Jelenlegi hely

Homlokzat díszítés

Homlokzat díszítés
A kemény tél után minden bizonnyal sokan gondolnak arra, hogy milyen jó lenne némi plusz szigetelést adni a házuknak pl. egy vastagabb Dryvit szigetelés formájában. Ez a legjobb alkalom arra, hogy ne csak az épület hőtechnikai tulajdonságain javítsunk, hanem az esztétikai megjelenésen is.
A homlokzat díszítésére alkalmazott elemek manapság extrudált, vagy expandált polisztirol habanyagból készülnek. Az extrudált (XPS) anyag előnye abban áll, hogy felragasztás után rögtön festhető, viszont az egyik nagy hátránya az, hogy viszonylag korlátozott méretekben gyártható. Ezzel ellentétben az expandált anyag (EPS) a szigeteléshez használt lapokkal megegyező hőtechnikai és hőtágulási tulajdonsággal rendelkezik.
Egyetlen hátránya abban áll, hogy az EPS elemeket kérgesíteni kell, hogy megvédjük az anyagot a nedvességtől és az UV sugárzás károsító hatásaitól. 

A kérgesítéshez ma már különféle műgyanta bázisú és üvegszövet erősítésű bevonatok is léteznek. A felhordás pedig akár házilag is megoldható, így a viszonylag olcsó EPS elemek felhasználásával készíthetünk időtálló, esztétikus és karakteres homlokzatot. Az EPS anyagnak azonban további tagadhatatlan előnyei is vannak, az egyik az, hogy nagy, akár 80-100 cm széles és akár 30-40 cm vastag elemek is készíhetőek. Így ez az anyag alkalmas arra, hogy akár a 19. században készült épületek tönkrement, olykor monumentális díszeit az eredetivel azonos mintájú, de könnyű anyaggal pótolunk. Egykoron ezek a díszek gipszből, malterből készültek. Ma már alig találnánk szakembert, aki ilyet készítene, hogy a korai technika egyéb hátrányairól ne is szóljunk. A kérgesítéssel készült homlokzati díszek abban is túltesznek az olcsó, de XPS habból készült elemeken, hogy a bevonat révén egy kis rusztikus hatást kapnak.

Polisztirol habból a legkülönbözöbb formájú elemek kaphatóak készen, mint párkányszélesítők, párkányok, ajtó és ablakkeretek, oszlopok, oszlop-borítások, ékkövek, sarokkövek, ereszborítások. De ha saját egyedi elképzelésünk van, a legtöbb gyártó azt is elkészíti egy pár nap alatt. Ne gondoljuk, hogy csak szakember készíthet igényes kivitelű homlokzatot. Ha érez némi ambíciót a barkácsoláshoz, nyugodtan vágjon bele. A szükséges elemeket a több tucat internetes webáruház valamelyikében is megrendelheti. A szükséges szerszámok a legtöbb barkácsoló felszerelésében is megtalálhatóak. 

Az elemek egymáshoz és a homlokzathoz ragasztásához a legjobb anyag valamilyen MS-polymer anyag, bár a fölragasztáshoz még valamilyen akril anyag is megfelelő lehet. Ha nem tudjuk pontosan milyen mintájú homlokzati dísz illene a leginkább a házunkhoz, kérjük ki nyugodtan a szakemberek, vagy a homlokzati díszítőelemek gyártóinak a tanácsát. Találkozhatunk olyan webáruházakkal is, ahol már akár SZETT-ben is vásárolhatunk díszelemeket, ami annyit jelent, hogy nem kell azzal foglalkoznunk, hogy összeválogassuk az ablakköré, a párkányhoz, az ékkőhöz méretben és formában illeszkedő elemeket. Ezt már a gyártók megtették helyettünk. Fotó alapján kiválasztjuk a nekünk tetsző mintát és megadjuk az ablakok méreteit. Ezután megkapjuk az összes szükséges elemet, s ha akarjuk, magunk is elkezdhetjük a homlokzatunk megszépítését. Jó munkát kívánok.

Egy jó tanács: Ne féljen az átlagosnál nagyobb homlokzati elemeket használni, ezek használatával karakteresebbé, egyénibbé teheti homlokzatát.
 
Mandamix Kft.

Hozzászólások