Jelenlegi hely

Hitel vagy nem hitel?

Hitel vagy nem hitel?

Napjainkban egyre természetesebb dolog hogy mindennapi használati eszközeink megvásárlásakor igénybe vesszük egy bank által kínált hitelkonstrukció valamelyikét.

A bankok hiteltermékei egyre bonyolultabbak , egyre komolyabb feladat elé állítanak bennünket, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.
A könnyebb összehasonlítást törvényi támogatás is segíti, hiszen a teljes hiteldíj mutató THM remek segítség ehhez. Sőt, törvény szabályozza azt is, hogy a televíziós, sőt az írott médiákban is milyen méretben kell ezeket feltüntetni, hogy még véletlenül se maradjon ki reklámolvasmányainkból.
Azonban azt is látnunk kell, hogy bankjainkban jól képzett szakemberek serege dolgozik azon, hogy az Ő termékeik legyenek számunkra a leginkább vonzóak. És bizony bevezetnek bennünket a banki termékek sötét erdejébe, ahol a szent János bogárként világító THM nem ragyogja be számunkra a helyes utat.

Azonban mielőtt kedves olvasó úgy érezné hogy nincs kiút, szeretném megnyugtatni , hogy ennyire nem kilátástalan a helyzet.
Létezik egy abszolút összehasonlító érték, egy " népítélet" , amit "józan paraszti ésszel" könnyen beláthatunk, és a hozzá kapcsolódó mondat így szól : Mibe kerül ez Nekem összesen ? ( minden díjat, minden költséget, és valamennyi törlesztő részletet beleértve).

Egy kis idő és némi energia ráfordításával hamarosan rá is találunk a számunkra legoptimálisabb megoldásra.
Az igazi gond viszont az hogy Mi, a napi harcainkat vívó átlagemberek nem tudjuk hogy milyen támogatásokat tudunk igénybe venni. Egyeltalán milyen támogatások léteznek, és ebből mire vagyunk jogosultak. ( alanyi jogon járó támogatás, kamattámogatás, lakás támogatás ..stb)

Amennyiben bárki úgy gondolná, hogy itt néhány elhanyagolható "apró forintról" van szó, nos téved. Otthonaink megvásárlásához igénybevett általában jelzálog alapú hiteleink esetén ezek az összegek több millió forintot is kitehetnek egy-egy hiteligénylő esetén..
Csináltunk egy felmérést, mely megdöbbentő eredményt hozott. Egy, a napi kommunikációból ismert hazai bank jelzáloghitel termékéhez "alanyi jogon járó" állami támogatás konstrukciójának ismeretéről megkérdeztünk 100 embert.

Összesen 2 akadt aki tudta miről is van valójában . 16-an - mintha már hallott volna róla, de nem igazán ismerem- csoportjába tartoztak. A fennmaradó 82 ember ……. Nos Ők valószínűleg 1-2 millió forinttal többet fizettek volna vissza hiteltörlesztésként, és mindezt ismeretek hiánya miatt, aminek megszerzése fórumok hiánya miatt embert próbáló feladat.
Ne adjuk fel, mert megéri.

- Tóth Zoltán -

További cikkek hasonló témában

PLY kiállítás a Palmettában

Kerékgyártó András (Ply Design), Albert Virág és Pongrácz Farkas (...

Kukatárolás felsőfokon
Az esztétikus megjelenésű KUBIO kukatárolók...
A legjobb „jó itt lenni”-alkotások

Második alkalommal hirdették ki az Év festője, első ízben a Trilak...

Hozzászólások