Jelenlegi hely

Kortörténet VI - A jótékony izzadás, a szaunázás története

Kortörténet VI - A jótékony izzadás, a szaunázás története

A megelőző kortörténeti cikkekben már esett szó a fürdőzésről és a tisztálkodásról melyet, ha megtoldunk némi egészségmegőrzéssel, és egy kis gőzzel, máris kész a szauna, ami napjaikban a gazdagság és a divat egyfajta megmutatásán túl igen komoly szerepet vállal az egészséges életmód megtartásában és a kikapcsolódásnak is remek színteret ad.

A különböző történeti források véleménye rendkívül eltérő a szauna valódi eredetéről, főként a szokás finn vonatkozásában, hiszen a téma egyes kutatói egyenesen tévedésnek ítélik az északi népektől való eredeztetést. Azt azonban, hogy kié a magasabb rendű igazság, talán csak maga a gyógyító gőz tudja, ám annyi bizonyos, hogy az időszámításunk előtti I. évezredben a közép – amerikai indiánok a maják, már használták a szauna ősét. A bennszülött nép papjai izzasztással gyógyították betegeiket, az agyagtéglából épített speciális fürdőben, ahol a gőzt egy felhevített kő hidegvízzel való leöntésével nyerték. 

Természetesen azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a sokak által finn találmánynak tartott szaunát a finnek (az erősen vitatott keleti származás miatt) vallási és spirituális, valamint fizikai megtisztulás céljából használták, már kétezer évvel ezelőtt. Bármelyik változatnak adunk helyet a történelemben, a valódi cél és értelem tulajdonképpen ugyanaz volt valamennyi nép esetében, hogy felfedezték és használták a meleg gyógyító hatását. 

Azt persze ne feledjük, hogy a kezdetekkor a szauna szerepe jóval túlmutatott a puszta kikapcsolódáson és egészségtartósításon is, hiszen mindezeken túl régen egy többfunkciós helyiség volt, melyben nem csak mosakodtak, hanem húst szárítottak, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt, továbbá a gyógyítás és nem ritka esetben a szülés helyszíne is volt. Rituális szerepe pedig megkérdőjelezhetetlen a korban. Hosszú ideig a tévhiedelmek miatt, miszerint a szauna betegségeket terjeszt valamint az egyház lesújtó véleménye következtében (gyakran megesett, hogy a szauna, erkölcstelen és bűnös események színterévé alakult) Finnországon kívül ismeretlen, illetve elfelejtett dologgá vált. 

A XX. századig a legkedveltebb szaunafajta a füstszauna, ezt tekintjük az északi szaunák leghagyományosabb formájának, használata rendkívül egyszerűnek bizonyult, befűtéséhez mindösszesen egy tűzhelyre volt szükség, azonban elég sok ideig tartott a felfűtés. A szaunázást pedig csak akkor lehetett megkezdeni, ha a tűz már nem füstölt, hanem parázslott. A helyiségen belül padok és ülőhelyek voltak, különös hangulatú élménnyel várva az ott időzőket. Valódi térhódító útjára a XX. század első harmadától indul, majd hirtelen népszerű lett Európában és világszerte. Napjainkban három szaunafajtát különböztetünk meg. Az imént említett füstszauna mára már inkább különlegességként bemutatott kis faépítmény, a vendégcsalogatás és a nosztalgia végett, ám valódi szerepe, kényelmetlensége és a balesetveszélyes üzemelése folytán háttérbe szorult. A másik inkább populárisabb fajta a hagyományos finn szauna, melyből a becslések szerint kétmillió darab lehet Finnországban, ebből több mint egymillió magánlakásokban, ami az 5 és fél milliós Finn népesség számát tekintve igazán népszerűnek mondható. Harmadik legismertebb szaunafajta az infra szauna, a láthatatlan infra sugarakkal melegített helyiség méltán nevezhető a témában, a legmodernebb eszköznek. Mára a szauna termékek skálája, mint minden más esetben itt is kimeríthetetlen, a lényeg elvégre is az, hogy izzadjunk, pihenjünk és élvezzük ki a szaunázás minden forró pillanatát.

Bodnár V. Róbert

További cikkek hasonló témában

Passzívházhoz alkalmas nyílászárók

A szigorú, passzívház építési követelményeknek megfelelő,...

Trópusi fából fapadlót - egy új generáció elvárásainak

A gumifát az előnyös tulajdonságai, mint alacsony sűrűség,...

Svédpadló - általános lerakási útmutató

A melegpadlók legrégebbi típusa, a fapadló. Ennek egyik exkulzív...

Okosotthon – játsszon a fénnyel

Otthonunk atmoszféráját nagyban befolyásolja az, hogy mennyi fény...

Hozzászólások