Jelenlegi hely

Gépi vagy kézi mosogatás?

Gépi vagy kézi mosogatás?
A technikai fejlődésnek köszönhetően jelenleg sokkal több érv szól a mosogatógép mellett, mint ellene. Leveszi Önről a mosogatás terhét, elrejti a koszos edényeket, emellett értékes időt, vizet és energiát takarít meg.
Időmegtakarítás

Felmérések szerint, ha átlag heti 5-6 kézi mosogatást feltételezünk, egy mosogatógép használatával akár 3 hét szabadidőt nyerhetünk. Egy kutatás szerint, amiben hét európai ország 113 lakosának kézi mosogatási szokásait vizsgálták, a leghatékonyabb (A/A/A címkés) mosogatógépek feleannyi energiát, egy hatod vizet és kevesebb mosogatószert használnak, mint a leghatékonyabb kézi mosogatók.

Vízmegtakarítás

A bonni tanulmány szerint, ugyanolyan mennyiségű edény elmosogatásához az automata mosogatógép mosogatásonként átlagosan 15-22 liter vizet, míg a kézi mosogatás átlagosan 46-122 liter vizet használ el. Eszerint az automata gépi mosogatás átlagosan 67-91% vízmegtakarítást jelent a kézi mosogatáshoz képest.

Energiamegtakarítás

A bonni tanulmány szerint, ugyanolyan mennyiségű edény elmosogatásához az automata mosogatógép mosogatásonként átlagosan 1,0 kWh, míg a kézi mosogatás átlagosan 1,3-4,7kWh energiát használ fel. Eszerint az automata gépi mosogatás átlagosan 23-79% - os energiamegtakarítást jelent a kézi mosogatáshoz képest.

A megfelelő mosogatógép kiválasztásakor különböző paramétereket is meg kell vizsgálnunk. Két alaptípusa létezik, az önálló készülékek és a beépíthető verziók.

Ugyanakkor mindkét típus kapható 60, ill. 45 cm szélességben, ami az előbbi esetében 12 terítéket, utóbbi esetében 8-9 teríték elmosogatására alkalmas.

A mosogatógépet fokozatosan is feltöltheti a nap során elhasznált edényekkel és evőeszközökkel, vagy a nap végén egyszerre is beteheti azokat a gépbe. A mosogatógép az energiafelhasználás szempontjából mindkét esetben hatékonyabb lesz a kézi mosogatásnál.

         

A különböző energiacímke-információk között nem nehéz eligazodni, a három betű jelentése pedig különböző információt tartalmaz: az első jelölés az energiafelhasználást, a második a mosási hatékonyságot, a harmadik a szárítási hatékonyságot jelzi és mindhárom kategóriában az „A” jelölés jelenti a csúcsot, azaz a legtakarékosabb/leghatékonyabb minősítést.

Kiváló tisztaság és higiénikus csillogás

A gépi mosogatás során bizonyítottan több bacilus pusztul el, mint a kézi mosogatás során. A gépbe figyelmesen pakoljunk, ne érjenek egymáshoz az eszközök, az üvegpoharakat pedig alacsonyabb hőmérsékleten mossuk, lehetőleg öblítőt is használva. Ez nem csak csillogó eredményt biztosít, hanem higiénikus tisztaságot is.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások