Jelenlegi hely

Lépcső: beton, acél, vagy fa?

Lépcső: beton, acél, vagy fa?

A napjainkban tapasztalható szédítő kínálat az építőiparban is igyekszik egyre gyakrabban zavarba ejtő döntések elé állítani a fogyasztókat. Ha valaki építkezésbe fog, sokszor csak a kivitelező, jobb esetben az építész tervező gondolataira hagyatkozhat, hiszen a több száz cég által kínált kavalkádból kiválasztani az optimális megoldást nem egyszerű feladat. Cikkünkben az építőipar egy igen speciális területével, a beltéri lépcsőépítéssel szeretnénk megismertetni a tisztelt olvasót.

Mikor egy házat megálmodunk, tapasztalatunk szerint a lépcsőt nem illeti megfelelő figyelem, gyakran egyáltalán nem gondolunk rá, vagy csak megállapítjuk, hogy valahogy fel kellene jutni a felső szintre, a többi meg majd lesz valahogy. Sajnos gyakran találkozunk olyan esetekkel, mikor az építkező túl későn szembesül egy rossz döntés eredményével és vagy jelentős ráfordítások árán lebontatja vagy átalakíttatja lépcsőjét, vagy kénytelen lesz hosszú éveken át együtt élni vele.A lépcső méreteit, elrendezését és elhelyezkedését leginkább a helyszín adottságai határozzák meg. E tekintetben nagyjából négy lehetőség kínálkozik (egyenes-, fordulós-, íves- és csigalépcső), mindegyik a beépítési helyszín kívánalmait és lehetőségeit figyelembe véve számtalan változatban, akár egymással kombinálva is alkalmazható. Ennél sokkal nagyobb dilemmát okoz, vajon miből is készüljön a lépcső? Ez nem csupán esztétikai, stílusbeli vagy formatervezési kérdés, hiszen a megoldás adott esetben igen zsebbe (pénztárcába) vágó lehet. Fontos, hogy a költségek összehasonlításakor valamennyi, a lépcsőépítéssel kapcsolatos ráfordítást vegyük számításba, a tervezéstől az átadásig.
Anyag és szerkezet vonatkozásában nagyjából három lehetőség közül választhatunk: vasbeton szerkezet valamilyen burkoló anyaggal (fa vagy kő), acélszerkezetre épített fa, illetve kő lépcsőlapok és a tömörfa lépcsők állnak rendelkezésre.A kivitelező számára nyilvánvalóan a betonlépcső a legkényelmesebb megoldás, hiszen a többi betonelem öntésekor egyből a lépcső is elkészíthető, és a felső szinteken végzett munkálatokhoz igénybe is tudják venni. Ezzel úgy gondolom ki is merítettük a betonlépcső összes előnyét, hiszen ismert a betonzsaluzás nyújtotta "pontosság", emellett a végső, esztétikus borítással és korlátrendszerrel ellátva ez az egyik legköltségesebb lépcső. Fontos, hogy a betonlépcső többnyire zárt szerkezetű, nem mondható légies, könnyed megoldásnak.Bizonyára mindenki által ismertek a különféle fémszerkezetekből, acélszelvényekből, jobb esetben valamely specializálódott gyártó által kínált elemekből összeszerelt (vagy hegesztett), fa- vagy kőlapokkal borított lépcsők. Ezek utólag beszerelhetők, számtalan változatban léteznek és viszonylag olcsók. Az exkluzív kivitelű (így drága), üveg és nemesacél elemekkel kombinált, modern lakberendezési irányzatokat követő lépcsőktől eltekintve ezek a lépcsők nem tartoznak az igazán színvonalas, igényes típusok közé.
A tömörfa lépcsők napjainkban igazi reneszánszukat élik. Az alapanyag a melegséget, a változatosságot és a természetes megjelenést egyaránt szavatolja. Fából lényegében bármilyen típusú lépcső elkészíthető a légies függesztett szerkezettől a bevésett, zárt lépcsőig. A gyártók számtalan megoldást kínálnak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. A falépcső számára kivitelezéskor mindössze a megfelelő födémnyílást (helyet) kell biztosítani, a lépcsőgyártók szolgáltatásába ugyanis a komplett tervezés és a kivitelezés is beletartozik.Reméljük, e rövid cikkel sikerült felkeltenünk figyelmüket a tervezés és az előrelátás fontosságára a lépcső tekintetében is. Végezetül pedig azt tanácsoljuk, hogy ha a lépcső építése szóba kerül, mindenképpen forduljanak szakemberhez, aki megfelelő tájékoztatást tud nyújtani a lehetőségekről.Információval szolgált:

Lépcsőmester Kft.

További cikkek hasonló témában

Praktikus tanácsok kültéri vastagított padló lerakásához
A nyár a legjobb alkalom arra, hogy a kertünket...
Csak ideiglenes az ingatlanárak megtorpanása

Az ingatlanvásárlók négy csoportja.

Gőztisztító

Univerzális eszköz: a gőztisztító. A Kärcher gőztisztítóival Ön és...

Hozzászólások