalád a fa ápolásával foglalkozik: lazúrok, lakkok és fafestékek vannak a palettán.
 
Szakértőjüket kérdeztük a fafestékekről és tartósságukról.

Miért érdemes kezelni a fa felületét?

A fa pórusos szerkezetű anyag, ami azt jelenti, hogy belső térben is beleül a por és elkoszolódik, mint a szekrény teteje.

A védelem egyik feladata, hogy a nyitott pórusok feltöltésével megakadályozzuk, hogy a szálló por beléjük kerüljön. Egy színtelen lakkal kezelt felületről a por letörölhető, viszont egy natúr fa, amit nem kezeltünk, teljesen elszürkül.

Belső térbe, ahol nem éri a felületet a nap UV sugárzása, javasoljuk a FACTOR Aqua Parketta lakkunkat. Kültérbe a színes FACTOR 2in1 vékonylazúrt ajánljuk, ami mindenfajta fafelületre egyszerűen felhordható.
http://festekbazis.hu/factor/aqua-parkettalakk/
 


Amikor megvettem a faanyagot, egyből kezelhetem is?

Két probléma szokott leginkább előfordulni a frissen vásárolt faanyagnál. Az egyik az, hogy sajnos 30-40% nedvességtartalommal rendelkezik, ami a légszáraz 10-20%-hoz képest túl sok. A másik, hogy csak fűrészelt a faáru, tehát szőrős a deszka.

Nedvességmérővel nem rendelkezünk a háztarásban, de azt érdemes tudni, hogy az asztalosok a minimum két éve szárított faanyaggal kezdenek el dolgozni, ez nem véletlen.

A szőrös deszkát pedig bármivel is festjük, szép és tartós végeredményt nem fogunk kapni, rá kell szánni az időt a gyalulásra és csiszolásra egyaránt.
http://festekbazis.hu/factor/alapozo-es-lazur/
 


A csiszolást értem, de mit kezdhetünk a nedves fával, ha egyből festeni szeretnénk?

Magyarázatképpen: a kültéri környezetben lévő faanyag nedves időben „felszívja” a párát és szépen el is vezeti a szerkezetében. A frissen kitermelt és feldolgozott fa is rengeteg vizet tartalmaz.

A probléma az erős napsütéses időben kezdődik. Déli oldalon, ahol a legnagyobb napfényterhelést kapja a felület, nagyon gyorsan melegszik fel a fa, és a benne lévő nedvesség a legrövidebb úton igyekszik távozni.

A friss faanyag ezért reped meg, és emiatt vetemedik el. Így nem nehéz elképzelni, hogy mi történik a nedvesség útjába kerülő, a fa anyagánál alacsonyabb páraáteresztő képességgel rendelkező festékanyaggal. A lazúrok a friss fa száradási fázisának első két évében le fognak peregni, így folyamatos csiszolással és újra lazúrozással tudjuk csak széppé varázsolni ismét. Ezeket az első és a második évben is ismételni szükséges, mert ahol lepergett már a festékanyag ott az UV sugárzás hatására elkezd szürkülni a fa.
 


Ha jól értem, két év alatt négyszer kell csiszolnom és festenem? Nincs valami olyan megoldás, amivel elég ritkábban, mondjuk 6-8 évente festeni?

Az első kérdésre a válasz egyértelműen igen: aki nedves fát vásárol, az munkát is vásárol vele…

A második kérdés esetében azonban az a jó hírünk, hogy ilyen már létezik, ez pedig nem más, mint a Factor Pergola Kültéri Fafesték.
http://festekbazis.hu/factor/factor-pergola-kulteri-fafestek/
 


Mondana arról pár szót, hogy mi a titka ennek a festéknek?

Már több éve kísérletezünk különböző anyagokkal, vizsgáljuk a tulajdonságaikat és ellenálló képességeiket az időjárás viszontagságaival szemben. A felgyülemlett tudásbázis felhasználásával alkottuk meg a FACTOR Pergola Kültéri fafestéket. A titok a festék- és bevonóanyagok fejlesztésének, készítésének  szeretetében van, mivel célunk az, hogy a felhasználóink megelégedettségét elnyerjük, és a bevonataink időtállóak legyenek. FACTOR Pergola termékünk rendelkezik több előnyös tulajdonsággal, köztük a magas vízgőzáteresztő képességgel is. Ennek okán a fa képes lélegezni, vagyis a belsejében található víz kiáramolhat a festékrétegen keresztül a szabad térbe. Természetesen a festék megakadályozza az esővíz beszívódását a fa belsejébe.

A titok tehát abban rejlik, hogy a bevonat vízzáró tulajdonsága mellett mégis biztosítja a fa természetes lélegzését.

A fa nemcsak lélegzik, hanem állandó mozgásban is van. A rideg bevonat megreped és lepereg. A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték rugalmas, több száz százalékos nyúlással rendelkezik, minek okán együtt mozogva a fával, így tartós védelmet biztosít számára.

A hét éve elkészült első referenciaházunk, amit itt láthatnak, már eredetileg festett, tíz éves, rossz állapotú lambériára lett felhordva.

További cikkek hasonló témában

Spóroljon az energiával!

Mit tehet Ön, hogy kevesebb legyen a villany vagy...

Otthoni felfrissülés Panarommal
A természet kincsei közé tartozó aromás növények...
A teljes mértékben magyar tulajdonú Hubert Parketta Kft.

Igazi családi kisvállalkozásként indult el 1992-ben a veszprémi...

Hozzászólások