Jelenlegi hely

Hogyan válassz új ágyneműt, hogy ne csalódjál?

Hogyan válassz új ágyneműt, hogy ne csalódjál?

Ágyneműhuzatot egyetlen paraméter szerint választunk: milyen színű. Ugye?
Pedig az ágyneműhuzat anyaga nagyon fontos.

Tudtad, hogy az Jersey és a Krepp, nem anyag-, hanem szövés típus? És azt, hogy a krepp ágynemű hogyan készül? Minek köszönhető a különleges formavilága?
A szaténről neked is egy  csillogó csúszós  szörnyű anygag jut eszedbe?
Most hét ágynemű anyag típus, és 8 rejtélyes szövési technika elárulja a titkait, és ezzel lelepleződnek az ágyneműhuzatok tulajdonságának titkai, miértjei.
A cikk lelovasása után megérted, hogy milyen ágyneműhuzatot érdemes télen és milyet inkább nyáron használni.

Ágyneműhuzat - anyag típusok szerint

1.    Pamut ágyneműhuzat

Magas nedvszívó képességű természetes növényi alapanyag. Minél vékonyabb, minél hosszabb szálú az alapanyag annál értékesebb és annál finomabb pamutszál, illetve szövet készíthető belőle. A pamut kellemes érzet a bőrünknek, puha és jól szellőzik, kellemes alvást biztosíthat.
A különböző pamut minőségekből 2 félét érdemes megjegyezni: mako-pamut és egyiptomi pamut

•    Mako-pamut
A mako pamut nevét a fésült fonalgyártáshoz felhasznált, hosszú szálú mako (macco)-pamut alapján kapta (ez egy kiváló minőségű, akár 40 mm szálhosszúságú, felső-egyiptomi gyapotfajta magszála).

•    Egyiptomi pamut
Annyiban különbözik a mako-pamuttól, hogy ezt a nevet kizárólag az Egyiptomban a Nílus mentén termesztett gyapotból készült pamutra használhatják. Ez nagyon finom és vékonyszálú pamutszál, amiből a legfinomabb pamutszövet készül. Rendkívül jó nedvszívó és légáteresztő képességgel bír. Az egyiptomi pamut a világ legfinomabb pamutfajtája.  

2.    Poliészter ágyneműhuzat

Ez lehet sima műszál vagy mikroszálas. Előnye, hogy gyakorlatilag nem kell vasalni az ebből észült ágyneműket. Gyorsan száradnak. Hátránya, hogy statikusan feltöltődhetnek, ezáltal rátapadhat az ember testére, szikrázhat. Ezenkívül,  a nedvszívó képessége nem annyira jó, mint a pamuté, nagyon izzadós embereknek nem javasolt.

3.    Lyocell vagy Tencel ( A tencel a lyocell tovább fejlesztett változata)  ágyneműhuzat

Természetes anyagból készült mesterséges szál. Természetes cellulóz –pépesített fából készül. Mivel mesterséges szál ezért sokkal egyenletesebb, mint a pamutszál és sokkal vékonyabb is lehet, mint a pamut. A tencelből szőtt anyag nagyon finom puha tapintású.  Jobb a nedvszívó képessége és gyorsabb a felületi párolgási képessége, mint a pamutnak. Nagyon jó klimatizációs és légáteresztő tulajdonsággal bír.

4.    Selyem ágyneműhuzat

Luxus alapanyag, tapintása összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a többi ágyneműszövethez használt más anyagok. Hűti és nyugtatja a bőrt. Magas nedvszívó képességű (saját tömegének 30%-át kitevő vizet is képes felszívni).

5.    Bamusz ágyneműhuzat

Bambuszból is készülhet ágynemű, de ez nem gyakori, inkább a bambusz-pamut keverékből készül ágynemű. Allergiások számára is kitűnő választás.

6.    Len ágyneműhuzat

Természetes, növényi alapanyag. Kicsit keményebb, durvább tapintású, mint a pamut. Nagyon gyűrődős anyag, nehéz vasalni. Viszont nagyon jó nedvszívó képességű.

7.    Kevert szálas ágyneműhuzat

A pamut és a poliészter valamilyen aránya (70-30, 40-60 50-50) jellemzi. A kevertszálas szövetek nagyon strapabíróak és könnyen kezelhetők, kevésbé igénylik a vasalást. Szállodákban is nagyon kedvelt.

Ágyneműhuzatok - Szövés szerint

1.    Vászon szövésű ágyneműhuzat
 

A legegyszerűbb szövési mód. Közelről nézve sakktáblaszerű mintát látunk. A szálak szorosan egymás mellett vannak, nem tudnak elmozdulni, ezért jobban gyűrődnek és nehezebb vasalni.

