Jelenlegi hely

Lélegző élettér, avagy a rönk- és gerendaházak

Lélegző élettér, avagy a rönk- és gerendaházak

Az utóbbi időben egyre több cikk jelenik meg a könnyűszerkezetes építési módokról, és ezen belül a fa, illetve rönk- és gerendaházakról. Ezekben az írásokban szakszerűen elemzik eme építési mód jellegzetességeit, a fa, mint egyik legtermészetesebb építőanyag tulajdonságait.

Aki ezzel a típusú építési móddal szeretné lakóházát, nyaralóját megépíteni, úgyis megfelelően tájékozódik majd a műszaki paramétereket, tulajdonságokat illetően. Éppen ezért engedjék meg, hogy most inkább az esztétikai hatást, a belsőépítészeti lehetőségek tárházát, a "fa ízlésvilágot" mutassuk be néhány általunk és a világ számos pontján kivitelezett ház tekintetében, minden különösebb tudományoskodó magyarázat nélkül. Gyönyörködjünk most a fa és más természetes építőanyagok, építészeti, berendezési megoldások harmóniájában.
Budapest környéki dombok között építettünk egy lakóházat, mely tulajdonosának már a terv egyeztetésnél határozott elképzelései voltak. A ház külső megjelenésénél a letisztult formákat és a funkcionalitást helyezték előtérbe, ugyanakkor a tornác kialakítása és a kővel kirakott lábazat, illetve lépcső fokozzák a kellemes látványt. Mindehhez kitűnően illik a szintén fa és kő kombinációjából készült kerítés.Kívánalom volt, hogy lehetőleg a belső terekben is a természetes építőanyagok domináljanak. Az építési technológiákban ismét felelevenedtek a régi módszerek, alkalmazkodva a mai kor izlésvilágához. A tulajdonos ízlését dicséri a gondosan összeválogatott bútorok és berendezési tárgyak összessége. Egyediek és mesteriek.
Figyeljük meg, hogy az egész épületen kívül-belül mennyire harmonizál együtt a FA és a KŐ. Újabb, nagyon szép példája az alapszemléletnek a sarokba állított - mégis a nappali dísze - kandalló. Díszértékén kívül nagymértékben hozzájárul az egész épület fűtéséhez, a gondosan megtervezett hőszigeteléssel nagyszerűen dolgoznak együtt.A tágas nappali étkezővel és amerikai konyhával párosítva biztosítja a meghitt és hangulatos együttlétet a család tagjai számára. A mestergerenda itt látványelemként hangsúlyos, természetesen kihasználva funkcionális jellegét is - pompás tartószerkezetként a kovácsoltvas csillár számára.
Az előző számban közölt cikkünkben már megemlítettük, hogy a fa nemcsak él, lélegzik, szinten tartja a páratartalmat, szűri, tisztítja a levegőt, de erősíti az immunrendszert is. A tulajdonosok tisztában voltak ezzel és ezért gyermekeik életteréül is ezt az "élő" anyagot választották, nagyban és kicsiben egyaránt.A szokásoktól eltérően - de jelen esetben cseppet sem meglepő módon - a ház lakói a fürdő burkolásához is fát használtak, mely megfelelően kezelve a vizes helyiségekben is képes helytállni. A hálószoba nemes egyszerűége csábít a pihenésre.Egy szóval jellemezhetnénk ezt az épületet: HARMÓNIA. Tökéletes összhang a természettel és ez a tény teszi fantasztikus oázissá rohanó életünkben.Információval szolgált:

Rákos László, Saliga János

RÁ-SA Kft.

További cikkek hasonló témában

Szeress bele az új konyhádba!

A Konyhakiállításon mindenki megtalálhatja, ami számára a...

Trend to the Future!
Magyarország egyik legjelentősebb lakberendezési...
Veszélyes LED reflektor az internetről!

Nem újdonság, hogy az interneten bármi megvásárolható, azonban nem...

Gravírozott karácsonyi képkeret

Speciális karácsonyi kiszerelése a dekorálás rajongóinak....

Hozzászólások