Jelenlegi hely

Kandallók régen és ma

Kandallók régen és ma

A kandalló manapság fontos eleme az egyedi és igényesen kialakított belső térnek. Szemben a történelmi korok kandallóival, itt elsődleges feladata az otthon melegségének, barátságos hangulatának érzete, a lobogó lángok látványa mellett az épület belsőépítészeti értékének fokozása. Manapság így inkább a látványt és a hangulatot helyezzük előtérbe, ezért leggyakrabban csupán kiegészítő, egyedi fűtésként használjuk. Korábbi korokban a kandallót a szükség alkotta, és a célszerűség fejlesztette, tökéletesítette.

Ez a legősibb tüzelő berendezés. Az épületben rakott tűz szabadon terjengő füstjét később a fölé épített kürtőn keresztül vezették a házon kívülre. A tűz és a kürtő közötti szakaszt, a kéményt, csak a XIII. századtól ismerték.Az első, mai értelemben vett kandallók a középkorban terjedtek el az európai uralkodók körében. Díszítettségük mértéke, méretük a rang és a vagyon nagyságát jelezte. A barokkban például jellemzőek voltak a mitológiai témájú szobrokkal, oszlopokkal, virágfüzérekkel díszített, monumentális kandallók, embermagasságú tűznyílással, nehéz, tömör márvány- és gránitelemekből "falazva".A XVIII-XIX. században kezdték kiismerni a kémény szerepét, s keresztmetszetének nagyságát a fűtési igényekhez igazodva változtatni. A kandalló Európa nyugati részén a 60-as, hazánkban a 80-as évektől újra "belopja" magát házaink, lakásaink belső terébe. Az építés során megmaradtak az évszázados hagyományok, viszont műszakilag jelentős változások mentek végbe, főleg a tűztér fejlesztése során. Korszerű kandallóbetéteket alkottak meg, de ezek mellett megmaradtak a nyílt tűzterű, hagyományos kandallók is. A nyitott tűztér intenzívebbé teszi a tűz élményét, és vitathatatlan a hangulat melegsége, mely körülöleli. Azonban gazdaságtalan üzemeltetése miatt egyre inkább háttérbe szorul a zárt konstrukciójú kandallókkal szemben. A nyitott tűzterű változat hatékonysága mindössze 10-20%-os, a sugárzó hő ereje nem oszlik el egyenletesen, ez az egyenlőtlen hőhatás nem nyújt kellő komfortérzetet az emberi testnek.
A sorozatos fejlesztőmunkák eredményeként létrejött zárt tűzbetétek már megfelelnek korunk minőségi és esztétikai igényeinek is. Lehetnek akár több oldalról is üvegezett, sík, trapéz vagy ívelt kialakítású, nyíló vagy liftes ajtóval felszereltek. A 800-ig hőálló kerámiaüveg biztosítja a tűz zavartalan, megnyugtató látványát, illetve garantálja a teljes biztonságot. A tűztér készülhet lemezből, vagy öntöttvasból. A lemez tűztereket samottal vagy öntvénylapokkal bélelik, ezzel védve a külső acéllemezt a nagy hőterheléstől. Olcsóbbak ugyan, de élettartamuk is rövidebb, mint az öntöttvasból készült kandallóbetéteknek. Ez utóbbi hatásfoka eléri a 70-80%-os teljesítményt, gazdaságos üzemeltetésű, kisebb kéményátmérőbe is beköthető.Léteznek igen kényelmes és tiszta megoldást nyújtó elektromos árammal működő, ún. látványtűzterek valamint gázüzeműek is. A burkolat feladata az esztétikai élmény fokozása. Manapság nem csupán típuskandallókat és burkolatokat kínálnak a gyártók és építők, hanem az egyedi igényekhez és feltételekhez igazodva vállalják a kandalló tervezését, építését. A felhasznált anyagokat tekintve, hatalmas választék áll az építtető rendelkezésére: mészkövek, márványok, gránitok széles skálájából lehet választani. Sőt a csempe- ill. cserépkandallók tovább bővítik az amúgy sem csekély számú lehetőségeket. A számtalan variáció, minden különleges, egyedi igényt kielégít.Szépítse és tegye melegebbé otthonát egy különleges, ízléséhez tökéletesen illeszkedő kandallóval! Nem fogja megbánni!Információval szolgált:

B. B. Stones Kandalló Kft.

További cikkek hasonló témában

Amit a fa ablakról tudni érdemes...

Rohamosan fejlődő világunkban, mindenki a saját maga igénye...

9 éves a BabaMama Expo

A legfontosabb 9 hónap és a babázás minden területét felöleli a 9...

Amit a szénmonoxid-mérgezésről tudni érdemes

Fűtési szezonban szinte nem múlik el hónap a nélkül...

Hozzászólások