Jelenlegi hely

Gyógyító élményfürdőzés otthon

Gyógyító élményfürdőzés otthon

Napjainkra a felgyorsult technikai fejlődés nyújtotta lehetőségek új dimenziókat nyitottak az eddig pusztán funkcionális használati tárgyaink, teendőink soraiban is.

Ilyen a "Jakuzzi" gyűjtőnéven megismert masszázs és pezsgőmedencék által kínált terápiás élmények sora.

A kül és beltéri masszázsmedencék sajátos világában az élvezeté, az örömé a főszerep. De nem pusztán ezt kínálják ezek a medencék. A hidroterápia, vagyis meleg víz, a felhajtóerő és a masszázs kombinációja, gyógyerejű hatása régóta ismert.

Keringésfokozó hatásuk enyhíti az izomlázat, enyhülést adnak még a tartósan fennálló betegségek, mint pl. a reuma és az izületi gyulladás tüneteire is, de akár különböző izomproblémák gyógyítására is javasolt a használatuk, sőt a hidromasszázs hatásosan elűzi a minden napok okozta stresszt káros hatásait is.

hspace=5

A terápiás masszázspontokon elhelyezett fúvókák a farizmoktól a combizmon át egészen a talpig, valamint a tarkótájék illetve nyak, csuklyás és hátizom teljes körű ellazítását végzik. A medencékben az ülő és fekvőhelyek kombinációjával a teljes testfelület maximálisan átmasszírozható. Szinte súlytalanul lebegve, a test alakjának megfelelően kiképzett felületeken a "JET"-ek a test masszázspontjain helyezkednek el. A nagy nyomású, levegővel kevert vízsugárral, a test hőmérsékleténél kissé melegebb vízzel történő masszírozás teljes ellazulást biztosít az érintett testtájékon.

A pihenéshez, a gyógyuláshoz elsősorban a meleg víz, a lebegés és a masszázs járulnak hozzá, ezen kívül a vízsugarak mellett a zene és a színek tehetik teljessé az élményfürdőzést. Az igazán kényelmes medencéknél a legömbölyített vonalak uralkodnak, hiszen az izmok ellazulásához a lehető legkényelmesebb testhelyzetre van szükség. Éppen ezért ahány személyes a fürdő, általában annyi kényelmes ergonómiai ülőhelyet találunk benne. Emellett a gyártók általában az elmerülést lehetővé tevő fekvőrészeket is kialakítanak a medencékben. A tökéletes gondtalanság érdekében érdemes ezért csúszásmentes, a vegyszereknek ellenálló, speciális ütésálló felületű medencét vásárolni.

A meleg vízsugár alulról felfelé masszírozza a hátat, egy másik JET-en érkező áramlat pedig a talpat és a vádlit kényezteti. Ezen kívül még számos befúvó található a medencékben, amelyek elhelyezkedése egyáltalán nem mellékes, a hidromasszázs optimális hatásának szempontjából.

Egyes modelleket, például a californiai Artesian medencét, úgy nevezett direct fllow befúvórendszerrel szerelnek fel. Ez annyit jelent, hogy minden egyes ülőhelyhez tartozik egy külön vezérelhető masszázsmotor és egy szabályozópanel.

hspace=5

Így társas fürdőzés alatt mindenki maga döntheti el, hogy éppen szeretne-e masszázst, és ha igen, milyen erősségű vízsugárral. Ugyanígy személyenként szabályozható a vizet dúsító levegő mennyisége is. A nyakat masszírozó csobogó már szinte széria felszerelés.
A reflexológiában és akupunktúrában is használt nyomáspontokra irányított és az úgy nevezett kilövő JET-ek kínálta masszázs lehet szelíden simogató, de lehet igen erőteljes, ám minden esetben szabályozható és személyre szabható. Ez a típusú masszázs egyes vizsgálatok szerint alkalmas az immunrendszer serkentésére, a test méregtelenítésére és a vérkeringés élénkítésére is.

Az élmények sora nem áll meg "csupán" a fürdőzés és a technika kínálta lehetőségnél, mára egyre elterjedtebbek a "multimédiás" felszerelések, így a legtöbb gyártó a medencébe beépített audiorendszert is kínál.