2.    Szatén szövésű ágyneműhuzat

Viszonylag laza szerkezetű szövés. A szálak ritkábban kereszteződnek, mint a vászonszövésnél, ezért a szatén anyag rugalmasabb. A pamutszatén készül ilyen módon, és exkluzív selymes fényű felületű anyag lesz belőle. Mivel a szálak könnyen mozognak, így a szaténszövésű ágyneműhuzatok kevésbé gyűrődnek, könnyebben vasalhatók.

3.     Damaszt szövésű és

4.    Jacquard szövésű ágyneműhuzat

Mindkét szövési technika a szaténszövésnek egy-egy változata. A lényeg önmagában mintás (tehát nem nyomott mintás) szövetet damaszt vagy jacquard szövéssel készítik.  Legfeljebb két különböző színű szálból lehet szőni az ilyen anyagokat. Manapság a köznyelvben a damasztszövésű ágyneműk az egyszínű geometrikus mintás ágyneműk, csíkos, kockás vagy pöttyös. A jacquard ágyneműk pedig 1 vagy 2 színű fonalból szőtt indás virágos mintájú ágyneműk.

5.     Jersey ágyneműhuzat

Ez nem szőtt anyag, hanem hurkolt vagy kötött. Magyarul dzsörzének ejtjük és rémes hangzása ellenére nagyon finom puha textilt jelent. Olyan, mint a pamut poló.  A hurkolásnak köszönhetően az anyag nagyon rugalmas és nem nagyon gyűrődik. Itt is igaz, hogy lehet pamutból is készíteni, de műszálból is. A gumis lepedők jelentős része pamut jersey alapanyagból készül, nagyon rugalmas ezért szépen feszül a matracon és mosás után nem kell vasalni.

6.     Flanel  ágyneműhuzat

A flanel általában pamut alapanyagból vászonszövéssel készült textilt jelent. Speciális eljárásnak vetik alá, kártolják, vagyis mesterségesen felbolyhozzák a textil felületét. Így puhább tapintású lesz és melegebb érzetet ad, ezért főleg télen használják a flanel ágyneműket.

7.    Krepp ágyneműhuzat

Szintén vászonszövéssel készült anyagot jelen, mely nem csak pamut, műszálas, de kevert szálas is lehet. Szintén speciális eljárással „kreppelik”.  A pamut tömény nátronlúg hatására jelentősen és tartósan összezsugorodik. A nátronlúgot nem a textil teljes felületére viszik fel, hanem keskeny csíkokban. Így a textil csak a csíkokban zsugorodik, így alakul ki a jellegzetese hullámos felület. Az így kialakított gyűrődés tartós, mosás után is megmarad, nem kell vasalni, ezért szeretik. Nem annyira puha a tapintása, mert durvábba felülete. Főleg nyáron érdemes az ágyneműhuzatot használni.

8.    Frottír ágyneműhuzat

A frotír olyan szövet, amely egyik vagy mindkét oldalán hurkok vannak. Általában pamut vagy bambusz szálból készül. A pamut frottír felülete a hurkok miatt sokkal nagyobb, mint a sima szövött anyagé, ezért az ágyneműhuzat nedvszívó képessége kiemelten magas.
 
Összegezve, a nyugodt alvás egyik tényezője az optimálisan kiválasztott ágyneműhuzat. A pamut kellemes érzés a bőrnek és jól szellőzik. A flanel télen biztosítja, hogy ne fázzunk. A selyem hűsít nyáron és nyugtatja a bőrt. A bambusz allergiások számára remek választás. Minezeken felül,  nagyon fontos, hogy a kiválasztott ágyneműhuzatod harmónikusan illeszkedjen hálószobád hangulatához is.

Az agynemushop.hu webáruház teljes ágyneműhuzat választéka csak Rád vár, hogy kiválaszthasd a számodra legjobb ágyneműhuzatot, paplant, párnát vagy bármely kiegészítőt a nyugodt alváshoz!

További cikkek hasonló témában

Két ház közé beékelve

Megbízónk azzal a kéréssel keresett fel minket, hogy szeretne...

Passzívházhoz alkalmas nyílászárók

A szigorú, passzívház építési követelményeknek megfelelő,...

A létező meridián

Meridian. A brit cég neve mindenkinek mond valamit, akinek egy...

A hűtés tudománya

Mindenki nagy örömére végre beköszöntött a tavasz és vele együtt a...

Hozzászólások