Jelenlegi hely

Itt a fűtésszezon

Itt a fűtésszezon

Figyeljünk a veszélyekre!

Bár most épp kellemes utó-nyári idő van, több városban elindult már a távfűtés, és nagyon sokan bekapcsolták a melegítő berendezéseket. Sajnos azonban idén sem mindenki vette komolyan a biztonsági óvintézkedéseket, hiszen máris jónéhány baleset történt a szén-monoxid miatt. A tragédia viszonylag egyszerűen elkerülhető lenne a főbb szabályok betartásával, de ha már megtörtént a baj, se vegyük félvállról – a mérgezés legyőzésében sokat segíthet az időben alkalmazott hiperbár oxigénterápia.

A fűtésszezon kezdetével egyre többször hallunk újabb áldozatokról - idén már több mint 200 esetben riasztották a katasztrófavédelmet szén-monoxid-mérgezéshez, és eddig tizenketten vesztették életüket. A mérgezést a legtöbbször a tüzelő-, fűtőberendezések helytelen használata, a karbantartás és az ellenőrzés hiánya vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetése okozza. A szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe.

A kéményseprőknek a gázkéményeket legalább évente egyszer, a szilárd- vagy olajtüzelésű berendezések kéményeit pedig évente legalább kétszer kell ellenőrizniük. Ugyanakkor a házilag átalakított fűtőberendezéseket a szakemberek nehezen tudják követni.

A szén-monoxid azért különösen veszélyes, mert a színtelen-szagtalan gáz jelenlétét csak a szén-monoxid jelző képes észlelni. A mérgezés kezdeti tüneteit – fáradtság, szédülés, hányinger, fejfájás – pedig könnyen félreértelmezheti az áldozat.

A mérgezést biológiai szögből megközelítve a toxikus gáz az oxigén szállítását gátolja meg a véráramban. A szén-monoxid ugyanis az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, így leszorítja az oxigént, megakadályozva, hogy a szervezet elegendő mennyiséget kapjon az éltető gázból. Az oxigén hiánya súlyosan károsítja az agyat, a tüdőt és a szívet, és végső soron halálhoz vezethet.

Amennyiben a  szén-monoxid-mérgezést szenvedett páciens, időben kerül hiperbár kamrába, a terápia akár életet is menthet. A megnövelt nyomáson belélegzett 100%-os oxigén ugyanis leszorítja a vörösvértestekről az erősen hozzájuk kötődő szén-monoxidot.

„A hiperbár oxigénterápiás kezelés révén 23 perc alatt kilökhető a szervezetből a szén-monoxid, mely normál esetben több órát vesz igénybe” – mondta Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Így az életfontosságú szervek hamarabb jutnak ismét oxigénhez, és károsodásuk megelőzhető vagy csökkenthető. A Hiperbár Centrumban is megfordult az elmúlt években néhány szén-monoxid-mérgezést szenvedett páciens, köztük egy kismama is. A várandós anyáknál különösen kritikus a szén-monoxid-mérgezés, mivel a magzat sokkal érzékenyebben reagál a mérgezésre, mint egy felnőtt szervezet. Szerencsére sikerült időben ellátnunk, így a kismama egészséges gyermeket hozott világra pár hónap múlva.”

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

További cikkek hasonló témában

Robotok a konyhában
A konyhába látogatunk el, és azokkal a többnyire...
A medencegépészetek világa

A medence vizét a levegőből származó mikroorganizmusok és a...

Határtalan dekorációs lehetőségek a Voravannal

Aki minimális energia befektetéssel szeretne látványos változást...

Hozzászólások