Jelenlegi hely

Fenyőpadlók Parador módra

Fenyőpadlók Parador módra

A fenyővel különleges kapcsolatban állunk. Mi is jut róla eszünkbe? Erdő, fenyőillat, Karácsony, gerendaház, hajópadló és még hosszan sorolhatnánk, mi minden, csupa kellemes dolog.  Sokoldalúsága lenyűgöző: rusztikus vagy modern, vidéki vagy tengerparti házakban egyaránt jól mutat.
Legfrissebb, trendteremtő változatai az újdonságra éhes, különlegességeket kereső vásárlók kényes ízlését is maximálisan kielégítik.

Laminált szépségek 
Az újdonságok közül nagy jövőt jósolhatunk a Trendtime 1-es sorozat laminált, szürkés árnyalatú „Pine Grey” nevet viselő tagjának, mely a modern lakóterek dekoratív – ugyanakkor visszafogottan elegáns megjelenésű burkolata lehet.
Különösen jól harmonizál az üvegbútorokkal, a fémekkel, semleges hátteret biztosítva az élénk színű szőnyegeknek és kiegészítőknek.
Vagány összhatást nyújt a menő loftlakások betonfalai mellett, ha ügyesen válogatjuk össze a rákerülő berendezést.
A rusztikus felületű Wine & Fruits már abszolút befutó,  a vásárlók első látásra beleszeretnek a régi korok gyümölcsös és boros ládáinak fába égetett, míves „logóival”  dekorált padlólap látványába.
Hasonlóan bensőséges hangulatot áraszt magából a klasszikus kinézetű Country Pine is.
A lapok hosszanti és rövidebbik oldalai is V alakban illeszkednek egymáshoz. 
Ez nemcsak divatos, hanem praktikus is, hiszen így a szélek nem sérülnek, ezáltal a felület még szebbé és tartósabbá válik.
A PARADOR padlóinak további rejtett értékei is vannak, amik nem látszanak, ezért fontos, hogy tudjuk: a padlólapok egymásba kapcsolódó (klikkes) élei mind a hosszabb, mind a rövidebb oldalon különlegesen impregnált felületűek, a szabvány által előírtnál 60%-kal jobb a nedvesség elleni védelmük.
A kiemelkedő hangszigetelő képességről és az átlagosnál sokkal jobb antisztatikus tulajdonságokról a következő számban írunk. 

Tömör gyönyör – avagy unokáink is járni fogják 
A PARADOR tömörfa parkettái nemcsak látványosan szépek, hanem kiváló minőségük is szemmel látható.
A LaStrada sorozat padlói 21 vagy 19mm-esek, a Solido-Click tagjai16mm vastagságúak. A kettő közt az a különbség, hogy az utóbbi egy úgynevezett többrétegű parketta, a melynek rétegei össze vannak ragasztva.
Az erős tömörfa anyag és az első osztályú feldolgozás annak a  biztosítéka, hogy a padló unokáinkat is jól fogja szolgálni – nem utolsó sorban a forradalmian új, stabil kapcsolatot biztosító klikkes rendszernek köszönhetően.
Ez PARADOR szabadalom.
A fenyő gyönyörű színe és rajzolata fajtájától függően is változik.
A világos árnyalatú Nordic Spruce (lucfenyő) és az erdei fenyő viszonylag homogén rajzolatúak, és 1973*137*19mm és méretűek, így a modern enteriőrökbe illenek a legjobban.
A szibériai vörösfenyő ugyanilyen méretű, de színe szép sárgás, rajzolata jellegzetesebb, mint az előző kettőé, így szinte bármilyen stílusú lakótérben elképzelhető, ahol összhangban van a berendezéssel.
Nagyon szép mintát adnak a csomók, aki kedveli, ezt a típust válassza.
 Ha egységesebb színű és rajzolatú padlóra vágyunk, akkor a válogatott Pitch Pine-t (szurokfenyő) fajtát válasszunk. Ennek natúr változata is csomómentes, mégis karakteres mintázatú. Mivel a fa élő anyag, egy erdőn belül sem teljesen egyformák az egyedek, ez így természetes.
Aki kedveli ezt az esetlegességet, annak ez fog jobban tetszeni.
Ebből az egystábos, 21 mm vastag és 128mm széles fenyőfajtából rendkívüli méretválaszték áll rendelkezésre, ami a hosszúságát illeti.
A legrövidebb padlólap 1160mm-es, a leghosszabb 2 méter fölötti, azaz 2360mm,  e kettő között további 4 méretből választhatunk.
E lapok élei kissé lekerekítettek, amitől olyan a hangulata, mintha a nyaralóban lennénk.
A PARADOR választékában a padlók lakkozott, olajjal impregnált felületűek, de kezeletlen kivitelben is kaphatók, ezt mindenki tetszése szerint fejezheti be.
A telepített erdőkből származó fenyő  ára meglepően kedvező, már 12.000 forinttól kapható négyzetmétere.
Ezért az árért valódi tömörfa padlónk lehet, a fa minden kellemes tulajdonságával.
 

A siker titka 
A teljes siker titka a precíz és szakszerű előkészítés, lerakás és befejezés.  A valódi tömörfa parketta esetében ez fokozottan érvényes, hiszen több generációnak hagyjuk örökül és mi magunk is sokáig szeretnénk használni.
Az élő tömörfa máshogy viselkedik, mint a készpadló vagy laminált társai.  Más technológiát igényel, ha ragasztják vagy szögezik, esetleg párnafára fektetik.
Az idő pénz, ezek a munkák sokáig tarthatnak, de a PARADOR mérnökei előrukkoltak néhány nem mindennapi újítással, melyekkel drasztikusan csökenthető a kivitelezéshez szükséges idő.
Gondos munkával a padló hosszú élettartamát megalapozhatjuk, így a gyönyörű fa majd méltósággal öregszik.
A PARADOR cég – profihoz illően mindenre gondolt, így többféle alternatíva közül választhatunk még akkor is, ha kényszerhelyzetbe kerülünk, mert nem eléggé sima a felület, a szokásosnál nagyobb fokú hangszigetelésre van szükség, de még arra is zseniális megoldást kínálnak, ha nincs idő/lehetőség megvárni, hogy teljesen kiszáradjon a fogadófelületként szolgáló betonaljzat.
 
A szép padló ékszerei 
Mi kerül a fenyőpadló fölé? Színazonos vagy épp rozsdamentes padlószegély – többféle profillal és méretben,  rafináltan elegáns sorolóelemek a pozitív és negatív sarkok találkozásnál, no és természetesen a különböző burkolatváltó sínekből is bőséges a választék áll a vásárlók rendelkezésére.
A padlót akár éjjel is diszkréten láthatóvá tehetjük, méghozzá maximálisan energiatakarékos módon, LED-világítással. Elkövetkező cikkeinkben ezekről a témákról részletesen fogunk írni, érdemes lesz elolvasni.
A tölgypadló szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk az előző lapszámban megjelent cikkünket.
 

Szerző:  Zámborszky Éva okleveles lakberendező

 

  www.paradoronline.hu 

További cikkek hasonló témában

Frissitő italok
Az ásványianyag-, nyomelem- és vitaminhiány...
„Be Cool”
A Földközi-tenger vidékén kialakult ókori...
Sikaflex® Crystal Clear

Meglepő azt állítani, hogy egy ragasztó-és tömítőanyag sikeres,...

Kortörténet I. - Rövid ágytörténet
A most következő lakberendezési és kortörténeti távolba nézés...

Hozzászólások