Jelenlegi hely

Hogyan vásároljunk háztartási gépet?

Hogyan vásároljunk háztartási gépet?

Ma már nem elég a boltban feltüntetett árcédulát tanulmányoznunk a kérdés pontos megválaszolásához. Mivel egy nagyobb háztartási gépet – hűtő-, mosó-, szárító-, mosogatógépet – hosszútávra vásárolunk, elengedhetetlen, hogy annak energiafelhasználását is megvizsgáljuk és megértsük, milyen hatással lesz villanyszámlánkra az új készülék. Háztartási készülékeink a legdrágább energiát, a villamos áramot használják.

Hogyan csökkenthetjük ezeket a költségeket?

Ha új berendezést vásárolunk, vagy valamelyik készülékünk cserére szo­­­rul, kisebb fogyasztásút, energiatakarékosat válasszunk. A korszerű háztartási vil­­lamos gépek, például a legújabb villanytűzhelyek, hűtőszekrények, mosógépek már 20-50%-kal ke­ve­sebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régi, korszerűtlen típusok.

Vásárlás...
Melyik készülék takarékos? – mit mutat az energiacímke?

Vásárlásnál a legfontosabb, hogy okosan, tudatosan válasszunk. Gondoljuk végig, milyen készülékre van szükségünk: milyen fogyasztói szokásaink vannak (pl. milyen típusú ruhákat mosunk, milyen konyhai készleteket szeretnénk betenni a mosogatógépbe), hova kerül az új készülék (mekkora hely van neki, marad-e hely a hűtőgép fölött és mögött, hogy szellőzni tudjon). Nézzünk körül a piacon, mi a kínálat: látogassuk meg a gyártói internetes oldalakat, tájékozódjunk az elérhető gépek tulajdonságairól (pl. energiafogyasztás, programok). Érdeklődjünk a szakboltok eladóitól az egyes készülékekről.

No és persze a legfontosabb: figyeljük az energiacímkét!

Az energiacímke A+++–tól D-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint (az A+++  a leghatékonyabb). Egyre több készülék kap új típusú energiacímkét. Jelenleg a hűtőgépek, a mosógépek, a mosogatógépek, a televíziók, a légkondicionálók és a szárítógépek  rendelkeznek új energiacímkével (2013 júniusban). A közeljövőben új címkét kapnak majd a konyhai eszközök és a porszívók is.

A hűtőgépek új energiacímkéje

A hűtőgépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az összes tároló térfogatról, a mélyhűtő térfogatról, továbbá a zajszintről.

A mosógépek új energiacímkéje

A mosógépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az éves vízfogyasztásról, a centrifuga hatékonyságáról, a mosás és a centrifuga zajszintjéről, továbbá a készülék kapacitásáról kilogrammban meghatározva. Újdonság, hogy a 3 kg névleges töltetnél nagyobb kapacitású készülékek mind legalább A mosási hatékonysággal kell, hogy rendelkezzenek, így az új címkén a mosási hatékonyság már nem kerül feltüntetésre.

A mosogatógépek új energiacímkéje

A mosogatógépek új energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, az éves vízfogyasztásról, a szárítási hatékonyságról, a zajszintről, továbbá készülék kapacitásáról terítékszámban meghatározva. A mosógépekhez hasonlóan a mosogatógépek új energiacímkéjén sincs feltüntetve a tisztítási hatékonyság, tekintettel arra, hogy minden gépnek "A" tisztítási hatékonysággal kell rendelkeznie.

A bortárolók energiacímkéje

A bortárolók energiacímkéje tájékoztatást nyújt az éves energiafogyasztásról, a zajszintről és a kapacitásról (a behelyezhető palackok számának meghatározásával).

Forrás: www.cecedhu.hu

További cikkek hasonló témában

Kondigépekről, nemcsak férfiaknak

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a szabadidősportban a...

Szalagradiátor és padlóradiátor

Az energia már ma is költséges, és egyre drágul, ezért napjainkban...

AIR WOLF - légtisztítás felsőfokon

Napjainkat bámulatra méltó technikai fejlődés jellemzi, emellett...

Hozzászólások