Jelenlegi hely

Hőenergiát a háztetőről

Cég: 
Öko-Centrum
Hőenergiát a háztetőről

Az egyre növekvő energiaárak előtérbe helyezik a megújuló energiák kihasználását. A családi ház- és nyaralótulajdonosokat ma már nem kell meggyőzni arról, hogy a napkollektorok működése megbízható, gazdaságos és környezetkímélő.

Egy napkollektor élettartama során a széndioxid kibocsátást 4-4,5 tonnával, a nátriumoxid és szénmonoxid kibocsátást 3000-3500 m3-rel csökkenti. A napkollektorokkal hőenergiát, a napelemekkel elektromos energiát nyerünk.

A német napenergiás rendszereket gyártó cég termékei között megtaláljuk a kisebb használati melegvíz ellátó kompakt berendezést, illetve a széles választékú sík kollektoros és a legújabb generációjú vákuumcsöves kollektoros rendszereket. A cég kimagasló e területen, hiszen csak a napenergia hasznosításához szükséges berendezéseket, rendszereket gyárt.

Egy ideális déli tájolású felületre eső napsugárzást többféle módon hasznosíthatunk. Használati melegvíz ellátó egységek mellett alacsony hőmérsékleten működő fűtésrendszereknél (padló-, falfűtés) gazdaságosan használható a napkollektoros fűtésrásegítés. A több éve működő pályázati-támogatási rendszer várhatóan a következő év első negyedében kerül kiírásra a lakosság részére.

Heat-Pipe – csúcstechnológia a mindennapokban

Az űrrepülés technológiájának kidolgozásakor a NASA kifejlesztett egy speciális módszert. Ennek lényege: a kollektorok abszorberében napsugárzás hatására egy speciális folyadékból vákuumban gőz keletkezik, mely a tárolótartályba épített hőcserélőben lecsapódik, így átadja a hőt a bojlerben lévő víznek. A Heat-Pipe módszernek, a szelektív hőelnyelő felületnek, a szolár üvegborításnak a réz belsőnek köszönhetően a felfűtési idő rendkívül rövid, a hatásfoka kitűnő, mely sokévi használat során sem csökken. Egy berendezés egy átlagos család használati melegvízellátását éves szinten 65-70 százalékban képes ellátni.

Az ICR-14 típusú vákuumcsöves kollektor belső ezüst-tükörfelülete karcolás-, és vakulásmentes koncentrátor, mely a széles fénybeesési tartományt szórt-sugárzásnál is hasznosítja. A magas-vákuumozott, illetve a Xenon gázzal töltött csövek kitűnő hőszigetelést biztosítanak. Sík kollektorokkal összehasonlítva lényegesen kisebb hőelnyelő felület szükséges hasonló teljesítménynél.

A Modul, Basic, a Comfort és az Exclusiv síkkollektorok, mint nevük is tükrözi, különböző esztétikai kivitelben kerülnek forgalomba. A kollektorok réz csövekkel, réz abszorberekkel készülnek, mely fontos tényező az élettartamuk miatt. A kollektorok bármelyikével a felhasználó igényeinek megfelelő kivitelű és teljesítményű rendszereket építhetünk ki családi és társasházak, panziók, szállodák, kórházak, szociális létesítmények, ipari üzemek használati- és technológiai melegvízellátására, fűtésrásegítésére, úszómedencék vizének melegítésére.

Nyári medencék vizének melegítésére aktív szénnel telített polypropilén abszorbereket alkalmazhatunk, melyekben a medence vizét keringetjük.

A naptól kapott energia tehát tiszta "ingyen energia", mely hosszú ideig szolgál minket.

Információval szolgált:
Baranyiné Pataki Erzsébet, ÖKO-Centrum

További cikkek hasonló témában

Páramentes övezet

Rohanó világunkban egyre fontosabb, hogy otthonunk és környezetünk...

Mediterrán hangulatban

Korunk magas technológiai követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a...

Hozzászólások