Jelenlegi hely

Két ház közé beékelve

Két ház közé beékelve

Megbízónk azzal a kéréssel keresett fel minket, hogy szeretne emeletráépítést - tetőtérbeépítést - a frissen vásárolt telkén lévő házra. A terület Budapest III. kerületének a Dunához közeli részén fekszik. Eddig semmi különösre nem gondolnánk, sőt amikor a telek területe szóba került - amely kereken 1000 m2 - szinte biztosra vettük, hogy újabb rutin feladat elé nézünk. Tévedtünk.

A helyszíni szemlén azonban azzal szembesültünk, hogy a telkünk 100 méter hosszú és mindössze 10 méter (!) széles, sőt a bal- és jobboldali szomszédos épületek egymástól mért vetületi távolsága kevesebb, mint 12 méter.



Megbízónknak hamar be kellett látnia, hogy az általa elképzelt mediterrán hangulatú lakóház engedélyeztetése "apróbb" nehézségekbe ütközik (a meglévő épület áttervezés nélkül is hosszabb, egyes részein szélesebb és magasabb is volt az érvényes előírások engedte épületnél). A hatósággal folytatott, olykor keserves, de előremutató küzdelem és a tervezési program részleges módosítása után sikerült egy olyan családi házat létrehozni, amely megjelenésében mindkét fél számára elfogadható lett.



Az épület utcafronti blokkja tükrözi legnagyobb részben az eredeti állapotot. Itt helyeztük el a nappali - étkező - konyha helyiség együttest, amely félköríves terasszal kapcsolódik az előkerthez. A hátsó traktus elején helyezkedik el a bejárati ajtó, melyen belépve az előtérbe jutunk. A gardróbfallal ellátott helyiségből jól áttekinthető az épület belső közlekedési rendszere. Innen nyílik a mellékhelyiség, a fürdőszoba és a közlekedő végén a dolgozószoba.



A felső szintre vezető lépcső kis szögben való elforgatásával oldottuk fel az épület aránytalanul hosszú belső méreteit. A lépcsőn felérkezve három hálószobát és az azokat kiszolgáló fürdőt, valamint egy kis társalgót találunk. A gépkocsik elhelyezésére a dolgozóblokk mellett nyílt lehetőség. Megbízónk a szép virágos előkert igénye miatt vállalta az igen szűkös parkolásból adódó hátrányokat.



A hátsó részben, szándékosan elkülönítve egy önálló kis lakrészt terveztünk. Az épület tömegképzésénél szempont volt az egyhangú nyeregtető több részre való tagolása, az alaprajzi rendszerhez igazítva. A dolgozóhoz kapcsolódó kis fedett teraszt és a bejárati előteret az eső ellen a homlokzaton végigfutó szoknyatetővel védtük. A homlokzatképzésben a külső vakolat és az épület egyes kiemelt részeinek természetes kő burkolata a meghatározó. A tető héjazata mediterrán cserép.



Reméljük, hogy a nem szokványos körülmények ellenére sikerült olyan tervezési programot kialakítanunk, mely egy jól használható és környezetébe illő családi házat eredményezett!



Információval szolgált: Szemere András

Tervező: SzeRaKo Csoport Építész Tervező Iroda

További cikkek hasonló témában

Képkeretezés mesterfokon

Egy megfelelően kiválasztott képkeret a lakás dísze lehet...

Ha műanyag, akkor Guttagliss

Napjainkban egyre népszerűbb mind a nagyobb beruházásoknál, mind a...

Diótörő decemberben az Arénában
Egyedülálló családi showműsort mutat be 2016....
Korszerű hőszigetelés

Az energetikai passzus jövő évben várható bevezetése alaposan...

Hozzászólások