Jelenlegi hely

Kanadai fazsindely

Kanadai fazsindely

Az ember már több évezreddel ezelőtt előszeretettel használta a fát, mint építőanyagot. A 18. század elejéig a fazsindely csaknem egész Európában a legelterjedtebb tetőfedő anyag volt. A fazsindelyek visszaszorulásának egyik oka a kitermelés pótlásának hiánya, a másik, a kor "sajátossága", a városgyújtogatás okozta tűzpusztítások.

Kanadában és az Egyesült Államokban, a fazsindely első számú tetőfedő anyag a modern lakóépületeken is. Különösen elegáns külsőt ad a házaknak, ha külső falaikat is zsindellyel borítják. Nem véletlen Kanada és az Államok, hiszen a legalkalmasabb alapanyag, csak ezen a kontinensen lelhető fel, a kontinensen belül is csak Kanada nyugati partján fekvő British Columbia tartományban, ill. Észak-Kanada "feletti" Victoria Island-en. Amiről szó van, az a nyugati vörös cédrus, mely rendkívül időjárásálló. Ne kis cserjékre gondoljunk, hanem 60-80 méter magas óriásokra, melyeknek a törzsátmérője elérheti a 3-5 métert, és elélhetnek akár 1000 évig is.A fák, kitermelés után feldolgozásra kerülnek, ahol kézzel, géppel, hasítással, fűrészeléssel érik el végleges formájukat azok az un. "Shake" (ejtsd: sék) és zsindelyek, melyek sok büszke háztulajdonos otthonát fedik be.

Azért erre a különleges fafajtára esett a választás, mert rendkívüli ellenálló képessége van a korhadással szemben. Ebben a fában, az évek során olyan különleges szövetszerkezet alakult ki, valamint olyan magas illóolajtartalom halmozódott fel, hogy feldolgozás után sem reped meg, nem vetemedik, és tulajdonképpen bármilyen időjárási viszontagságoknak ellenáll. Ebből adódóan a vörös cédrus fazsindely semmilyen kezelést nem igényel. Már az indiánok is felismerték eme kiváló tulajdonságokat, és ebből a fafajtából készítették totemoszlopaikat, kenuikat.A cédrus fazsindely hosszú élettartamára van egy egészen természetes magyarázat, mégpedig az, hogy a fa nagyon könnyen alkalmazkodik a mindenkori klimatikus viszonyokhoz. Ennek oka a következő: ha egy hosszú eső után a nedves zsindely száradni kezd, akkor zsugorodásnak indul a hossza mentén azon a felületen, ahol a nap éri. Mivel a zsindely belső felületének nedvességtartalma meghaladja a külső felületét, ezért a fa megváltoztatja az alakját. A belső felületek enyhén felemelkednek, így ki tudnak száradni. Esős idő esetén épp fordított a jelenség. A zsindelyek kitágulnak a felületükön, és szilárdan ráfekszenek az alsó rétegre.
A kanadai vörös cédrus színe, mint azt neve is tükrözi vörös, melyet az időjárás az acélszürke összes árnyalatába öltöztet. Ez a természetes csodálatos színkavalkád rendkívül különleges és elegáns külsőt kölcsönöz az épületnek. Az amerikai kontinensen a cédrustető kivitelezési munkálatokat, telepítési irányelveket egy iroda, a CSSB (Cedar Shakes and Shingles Bureau) írja elő, valamint felügyeli. Ez az iroda tart kapcsolatot a kitermelőkkel, a fűrészüzemekkel, valamint a kivitelezőkkel. A kivitelezőkkel különösen fontos, mert a forma, az alkalmazási módszer és az eljárás folyamatosan követi a napi építkezési szokásokat, a kanadai és az egyesült államokbéli "shake" és zsindely specialisták jóvoltából. A CSSB telepítési előírásai betartása mellett a gyártó, a termékeire 30 év garanciát biztosít, de bizonyított tény, hogy 100 évnél idősebb zsindelyek is még kellő szilárdsággal rendelkeznek. A fazsindelyes fedési módot vizsgálatoknak vetették alá és bebizonyosodott, hogy még a legnehezebb körülmények is ellenáll a tűznek, ill. sugárzó hőnek.Információval szolgált:

Cédrus-Tető Hungary Kft.

További cikkek hasonló témában

A szabályos kövek játéka

Úgy négy-öt évvel ezelőtt kezdődően - a mediterrán...

"Nem a méret a lényeg!"

Ugye mindenkinek ismerős a szólássá vált mondat, s ha meghalljuk,...

Szellőztetés vezérlése laptopról, tabletről vagy akár okostelefonról!

A szellőztetés könnyű és kényelmes...

Folttisztítás
Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal...

Hozzászólások