Jelenlegi hely

Kövek a természetből

Kövek a természetből

Jelen sorok írója teljes tisztelettel ugyan, ám igen határozottan arra szeretné bíztatni alkalminak szánt írásával olvasóit, hogy lehetőségeikhez képest, minél inkább törekedjenek otthonaik belső tereinek megformálásában, megkomponálásában a természetes anyagok, így a természetes kőburkolatok alkalmazására, felhasználására.

A természetes kőburkolatok sugárzó vagy éppen tartózkodóan visszafogott, finoman aurája képes olyan atmoszférát teremteni úgy kertjeinkben mint otthonainkban, amelyet a társadalmi, technikai változások okán talán már réges-régen elveszítettünk. Visszacsempészhetjük a természetet a falak közé, így újra valódi kapcsolat alakulhat ki saját világunkkal. Az egész épület és különösen a belső terek olyan struktúrára tehetnek szert, melyet immár megoszthatunk másokkal illetve ami képes megformálni, valóságos térformába önteni találkozásaink, hazatéréseink, megpihenésünk ritmusának megfelelő helyesen megformált teret.

Szeretnénk bemutatni - csak felsorolásszerűen - azokat az új kőburkolatokat, amelyek legtöbbje csak az utóbbi néhány évben vagy éppen napjainkban vált viszonylag könnyen és gyorsan elérhetővé hazánkban, több, a piacon megjelenő importőrnek köszönhetően.

Mészkövek

Az első ilyen új termékcsalád a mészkövek nagy csoportja, amelyekből csak néhányat említünk.
A solnhofeni mészkő dendrites rajzolataival, meleg sárga színével, natúr,enyhén csiszolt és fényezett formában is rendkívül szép, ízléses és hangulatos belső kőburkolat kialakítására alkalmas.
A Jura mészkő, különösen travertinre vágott, homokszórt és kefélt ill. fényezett felülettel, akár már 1 cm vastagságban is kiválóan alkalmas a legkülönbözőbb belső terek (nappali, folyosók, hálószobák) igényes burkolására, legyen az magánház vagy középület, bank vagy éppen szálloda.
A török édesvízi mészkövek vagyis travertinek csoportjáról elmondható, hogy gazdag színviláguk (bézs, sárga, pink, karamell, kék, stb) sokféle felületi megmunkálásuk és rendkívül széles színválasztékuk miatt, véleményem szerint hamarosan komoly áttörést fognak elkönyvelni, a belső terek területén.

Palák

hspace=5

A palák szinte a világ minden tájáról érkezhetnek (Brazília, India, Afrika, Portugália, Olaszország, stb.) Ez a legkülönbözőbb belső terek burkolására kiválóan alkalmas anyag csak a legutóbbi időkben kezdte meg diadalútját hazánkban. Ugyanakkor rendkívüli színgazdagsága (multicolor, szürke, fekete, viola, grafit…) és kedvező árfekvése, jó kőzetfizikai tulajdonságai alapján megjósolható, hogy hamarosan az egyik legelterjedtebb alternatív kőburkolat válik majd belőle hazánkban. Ezt támogatja az is, hogy igen nagy kedveltségnek örvend néhány újabb "trendi" divatirányzat követőinek körében.

Kvarcitok

A kvarcitokat is a világ legkülönbözobb helyeiről (Brazília, Uruguay, Indiai, Norvégia…) szállítják. Jellemzőjük a különlegesen jó kőzetfizikai tulajdonságuk mellett a markáns és gazdag színvilág. Bár árfekvésük magasabb mint néhány eddig említett kőfajtáé, ennek ellenére kitüntetett figyelem esett már eddig is rájuk, s ez várhatóan még csak fokozódni fog a jövőben.

Homokkövek

Különleges színfoltot jelentenek a konvencionálisan használt csempe és kerámia illetve egyéb kommersz márványokhoz és gránitokhoz képest az indiai homokkövek. Elmondható róluk, hogy látványviláguk szépséges és szokatlansága gyakran még a sokat látott köves szakembereket is ámulatba ejti. Ezért bízvást megilleti őket az érdeklődők kitüntetett figyelme.

Gneiszek és szerpentinek

Egy újabb kevésbé ismert, kiváló kőzetfizikai tulajdonsággal és rendkívül széleskörű felhasználhatósággal rendelkező csoportja a kőzeteknek, amelyek néhány frissebb belsőépítészeti irányzat által tettek szert némi ismertségre hazánkban.

Félkész termékek

hspace=5

Külön kell felhívni a figyelmet azokra a hálós mozaikokra, amelyek várhatóan különösen a konyhai illetve fürdőszobai vízszintes és/vagy függőleges burkolásban készülnek megújítani ezeknek a méltatlanul kevesebb figyelemmel és törődéssel kezelt belső tereknek burkolati látványvilágát.
Ezen termékek között van két olyan új termékcsoport, amelyek mindegyike külön-külön is megkülönböztetett figyelmet érdemel.

1.Pietra Kaikos:

Ilyen mindenek elott a Pietra Kaikos termékcsalád, amely áttörést hozott több fronton látványvilágának újdonságával, páratlanul szép és magával ragadó esztétikai minőségével. Ez a hálóra szerelt félkész termék rendkívül egyszerűen és gyorsan burkolható, így ebben is kiemelkedik a hagyományos beltéri kőburkolatok világából.

2.Kőmozaik kollekció:

A kőfeldolgozási technológia és a világ legkülönbözőbb helyeiről származó kőanyagok házasságra lépve a rendkívül magas színtű művészi erudícióval és kreativitással létrehozott egy olyan páratlan és talán már felülmúlhatatlanul szépségű hálóra szerelt díszítő kőmozaik kollekciót, amiről e sorok írója is csak a legnagyobb fokú lelkesültség hangján tud szólni.
Féldrágakövek, exkluzív burkolatok

Végül szóljunk arról a formálódó kollekcióról is, amely egybegyujti a szó valódi értelmében a világ legszebb köveit: onixokat, márványokat, gránitokat, homokköveket. (Pakisztán, Egyiptom, India, Kína, Brazília, Olaszország, Franciaország, Chile…) Ezt a kollekciót évmilliók hozták létre, s bennük egy olyan "isteni" szintű szépség és hübrisz munkál és hat, amely valószínűleg átlép és meghalad minden emberi mércét.

Elmondhatjuk, hogy ezekben a kövekben a "szépség megkapó színjátéka a természet szép köveivel áthidalja az ideális és a látható világ közötti szakadékot…"

Információval szolgált:
Teli-Ház Kft.

További cikkek hasonló témában

Tökéletes tisztítás - Magasnyomású mosó és gőztisztító

A Kärcher értéket ad az Ön környezetéhez. A Kärcher hivatása és...

Terméskő hatású falburkoló lapok

Talán a várépítészetig lehetne visszavezetni az építő ember...

Egészségesen tiszta otthon

A tisztaság szó félreértelmezése sajnos rendkívül gyakori: a...

Ingatlanfelmérésen

Legyen szó üzlethelyiségről vagy lakóingatlanról, az...

Hozzászólások