Jelenlegi hely

Hasznosítsa a Napból érkező ingyen energiát!

Hasznosítsa a Napból érkező ingyen energiát!

Ha Ön Kelet-Közép-Európában lakik, adott a lehetőség, hogy ingyenes napenergiát használjon.

Az utóbbi években ugyanis a napsütéses órák száma és a levegő hőmérséklete egyaránt növekedett, ezért a befektetők napjainkban kiemelt figyelemmel fordulnak a szolár rendszerek felé.
A Nap energiáját közvetlenül felhasználhatjuk, ha Bosch szolár napkollektorokat használunk.

Az 1. számú ábra mutatja az Európa különböző részein mért napsütés mértékét. Világosan láthatja azt is, hogy régiónkban milyen nagy lehetőség rejlik a Bosch szolár rendszerek használatában. 

1. ábra:  A napból érkező sugárzás hőmennyisége Európában évente felületegységre vonatkoztatva [kWh/m2])

Hogy még világosabb legyen a helyzet, készítettünk egy táblázatot (1. táblázat), mely bemutatja a közép- és délkelet-európai régió városaiban mért napsugárzási adatokat. A táblázat havi bontásban mutatja az egy négyzetméterre eső napi átlagos sugárzás mennyiségét (kWh/m2), azaz azt az energiát, melyet a Naptól várhat. 

     1. táblázat: Egy négyzetméterre eső átlagos napi sugárzás mennyisége (kWh/m2). Az adatok 35°-os dőlésszögre és déli tájolásra vonatkoznak.

Ezen túl, a fosszilis energiahordozók ára emelkedik és ez a trend belátható időn belül nem változik. A növekvő CO2 kibocsátás kockázatos szintre emelkedett és ennek a trendnek a visszafordítása csak akkor lehetséges, ha a környezetbarát technológiák előtérbe kerülnek. Mi lehet kézenfekvőbb, mint annak az energiának a kihasználása, amelyet a Nap nyújt számunkra nap, mint nap? Az az energia mennyiség, amely napsugárzás által a Földet éri 20 perc alatt egyenlő azzal, amit az emberiség egy év alatt felhasznál.
     A Bosch napkollektor választéka megoldást nyújt minden lakossági vagy akár annál nagyobb (közintézmények, társasházak) igény kielégítésére is. Intelligens technológia, alacsonyabb energia fogyasztás. A Bosch napkollektoraival megoldást talál a fűtési- és melegvíz-készítési igényeire oly módon, amely mind költséghatékony, mind pedig teljesen környezetbarát. Nyári időszakban a használati melegvíz igényt akár 100%-ban is fedezheti és amikor a Nap kevesebb energiát ad a hidegebb időszakokban, akkor a Bosch kondenzációs kazánjai biztonsággal kiegészítik azt. Ez azt jelenti, hogy élvezheti a legmagasabb elvárt komfortot, miközben jelentős megtakarítást érhet el. Éves viszonylatban Önnek akár a használati melegvíz-készítéshez 70%-kal, míg a fűtéshez 30%-kal kevesebb energiára lesz szüksége.
     De akkor mégis miért nem használjuk ezt az energiát? A legfőbb ok, amiért a fűtési rendszer kialakításánál a szolár rendszerek szóba sem kerülnek, a pénzügyi faktor. A fő probléma a befektetés, de általánosságban elmondhatjuk, hogy rendszertől függően a beruházás néhány év múlva megtérül, és ezután továbbra is ingyen használhatjuk a Nap energiáját.

Bosch síkkollektor rendszerek (2. ábra)

A síkkollektorok széles körben elterjedtek rendkívül kedvező ár-érték arányuk miatt. Tartalmaznak egy vékony alumínium lemezt, melyen hárfa alakban felhelyezett rézcsövek találhatók. A csövekben áramló hőközlő folyadék a napsugárzás hatására felmelegszik. Az abszorber lemezt szelektív bevonattal látják el, mely a rövid hullámhosszú napsugárzást elnyeli, míg az abszorber felület magasabb hullámhosszú kisugárzását megakadályozza. Ezáltal magasabb hatásfok érhető el. 
 Ajánlott megoldás háztartási melegvíz-készítéshez.

2. ábra: Bosch Solar 5000 TF síkkollektor
               
Bosch vákuumcsöves kollektor rendszerek (3. ábra)
A vákuumcsöves kollektorok esetén az abszorber üvegcsövekben helyezkedik el, melyekben vákuum uralkodik, ezáltal csökkentve a hőveszteséget.
A különleges CPC technológia kiemelkedő hatékonyságot nyújt a parabolikus fénygyűjtő tükörfelülete révén. A nap folyamán érkező napsugarak a speciális tükörfelületnek köszönhetően mindig ideális szögben érik a fókuszban elhelyezkedő hőgyűjtő felületet, így kiküszöbölhető a beesési szög változásából adódó hatékonyság romlás.
A masszív duplafalú üvegcsőnek köszönhetően kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak.
Ajánlott megoldás nem csak  háztartási melegvíz-készítéshez hanem fűtés-rásegítéshez is.

3. ábra: Bosch Solar  7000 VT vákumcsöves kollektor

A Bosch szolár készülékeinek megvásárlásával nem csak egy terméket kap, professzionális szervizhálózatunk ugyanis segít Önnek a rendszer felszerelésében és későbbi szervizelésében is.
 

A Bosch által kínált fűtési megoldások a világ egyik leginnovatívabb technológiai vállalatának szakértelmét dicsérik. Fejlesztéseinek célja az, hogy biztonságos, kényelmes és energiatakarékos, ugyanakkor rendkívül hatékony megoldásokat dolgozzanak ki minden háztartás számára.
www.bosch-climate.hu

   

További cikkek hasonló témában

A kovácsolás mestersége

A fémek megmunkálásának kezdetéről jó 3500 éve vannak az első...

Exkluzív kávékényeztetés Indonéziából
Szereted a különleges ritkaságokat? A Davidoff...
Szakács válaszol
A nyár a kerti partik és a grillezések ideje....
Mitől lesz kristálytiszta a vizünk?

Úszómedencénk, akár házon belül, akár a kertben, szabad ég alatt...

Hozzászólások