Jelenlegi hely

Mamka lekvár

Mamka lekvár

A befőzés ősi tradíció, csinálták már dédanyáink, csinálták nagyanyáink és csináljuk mi is. Megpróbáljuk elrakni a nyár és az ősz ízeit a téli hideg napokra, üvegbe zárni az ízeket, zamatokat.

Honnan jött a lekvár készítés ötlete?

Mamka Lekvár néven lassan két éve vágtunk bele a kézműves lekvárok és szörpök készítésébe. Korábban is megleptük a barátokat és a családot érdekes, izgalmas íz világú lekvárokkal és egyéb finomságokkal, de csak sok dicséret után vettük a bátorságot, hogy a nagyközönség elé is kilépjünk a termékeinkkel, remélve, hogy még több embernek fognak ízleni az általunk készített finomságok. 

Ki áll a Mamka név mögött?

A Mamka név az édesanyám miatt van, aki szíve-lelke a lekvároknak, hiszen a fakanál is legtöbbször az ő kezében van. Vele közösen készítjük a termékeinket és műveljük azt a földterületet, ahol az alapanyagok megteremnek.

Amint tehetjük, elhagyjuk a várost, hogy megnézzük mennyit fejlődtek növényeink, mennyit nőttek gyümölcseink, hogyan változik a kertünk évszakról évszakra.

Még a nagyszüleim vették a kertet a Balaton-parton, ahol immáron 40 éve gazdálkodik a családunk. Itt teltek gyermekkorom hétvégéi, és azóta is ide vonz a kert szeretete.

A kertészkedést már kisgyermekként megszerettük. Sokat tanultam a nagymamámtól és az édesanyámtól, de hivatalos kertészeti végzettséget is szereztem, vidékfejlesztési szakmérnökként végeztem a Kertészeti Egyetemen, ahol csodálatos tanáraim voltak, akiknek szintén nagyon sokat köszönhetek.
 

Mi vezet Benneteket a lekvárkészítés során?

A kert és a befőzés összetartozik nálunk. A befőzés ősi tradíció, csinálták már dédanyáink, csinálták nagyanyáink és csináljuk mi is. Megpróbáljuk elrakni a nyár és az ősz ízeit a téli hideg napokra, üvegbe zárni az ízeket, zamatokat. Nincs is annál jobb érzés, mikor az ember kinyit egy üveg lekvárt és érzi a gyümölcs aromáját, a nyár színét, érintését.

 A kert szeretete mindig is meghatározta az életünket. Ezt próbáljuk konzerválni, bízva abban, hogy a kézműves termékeink által mások is megérzik, hogy a szívvel-lélekkel készített finomságok mennyivel másabbak, mint a nagyüzemi konzervek.

A kert művelése során nem használunk vegyi anyagokat és műtrágyát sem. Így persze sokszor nem olyan gyümölcstermést kapunk, amit szeretnénk, de számunkra fontosabb a természetesség, mint a nagy terméshozam. Ugyanígy a befőzés során sem használunk tartósítószereket. Termékeinket tradicionális befőzési technikával, cukor felhasználásával készítjük, úgy ahogy azt őseink is tették.

Azonban azt is tudomásul vettük, hogy vevőink egy része vagy nem tud, vagy nem akar cukrot fogyasztani, így az idei évtől már cukormentes termékekkel is megjelentünk.

A tradicionális vagy a különlegesebb ízeket keressék a vevők nálatok?

Lekvár manufaktúránkban mindkét irányt követjük: egyrészt hagyományos lekvárokat készítünk, mint amilyen például a sárgabarack, a málna, az eper, az alma vagy a szilvalekvár.

Viszont nagyon szeretünk kísérletezni érdekes, izgalmas kombinációkkal is. Ilyen például a mentás eper lekvár, vörösboros cseresznye lekvár vagy az étcsokis meggy lekvár. De említhetném az orgona, az ibolya, valamint a  levendula szörpöt is.

Sokat járunk kirándulni, így termékpalettánkban megtalálhatóak a vadon termő gyümölcsök is. Készítünk som, vadszeder, csipkebogyó, galagonya és naspolya lekvárt is.

Igazából minden, amivel a természet megajándékoz minket, abból mi lekvárt főzünk.

Hol találhatóak meg a termékeitek?
 
A termékeinket elsősorban a honlapunkon (www.mamka-lekvar.hu) találják meg az érdeklődők.

Az év vége felé tervezzük, hogy termelői piacokon is megjelenünk, de a pontos helyszínekről még nem tudok nyilatkozni. Azonban, aki követ minket a facebook-on, biztosan nem fog lemaradni a velünk kapcsolatos hírekről.

További cikkek hasonló témában

Hitel vagy nem hitel?

Napjainkban egyre természetesebb dolog hogy mindennapi használati...

Ha a parketta mellett döntünk...

Tavasz derekán növekszik a felújítás, vagy kivitelezés előtt álló...

Sport Beach & Camping
Egy igazi  zöld vízparti nyaralásra vágysz?
Akkor...

Hozzászólások