Jelenlegi hely

Hőszigetelés a hőszigetelésre?

Hőszigetelés a hőszigetelésre?

A folyamatosan szigorodó hőtechnikai előírások és a sokszor nem megfelelő kivitelezés miatt a 15-20 évvel ezelőtt készített hőszigetelő rendszerek egy része mára már elavultnak mondható. Mihez kezdjünk az egykor megfelelő vastagságú homlokzati hőszigeteléssel?

Állapotfelmérés
A bevezetőben felvetett kérdést csak akkor tudjuk megválaszolni, ha a meglévő rendszer állapotát alaposan felmérjük. Ehhez tanácsos a homlokzatot - tagozatonként legalább egy jól megválasztott helyen - egy kb. 1 m2-es felületen feltárni. Az új szigetelés alapfelületének szilárdnak, simának, kellő tapadó szilárdságúnak kell lennie. Amennyiben az állapotfelmérés azt igazolja, hogy a meglévő hőszigetelés állapotában vagy teljesítményében jelentősen elmarad a jogosan elvárhatótól, mindenképpen javasolt a rendszer teljes elbontása.

Hőszigetelés a hőszigetelésre
Amennyiben a meglévő hőszigetelés minőségét megfelelőnek találtuk, úgy megkezdhetjük az új hőszigetelő rendszer felépítését a régire.

Fontos lépés a meglévő rendszer feszültségmentesítése, melynek során a meglévő üvegszövet-réteget egy kb. 3x3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

Az új lemezek ragasztása száraz alapfelületre és a hagyományos pont-perem módszerrel történjen. A mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges. A szigetelés készítésének további lépései megegyeznek a hagyományos, „egyrétegű” homlokzati hőszigetelő rendszerek készítésével.  Tűzvédelmi kérdések
Nagyon fontos tudnivaló, hogy minden olyan esetben, ahol az Országos Tűzvédelmi Szabályzat homlokzati tűzterjedés határérték követelményt ír elő, csak olyan rendszer építhető be, mely kimondottan a meglévő hőszigetelés alapfelületen lett tűzvédelmileg minősítve! Figyelmesen olvassuk el az ilyen rendszerek engedélyeit, mert azok részletesen megszabják a felhasználható anyagokat, a csomóponti kialakításokat és az egyéb beépítési feltételeket!

További cikkek hasonló témában

Sport Beach & Camping
Egy igazi  zöld vízparti nyaralásra vágysz?
Akkor...
Napelemes tetőteraszt fejlesztettek ki Bécsben

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (...

A Nagy Óceántakarítás

A 19 éves dán Boyan Slat szerint 5 éven belül kitakaríthatjuk a...

Hozzászólások