Jelenlegi hely

Kislányok birodalma - A lakberendező válaszol

Kislányok birodalma - A lakberendező válaszol
Szakértőink segítségével a gyermekbarát lányszobák kialakításához adunk hasznos tanácsokat.
1. Mi a legfontosabb szempont a lányszoba tervezésekor?

Bezzeg Boglárka: A kis hölgyek birodalmában derűs, világos színek teremtik meg az alap hangulatot. A fal általában fehér, romantikus mintákkal. Rózsaszín vagy drapp, esetenként világoskék, világoszöld, vagy csíkozott formában is, mint egy babaház belseje. A függöny, az ágy és az ülőhelyek takarója a fal színével harmonizáló drapériából készüljön. Legyen kialakítható hely játszósaroknak, ez később "barátnős sarok" is lehet, kanapéval és kis asztallal.

Fias Berta: Gyerekszoba általában több funkciós, itt játszik, alszik és fogadja kis barátait a gyerek. A tervezésénél az elsődleges szempontok a biztonság és a könnyű átalakíthatóság, természetesen a gyerek aktuális életkorának figyelembevételével. Az idő előre haladtával nemcsak a gyermek, hanem a szokásai és játékai is megváltoznak, holmijai gyarapodnak, amelyek tárolásához elegendő hely szükséges.

Istók Zsuzsa: Mint minden tervezéskor itt is a szoba lakójának személyisége a legfontosabb tervezési szempont. Ez határozza meg, hogy mennyi és milyen szekrényt, polcot, különböző tárolót kell tervezni. A megtervezett szobában viszont nagyon fontos, hogy az ágy kényelmes, és egészséges legyen. A fejlődésben lévő szervezetnek, a pihenésre, regenerálódásra nagyon nagy szüksége van. Fordítsunk kellő figyelmet a megfelelő matrac kiválasztására.

2. Gyorsan cseperedik a gyermek, mennyire legyen könnyen átalakítható a gyerekszoba?

BB: „A gyerekszoba lakás a lakásban.” A gyerekszobában nem érdemes állandó elemeket használni, mert hamarosan feleslegessé válnak. Érdemes olyan bútort választani, melyet a gyermek növekedésével átalakítható, módosítható, bővíthető. A gyermekbútoroknak strapabírónak és legömbölyített sarkúnak kell lenniük.

FB: A jó gyerekbútor ismérvei a biztonság és a könnyű átalakíthatóság. Fontos szempont ezen felül a könnyű tisztán tarthatóság, mindezeket megelőzve természetesen a megfelelő ergonómiai szabályok szerinti tervezés, az antiallergrén, és lehetőleg természetes anyagok használata, valamint nem utolsó sorban a környezetvédelem!

IZS: A jó gyerekbútorral szemben támasztott követelmény korosztályonként változik. Míg a legkisebbeknél a lekerekített élek, környezetbarát anyagok a legfontosabbak, addig a nagyobbaknál már előtérbe kerül a strapabírás, variálhatóság, egyediség is. Az átalakítható és nem túl karakteres bútorok a legmegfelelőbbek hossztávra a gyerekszobákba.

           

3. Csak színvilágában különbözik a fiú és a lány szoba?

BB: Amilyen fontos a kontraszt, nem közömbös az sem, hogy milyen felületnagyságon jelennek meg a színek a helyiségben. A domináló szín megválasztása, összhangba legyen a helyiség megkívánt hatásával. Színharmónia akkor jön létre, ha lehetőség szerint háromnál több színt nem alkalmazunk. Kellemes légkört teremthetünk, ha a részleteket és az anyagokat egymáshoz megfelelően válogatjuk össze.

FB: A színek minden helyiség, így a gyerekszoba esetében is erősen hatással vannak a benne élőkre. A lakberendezésben a lányszobák berendezése során a rózsaszín preferencia még mindig erős. A lányoknak inkább pasztell és meleg színeket ( rózsaszín, vajszínű, sárga, halvány lila ), a fiúknak inkább erős kontrasztokat, és mélyebb harsányabb színeket választanak ( kék, sötétpiros, narancssárga, zöld ).

IZS: A régen használt klasszikus fiú, és lány színeket, ma már csak az egészen kicsi gyerekeknél használjuk, ott is más tónusokban. A mai lányszobák színei már sokkal változatosabbak, merészebbek. Bátran használhatunk a lányszobában, pl. szürkét vagy feketét, pinkkel, vagy naranccsal, vagy kiwivel vagy lilával is. Ilyenkor a színek arányainak helyes megválasztása viszont nagyon fontos.

Bezzeg Boglárka
lakberendező
E-mail: boglarkabezzeg@gmail.com
Tel.: (06 30) 513 1521

Fias Berta
interior designer
Tel.: (06 30) 930 5444
E-mail: berta.fias@luispirit.hu
luispirit.hu

Istók Zsuzsa
lakberendező
Tel.: (06 20) 987 8178
E-mail: istok.zsuzsa@upcmail.com
istokzsuzsa.hu

További cikkek hasonló témában

Variations kávéőrlemény
A változatosság gyönyörködtet, tartja magát a...
Mamka lekvár

A befőzés ősi tradíció, csinálták már dédanyáink, csinálták...

Sufnituning a házépítésben

Egy építkezés elején a laikus építtetők 52%-a úgy érzi képben van...

Hozzászólások