Új távlatokat nyit az otthoni szórakozásban a pezsgőmedencébe épített DVD/CD, hi-fi berendezés, a száloptikás világítás, a beépített vízesés és aromaterápia. A gyógyulás mellett így a szórakoztatását szolgáló lehetőségeket saját ízlésének megfelelően teremtheti meg.

Létezik olyan zenei rendszer, amely úgy van kialakítva, hogy a fényterápiához hasonlóan körülöleli a testet, nemcsak halljuk a zenét, de érezzük is.

A fényrendszer biztosítja, hogy egy gombnyomással a hangulatnak megfelelő fényprogramot lehessen "varázsolni". Mindegy, hogy rádiót, vagy CD-t hallgatunk, négy nem látható, vízálló hangszórón keresztül érkeznek a magas hangok, a medence alatt nagy basszus-hangszóró található, amelyek a hangzást átviszik a medencére és igazi hangélményt nyújtanak.

További szórakozást kínál a vízálló televízió és a vízesések. Akár három vízesés is lehetséges, amelyek esztétikusan a fejpárnába vannak beépítve.

hspace=5

A tökéletes és érzéki élmény érdekében aromaterápiás eszenciákat is használhatunk, így amíg a víz testünket kényezteti, lelkünk és szellemünk is felfrissül. A frissítő illatok érzékeinket kifinomítva és a nyugalom világát megteremtve megváltoztatják a hangulatunkat, ellazítanak.

A belső kialakítás mellett a külső is fontos tényező. A több színből választható faburkolat és a termo takaró elegáns megjelenést biztosít a medencéknek. A burkolat készülhet speciális akrilból, vagy az időjárás viszontagságainak ellenálló fából. A feljáróba világítást szerelhetnek, ami nemcsak dekoratív, hanem az esti sötétben biztonságot is ad. A kényelmes ki és beszállást a medence burkolatában kialakított lépcsők vagy a korpuszhoz hozzáépített feljárók is segítik.

A szériaszerűen beépített teljes habszigetelés nagy hatékonysággal minimalizálja a hőveszteséget. A teljes habszigetelés következtében a medence szerkezete lényegesen kompaktabb és strapabíróbb, valamint a nyomásváltozás a vízvezetékeket is kevésbé terheli.

Az Artesian pezsgőmedencékben ABS műanyagpadló van, a leeresztő szelepek pedig a legmélyebb pontokra vannak felszerelve azért, hogy szükség esetén a vizet könnyen le lehessen ereszteni.

Nagy teljesítményű keringető szivattyú szivattyúzza át folyamatosan a vizet tisztító körforgáson (közvetlen szűrés, ózonrendszer) és biztosítja a víz tisztaságát. A 24 órás cirkulációs körfogásba fűtőelem van beépítve.

Fontos, hogy a felmelegítendő víz nagyon sokáig folyjon végig a fűtőelemeken, így lehetséges a beállított hőmérséklet biztosítása.

A víz fertőtlenítése ózonnal történik. Az ózon oxidálja a szappant, dezodort, hajsprayt, parfümöt, sminket, testápolót, kézkrémet, napolajat, nyálat és a vizeletet. Ezen kívül az ózon elpusztít mindien kóros baktériumot, kórokozót és vírust, így az ózon tartósan frissen és tisztán tartja a pezsgőmedence vizét.

Ezek után nyílván való, hogy az eddig talán felesleges luxusnak tartott hidromasszázs kádak nem csupán hivalkodásra szolgálnak, hanem nagyban elősegítik egészségünk, vitalátásunk megóvását.

További cikkek hasonló témában

Konyhapult
Konyhánk meghatározó része a munkapult, hiszen...
Bitumenes vízszigetelés és vízszigetelő anyagok felhasználása lapostetők felújításánál

Épületeink nedvesség elleni védelme nagyon fontos feladat, ezért...

A hétköznapi luxus?

- azaz a nyitott kérdés a kaputechnikában

Tonino Lamborghini: fűrészelni lehet a különbséget

Megérkeztek a Praktiker áruházaiba a Tonino Lamborghini...

Hozzászólások