Jelenlegi hely

Kondenzációs 1x1

Kondenzációs 1x1

Az Európai Unióban idén nyáron életbe lépő új szabályok, feje tetejére állítják az eddigi magyar gázkészülék piacot.

Milyen változásokra számíthatunk? 
2015. szeptember 26-tól a kazánoknak új, magasabb energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelniük. 
Az európai uniós szabályozás következtében ugyanis a 70 kW teljesítmény alatti fűtőberendezéseket, illetve  a kevesebb, mint 500 l űrtartalmú tárolókat, az elektromos háztartási készülékeknél már ismert energiahatékonysági címkével kell ellátni. 
A példa kedvéért: egy 50m2-es lakásban található kombi, azaz fűtése és melegvízkészítésre is alkalmas falikazán hatásfoka 3-24kW között van. Egy zuhanyzással 30-50 l vizet fogyasztunk el átlagban. 
1. ábra Kazán energia tanúsítvány
Miért felelnek meg a kondenzációs gázkazánok ennek a követelménynek? 
A kondenzációs kazánok kialakításuk révén képesek az égéstermékben lévő többlet energiát, kinyerni és a fűtő készülékben hasznosítani. Ez azt jelenti, hogy az a plusz energia az égéstermékben lévő vízgőz fázisátalakulása során szabadul fel, hasznosítható. Ez a földgáz égéshőjének kb. 11 %-a, Ez az energia többlet az, ami a katalógusokban 109 %-os hatásfokként jelenik meg (az új szabályozás következményeként a 100% feletti hatásfokjelzés is megváltozik majd). A következő ábrán szeretném ezt a gyakorlatban megmutatni, melyből világossá válik, hogy a technika jelenlegi állása szerint miért nincs jobb a kondenzációs kazánoknál.
2. ábra A földgáz energia folyama
A kondenzáció jelenségét a háziasszonyok a víz melegítése közben gyakorlatilag ugyanúgy hasznosítják, mint a kondenzációs kazánok. Amikor valaki vizet forral és a fedőt az edényen hagyja, az tapasztalja, hogy a fedő belső oldalán (kondenzációs kazán hőcserélője) a vízgőz (füstgáz) lecsapódik. Ha a kazán hőcserélőjét a visszatérő hidegebb fűtő vízzel hűtjük a kondenzáció erősebb lesz, több víz csapódik le, jobb lesz a kondenzációs hatásfokunk, mely alacsonyabb gázszámlát eredményez. 
Mivel tudjuk még energiatakarékosabbá alakítani fűtésrendszerünket? 
Egy családi ház fűtési rendszere akkor fogyasztja a legkevesebb gázt, ha a rendszert hőntartással tudjuk üzemeltetni. A hőntartás előidézéséhez folyamatos szabályzás szükséges, amit legjobban csak egy időjárás követő szabályzó eszköz képes automatikusan szinten tartani.  A hőntartást egy külső hőérzékelő jelei alapján a szabályozó automatika végzi, így elkerülve a gyakori ki-be kapcsolgatást, mely jelentősen rontja a kazán hatásfokát. 
A szabályozó továbbá a fűtési víz hőmérsékletét is a fentiek szerint felügyeli, ezért az időjárásfüggő rendszerek vízhőmérséklete folyamatosan változik. A megfelelően kiválasztott szabályozó elektronika nemcsak a gázkazán, hanem az esetleges melegvíztároló és, vagy szolár rendszer felügyeletét is képes ellátni.
  
A leírtak alapján szerintem már mindenki bátran eligazodik a különböző gyártók különböző technológiát használó készülékei között, és készülék választásakor biztos kézzel választják az energiatakarékos, az új szabályozásnak már most megfelelő kondenzációs kazánokat.
Ha Ön is díjazza a takarékos megoldásokat már most érdemes az új szabályozásoknak megfelelő kondenzációs technológiát és a rendszert kiegészítő energia hatékony szabályzó berendezéseket, tárolókat, szolár kiegészítést választani. 
Ha megoldásaink felkeltették érdeklődésüket, forduljon hozzánk bizalommal!
Robert Bosch Kft. Termotechnika üzletág
Levelezési cím: 1475 Budapest, Pf. 331.
Információs és szerviz vonal: (+36-1) 470-4747

További cikkek hasonló témában

Legyen stílusos otthonunk 2016-ban is!
Felgyorsult világunk stresszes mindennapjainak...
A vezető mosogatógép-gyártók ajánlásával...

...de mit tegyen az, akinek sem helye, sem kedve, sem egyéb...

Farsangi ízkavalkád

A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne...

Spóroljon az energiával!

Mit tehet Ön, hogy kevesebb legyen a villany vagy...

Hozzászólások