Jelenlegi hely

Így verik át a lakásvásárlókat

Így verik át a lakásvásárlókat

A vezetékrendszerre, a birtokba adás időpontjára és a jelzálogra is érdemes odafigyelni, ha problémamentesen szeretnénk ingatlant vásárolni.

Figyelmetlenségből vagy szánt szándékkal is számos ponton megvezethetik az eladók az ingatlanvásárlás előtt álló gyanútlan érdeklődőket. Virág Henrietta, a Lions Buildings International ügyvezető igazgatója összeszedte, hogy mire érdemes leginkább odafigyelni, mielőtt aláírjuk az adásvételi szerződést.

"Ha külsőre teljesen meg is vagyunk elégedve az ingatlan állapotával, nem tudhatjuk, hogy mi van a falakban. A vízvezetéket, villanyvezetéket és fűtésrendszert mindenképpen saját szakemberrel javasolt átvizsgáltatni, hogy a későbbiekben ne érjen minket meglepetés. Fontos tényező a birtokba adás időpontja is: nem szerencsés úgy ingatlant vásárolni, hogy az eladó még ott lakik" - mondta a szakember, aki szerint az is elengedhetetlen, hogy jogásszal konzultáljunk a vásárlás előtt.

"Fontos, hogy adásvétel előtt ingatlanjogásszal egyeztessünk, aki a friss tulajdoni lapból megállapítja, hogy lehetnek-e buktatói a vásárlásnak. Például lehet hitellel terhelt az ingatlan, akkor a szerződésben rögzíteni kell, hogy az eladó a foglalóból vagy az előlegből rendezi a bankkal az ingatlanterhet. Indokolt lehet, hogy az eladó és a vásárló együtt menjen be a bankba, hogy mindketten "ugyanazt hallják". Ezután a bank leveszi a jelzálogot, és gyakorlatilag tiszta ingatlant veszünk. Csak a levétel után javasolom a vételár maradékának kifizetését" - tanácsolta Virág Henrietta, a Lions Buildings International ügyvezető igazgatója.

A mai világban egyre fontosabb részletekbe menően megvizsgálni minden lehetőséget ingatlanvásárlás előtt. A szakember szerint ugyanis nem csak a fenti buktatók vehetnek ki milliókat a zsebünkből, hanem az is, ha nem a lehető legalacsonyabb áron vásároljuk meg álmaink otthonát.

"A lakásvásárlás előtt állóknak javaslom, hogy elsőként nézzék meg a piacot, tájékozódjanak az internetes hirdetőoldalakon, majd ha túl magasnak találják az árakat, forduljanak egy hozzánk hasonló közvetítőhöz aki banki kapcsolatainak segítségével jóval piaci ár alatt kínálja az ingatlanokat. Óriási különbség lehet a két ár között, 12 éves szakmai tapasztalatom alapján bátran kijelenthetem, hogy a legtöbb esetben egy autó árát is meg tudjuk spórolni a családoknak" - tette hozzá Virág Henrietta.

További cikkek hasonló témában

Magához tért az ingatlanpiac

Magához tért az ingatlanpiac: elindultak felfelé az árak. Egy...

Szocpol 2014 használt és új lakásra

Mekkora lehet a szocpol összege 2014- ben?

Hozzászólások